© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Andrej Miljković
Andrej Miljković
29.09.2015 13:49:33

Ter Stegen in Leno: Sovražnika iz otroštva

Torkov večerni obračun Barcelone in Bayerja ne bo zanimiv le iz vidika Kamplovega nastopa na slovitem španskem stadionu Camp Nou, temveč tudi zaradi nemških čuvajev mreže omenjenih moštev in njunega medsebojnega sovraštva.


V vratih Barcelone bo ponovno stal nemški čuvaj mreže Marc-Andre ter Stegen, čigar številke v letošnji sezoni so dosegle stopnjo slave, ki jo je na tem področju sploh mogoče doseči. Nemec, ki je za Barco branil na vseh tekmah lige prvakov (in tudi na vseh tekmah španskega pokala) v prejšnjem tekmovalnem obdobju, je v tej sezoni odigral sedem srečanj; zaradi poškodbe čilskega vratarja Claudia Brava tudi nekaj obračunov v španskem prvenstvu. Na teh sedmih srečanjih pa svoje mreže niti enkrat ni ohranil nedotaknjene, v treh primerih je dobil kar po štiri gole, skupno pa je za hrbet spustil neverjetnih šestnajst žog.

TISTA NJUNA NOČ PRI 17 LETIH
Po tem merilu zaostaja le za vratarji zelo skromnih članov najmočnejših evropskih lig, tega malodane sramotnega dosežka pa je zagotovo vesel (če ne celo zelo vesel) njegov rojak in vratarskih kolega, ki stoji med vratnicama nocojšnjega nasprotnika Bayerja. Pri tem pa nikakor ne gre za veselje, ki bi bilo povezano z golo tekmovalno logiko, po kateri bi slaba forma nasprotnega vratarja pomenila priložnost za presenečenje v podobi kakšne točke.

Na povsem drugi ravni gre preprosto za to, da leverkusenski čuvaj mreže Bernd Leno rojaku brez posebnega skrivanja želi vse najslabše in da so čustva v nasprotni smeri zelo podobna, če ne celo identična. Posebej tisti, ki zadevo poznajo najbolje in jo spremljajo najbližje (zanimivo, gre za taiste leverkusenske vire, ki so nam kot prvi govorili o Kamplovem prestopu), zagotavljajo, da gre za eno najiskrenejših, najglobljih in najmočnejših individualnih sovraštev v nemškem ter verjetno tudi v evropskem nogometu. 

Za sovraštvo, ki sega v čas, ko sta bila vrstnika še sredi najstniških let. Zadeva je, kot v en glas pravijo v Nemčiji, v osnovi precej preprosta: Leno in ter Stegen se preprosto ne prenašata in sta to dajala jasno vedeti že kot otroka na raznih lokalnih turnirjih. Poznavalci razmer so zato zmajevali z glavo, ko jima je tedanji strokovni štab nemške reprezentance do 17. leta starosti po logiki, da gre za vratarska kolega in za velika upa nemškega nogometa, namenil skupno sobo na pripravah za neko veliko tekmovanje. Fanta sta se sobivanju želela izogniti, toda namigov tako mladih igralcev ne posluša nihče, zato je ostalo pri odločitvi.

Zakaj ga ni junaka, ki bi bil zmožen poskrbeti za normalno sobivanje Lena in ter Stegna, če že ne za premirje med njima, ni jasno. Poskusov je bilo bojda zelo veliko, vsi so neslavno propadli, pri tem pa je dodatno zanimivo, da je ogromna večina simpatij na strani enega trmastega čuvaja mreže, dosedanji uspehi in dosežki pa so na strani drugega.

Toda, kot pravijo, le za eno noč. Že naslednje jutro sta oba nazorno sporočila, da sobe ne želita deliti, med soigralci se je šušljalo o večernem, nočnem in jutranjem vpitju, zadevo pa je bilo mogoče rešiti le na en način. Nihče ne zna (ali noče) natanko povedati, kje in kako so se spori začeli ter kaj točno se je dogajalo tisto noč. Toda dejstvo je, da so fanta takrat izjemoma ločili v dve posamični sobi in da so se odnosi med njima v naslednjih letih le še slabšali. Rivalstvo za mesta v raznih reprezentancah pri tem seveda ni pomagalo, odigralo je ravno nasprotno vlogo.

SIMPATIJE, USPEHI IN OBET REALA
Najprej je šlo za mesto prvega vratarja kategorije U-17, nato za mesto prvega čuvaja mreže U-19, nato se je preteklo pomlad vse skupaj prestavilo na evropsko prvenstvo U-21 in zdaj gre za vlogo prve rezerve nesporni številki ena članske izbrane vrste Manuelu Neuerju.

Danes znata mladeniča pri 23 letih vzajemna čustva bolje skrivati oziroma jih zavijati v celofan, toda menda so pod tem celofanom odnosi resnično še slabši, kot so bili v času otroškega skakanja v lase. Zakaj ga ni junaka, ki bi bil zmožen poskrbeti za normalno sobivanje, če že ne za premirje, prav tako ni jasno. Poskusov je bilo bojda zelo veliko, vsi so neslavno propadli, pri tem pa je dodatno zanimivo, da je ogromna večina simpatij na strani enega trmastega čuvaja mreže, dosedanji uspehi in dosežki pa so na strani drugega.

Morda niste vedeli, da Leno v Nemčiji skorajda s konsenzom velja za izjemno simpatičnega, prijaznega, dobrega, ustrežljivega, prijetnega, občasno celo kičasto dostopnega človeka brez kančka zvezdniške težavnosti. In morda niste vedeli, da ter Stegen v domovini skorajda s konsenzom velja za zahrbtnega, hinavskega, nastopaškega in nadvse arogantnega posameznika, ki se je še pred prestopom k Barceloni (kaj šele po njem) nosil izjemno visoko in skrajno oteževal kakršnokoli sodelovanje.

Spor je zato deležen številnih predsodkov (naj ostane pri njih, zaključkov ne bomo delali), ki v vlogo "zlikovca" postavljajo nekdanjega vratarja Borussie iz Mönchengladbacha. Ta pa v očeh strokovnjakov ves čas velja za nekoliko večjega mojstra svojega poklica in je dobil prednost v vseh omenjenih kategorijah, hkrati pa si je tudi prej priigral zelo odmeven (in za nameček izredno uspešen) prestop v tujino.

Eden in drugi bi torej (vsak na svoj način) nocoj ter na povratni tekmi lahko dobil nekakšno zadoščenje, a ima Leno v teoriji to smolo, da pred njim stoji realno občutno skromnejša ekipa. Bi pa stvari v mnogih pogledih postale še bolj zanimive in napete, če bi bilo kaj resnice v govoricah, da se za vratarja Bayerja zelo resno zanima madridski Real.

Si predstavljate, kaj bi se dogajalo, če bi prišlo do takšnega prestopa in ko bi v ostrem boju za naslov španskega prvaka zgodbo (ter z njo vse potencialne razsežnosti) zavohali španski novinarski kolegi.