© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
28.01.2019 11:22:37

Če je letalo s Salo padlo v morje tam, ga NE BODO NAŠLI NIKOLI: Strokovnjaki imajo slabe novice ... (video)

Kljub temu, da je policija britanskega otoka Guernsey opustila uradno iskanje izginulega letala, na katerem sta bila argentinski nogometaš in pilot, naj bi iskanje nadaljevali zasebno.

Toda angleški strokovnjaki pravijo, da letala, če je res padel v morje na mestu, kjer predvidevajo, ne bodo nikoli našli.

hurd-deep

Letalo naj bi namreč izginilo nad tako imenovano podvodno dolino Hurd deep, ki je globoka dvakrat toliko kot londonski Big Ben (globlja kot 200 metrov). Dolina je od angleške obale oddaljena 60 milj, uporabljali pa so jo za odlagališče orožja in nevarnih kemičnih in jedrskih odpadkov.  

hurd deep2


Hurd Deep je po prvi svetovni vojni služila kot odlagališče odpadkov oziroma kemičnih strupov in tudi nizko radioaktivnih jedrskih odpadkov. V tej morski dolini naj bi bilo več kot 17.000 ton takih odpadkov. Tu so tudi razbitine britanske podmornice HMS Affray, ki je bila leta 1951 zadnja britanska podmornica izgubljena na morju. 

hurd deep1

 
Strokovnjaki so mnenja, da se je poškodovano letalo, če je res padlo v morje na tem mestu, potopilo na dno te morske doline, in da je skoraj nemogoče, da bi ga našli, če ne bodo iskali s posebnimi podpornicami, ki dan danes skrbijo za dvigovanje nevarnih odpadkov z dna morja.
Poleg tega pa je vreme v Rokavskem prelivu v teh dneh izjemno nestanovitno (video), tako da je vsako normalno iskanje pogrešanega letala popolnoma nemogoče.