© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jb
jb
16.10.2015 14:11:06

Nova pogodba za Jana Oblaka: Da bo vsaj denar, če bo že šel

vszi

V upravi španskega prvoligaša Atletica iz Madrida pripravljajo novo pogodbo za Jana Oblaka.

Kaj imata skupnega Samir Handanović in Jan Oblak? Oba sta seveda vrhunska vratarja, oba sta člana slovenske reprezentance in igrata za vrhunska kluba. Pa še nekaj je: v kratkem bi lahko oba podpisala novi pogodbi s svojima delodajalcema.

O tem, da je le še vprašanje časa, kdaj bo Sarma podaljšal zvestobo Interju, se govori že nekaj časa. No, potrditve še ni bilo, zato številni navijači že dvomijo, ali so bili zapisi v medijih o tem, da sta si obe strani že segli v roke, zares resnični. Če Handanović nove pogodbe vendarle ne bo podpisal, se bo lahko že januarja s komerkoli dogovoril za poletni prestop drugam. In to za prestop, ki Interju ne bi prinesel niti centa.

Oblakov status pri Atleticu je precej manj negotov. Škofjeločan ima zacementirano mesto med vratnicama in nič ne kaže, da se bo kaj kmalu spet vrnil na klop; brani namreč izredno dobro. Celo tako dobro, da so se v vodstvu španskega prvoligaša že odločili, da bodo za Oblaka pripravili novo pogodbo. Pa čeprav se je otrok ljubljanske Olimpije na stadion Vicente Calderon preselil šele pred dobrim letom dni. Ampak od tedaj se je marsikaj spremenilo; če nič drugega, se je s klopi prebil v udarno enajsterico. Še bolj pa je dalo vodilnim ljudem Atletica misliti nekaj drugega: Oblak je bil poleti tarča velikana, ki je bil za usluge nekdanjega člana lizbonske Benfice pripravljen plačati pravo bogastvo.

ZA 35 MILIJONOV EVROV
Kot je razkrila Marca, je Atletico v poletnih mesecih za Oblaka prejel ponudbo angleškega prvoligaša Manchester Uniteda. Slednji je tedaj menda že snoval prihodnost brez Davida de Gee, ki je bil resna tarča madridskega Reala. Kraljevi klub bi svoj namen skoraj uresničil, na zadnji dan poletnega prestopnega roka je bil že vse dogovorjen z Unitedom, tudi Keylor Navas je na letališču že čakal na zeleno luč za polet na Otok, kjer bi zamenjal de Geo.

Toda v zadnjem trenutku je vse padlo v vodo; zgodila se je prava farsa, menda so ustrezni dokumenti prepozno prišli iz Anglije v Španijo. Marsikdo je prepričan, da so rdeči vragi nalašč ponagajali Realu, tudi če to ne drži, pa je dejstvo, da do posla med kluboma ni prišlo.

Skoraj zagotovo bi bilo marsikaj drugače, če bi Unitedu že prej uspelo to, kar si je zamislil – da bi v svoje vrste pripeljal Jana Oblaka. Trener Louis van Gaal naj bi že prižgal zeleno luč za odhod de Gee in prihod Oblaka, toda ko so pri Atleticu kljub 35 milijonov evrov visoki ponudbi takšno možnost zavrnili, se je tudi stališče angleškega kluba spremenilo. In potem niso bili več tako zelo navdušeni nad idejo, da bi ostali brez de Gee.

VIŠJA ODKUPNA KLAVZULA
Kakorkoli, Atleticu je uspelo odbiti prvega Oblakovega snubca, a če bo šele 22-letni vratar nadaljeval tako dobre predstave, se bo prej ali slej našel naslednji. In prav zaradi tega v Madridu nočejo ničesar prepustiti naključju. Čeprav imajo z Oblakom podpisano pogodbo vse do leta 2020, želijo sodelovanje še podaljšati. A v prvi vrsti zaradi tega, da bi občutno povišali odkupno klavzulo. Kakšna je v tem trenutku, ni znano, kakšna bo, je jasno: zelo, zelo visoka. S tem bi si Atletico zagotovil vsaj dober zaslužek, če bi se že bil primoran posloviti od Oblaka.

Takšnega scenarija vsaj za zdaj ne gre pričakovati; vendarle je Oblak eden najbolj obetavnih vratarjev na svetu, pri Atleticu, kjer so zanj lani odšteli 16 milijonov evrov in poskrbeli za najdražji vratarski nakup v zgodovini la lige, pa so prepričani, da bo še vrsto let eden od glavnih temeljev njihove članske ekipe.