© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
09.05.2016 21:55:33

Vardy ustanavlja akademijo za igralce, ki jih je sistem izločil

Reuters

Jamie Vardy, novi angleški nogometni junak in sveži prvak s presenečenjem angleške lige Leicestrom, bo ustanovil nogometno akademijo.

V poplavi podobnih šol nogometašev po vsem svetu bo njegova nekoliko drugačna - vanjo bo vpletel lastne izkušnje igralca na poti z dna do vrha.

Obenem pa bo veliko pozornosti namenil nogometašem, ki ne dobijo priložnosti v najmočnejših ligah in zato morda nehajo igrati nogomet.

Zdaj 29-letni Vardy lahko veliko pove o trnovi poti do vrha. Igral je že tudi v sedmi ligi, pri tem pa za polovičen delovni čas delal v tovarni, da je preživel. Zdaj, po šestih letih, je eden od zvezdnikov otoškega nogometa in strelec 24 golov za Leicester v tej sezoni, ko je njegov klub poskrbel za eno največjih senzacij v zgodovini angleškega nogometa.

Njegova akademija, poimenoval jo je V9, bo namenjena igralcem, ki ne dobijo priložnosti v klubih ali pa jih ti neupravičeno odslovijo kot preslabe. "Rekli so mi, da sem premajhen, da si ne zaslužim štipendije. Mislim, da je nepošteno nekomu pri 15 ali 16 letih reči, da je brez nogometne prihodnosti. Toliko priložnosti se lahko še ponudi. Verjetno so stotinam igralcev povedali isto in so obupali," je Vardy pojasnil, zakaj se je lotil ustanavljanja te nogometne šole.

Prve prijave, pričakujejo nogometaše od 17. do 33. leta, bodo začeli sprejemati kmalu, treningi bodo predvidoma brezplačni, potekali pa bodo v prostorih trening centra Manchester Cityja, ko jih to moštvo ne bo uporabljalo. Del začetnih sredstev bo Vardy namenil iz svojega žepa, upa pa, da se bo akademija pozneje lahko preživljala sama.

"Igralci se morajo zavedati, da jih čaka trdo delo. A dobili bodo priložnost, da trenirajo pod vodstvom strokovnjakov premier lige in priložnost, da naredijo korak naprej," pravi Vardy.