© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
09.05.2016 17:20:27

15 milijonov razlogov za poraz Verone: Dobro za Struno in Anđelkovića, slabo za Belca in stavnice

V italijanski ligi je prišlo do bizarnega zapleta, ki bi lahko usodno vplival na razplet zelo pomembne tekme zadnjega kroga.

Krog pred koncem serie A sta Verona in Frosinone že odpisana, na preostalem mestu za izpad je Carpi našega vratarja Vida Belca, pred njim pa s točko prednosti Palermo prav tako naših Siniše Anđelkovića in Aljaža Strune. Ob tem bosta Palermo in Verona v nedeljo na Siciliji igrala med seboj, tu pa se stvari zapletejo.

Seveda Verona že tako ali tako ne bi imela pravega motiva in bi bil Palermo velik favorit za to, da zadrži odrešilno 17. mesto. Toda vse skupaj je še hujše, saj Veroni nedeljski poraz maksimalno odgovarja. Pozor, lahko ji prinese celo 15 milijonov evrov, brez katerih bi ostala v primeru remija ali poraza in skoka Carpija na 17. mesto.

Kako je to mogoče? Sistem zvezne pomoči izpadlim klubom ima hudo pomanjkljivost, kar so ugotovili šele zdaj. Osnovna pomoč izpadlim se sicer deli po nespremenljivem ključu, zato pa je pomoč v primeru, da izpadli klub v serie B ostane dodatno sezono, odvisna od tega, kdo izpade poleg njega in na kakšen način se razdeli celotna kvota pomoči v višini 60 milijonov.

Veroni kot večletni članici serie A pripada osnovnih 25 milijonov evrov in 15 milijonov evrov bonusa naslednje leto, če bosta poleg nje izpadla tudi Frosinone in Carpi, ki sta bila med prvoligaši le eno leto in jim pripada po 10 milijonov. Če bosta izpadla Frosinone in Palermo, pa Verona dobi osnovnih 25 milijonov evrov in ostane brez bonusa, saj osnova 25 milijonov pripada tudi Palermu, vse skupaj pa zapolni celotno kvoto. 

Pri čemer nihče ni pomislil, da bi klubi o tem lahko odločali na medsebojni tekmi in se spogledovali z logično možnostjo "malce" manj zavzete igre. Verjetno pa ni treba posebej razlagati, kaj si o vsem skupaj mislijo italijanske (pa ne samo italijanske) stavnice, ki so razpete med umikom para iz svoje ponudbe in možnostjo velikih izgub.