© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Tamara Kedačič
Tamara Kedačič
15.09.2015 13:22:24

Liga prvakov: Izvoli, mladenič, krmilo je tvoje

Reuters

Že prvi dan prvega kroga lige prvakov nam bo prinesel derbi dveh velikanov, ki sta v zadnjih letih zaznamovala dogajanje v evropskem nogometu.

Na eni strani bo stal Manchester City, na drugi pa Juventus, ki bo proti Angležem iskal izhod iz krize, v kateri so se znašli.


Še maja letos so bili navijači in nogometaši Juventusa skoraj v sedmih nebesih. V domačem prvenstvu so imeli vse vajeti v svojih rokah, držali so prednost pred najbližjimi zasledovalci in z velikimi koraki hodili novem naslovu naproti. Za nameček so poskrbeli za pravo popestritev dogajanja na evropskem prizorišču. Po tem, ko se italijanski klubi v najelitnejšem klubskem tekmovanju še zdaleč niso proslavili, si je stara dama simpatije nabirala s svojim napadalnim in hitrim slogom igre, a hkrati dovolj organiziranim, da so ohranili svojo 'italijanskost'.

"Prevzel je odgovornost igranja v dresu s številko deset, toda vem, da ima kakovost, da se spoprime z vsemi izzivi. Trenutno je eden od najboljših vezistov, mislim pa, da lahko postane najboljši."

MASSIMILIANO ALLEGRI

Ni bilo malo tistih, ki bi jim v velikem finalu privoščili naslov, a do velike zmage je na koncu vendarle prišla Barcelona. Od tistega trenutka do danes je minilo nekaj manj kot štiri mesece, stara dama pa je na lastni koži občutila, kako tanka je meja med velikimi junaki in ekipo, ki za zdaj nikakor ne najde prave forme.

Tisti, ki so mislili, da se stari dami odhod Carlosa Teveza, Andree Pirla in Artura Vidala ne bo poznal in bodo manjkajoče delce le zakrpali z drugimi, se je pošteno zmotil. Res je sicer, da o razpletu celotne sezone ne moremo soditi po treh tekmah, toda nekaj je že zdaj jasno kot beli dan: Juventus brez trojice ni isti, njihovo igro bi lahko primerjali s premalo naoljenim motorjem.

MOGOČE POTREBUJEJO OČALA
Trener Massimiliano Allegri še vedno sanja o tem, da bi s staro damo osvojil naslov v ligi prvakov, težko breme pa je v letošnji sezoni naloženo na ramena dvaindvajsetletnega mladeniča, za katerim jokajo tudi gostitelji današnjega obračuna. Manchester City si je namreč prizadeval, da bi izjemno nadarjenega mladeniča zvabil v svoje vrste, a Paul Pogba je raje izbral Juventus. Dovolj je imel Manchestra, mesta, kjer se ni počutil zaželenega, v bogati in izjemno uspešni trenerski karieri Alexa Fergusona pa je postal eden njegovih redkih črnih madežev.

2011

je leto, ko sta se City in Juventus srečala nazadnje. A ne v ligi prvakov, temveč v ligi Europa.

Največji nergači, ki navijajo za rdeče vrage, mu bodo verjetno za vedno očitali, da je Pogbaja tako hitro in na tak način spustil iz rok. V tolažbo jim je lahko vsaj to, da ni tako kot Carlos Tevez najprej okrepil mestnih rivalov. Pogba se bo danes prvič po tistem bridkem koncu poti pri Unitedu vrnil v Manchester. "Po le nekaj treningih smo videli, kako dober nogometaš je. To prav gotovo ni isti igralec, ki so ga gledali pri Manchestru, mislili smo si, da mogoče potrebujejo očala. United je iz svojih vrst izpustil enega od najboljših igralcev, toda to je bila dobra novica za nas," je o mladeniču povedal legenda kluba Gianluigi Buffon.

Vrnitev v mesto, v katerem se je počutil nezaželenega in kjer so mu govorili, da je še premlad, bo prav gotovo v njem zbudila nekaj nostalgije, a vrnil se je kot igralec, ki bo moral pri stari dami krmilo počasi prevzeti v svoje roke in upravičiti sloves enega najboljših mladih nogometašev na svetu. "Njegova naloga je, da napreduje v primerjavi s preteklo sezono. Star je 22 let in ima še veliko prostora za napredek. Prevzel je odgovornost igranja v dresu s številko deset, toda vem, da ima kakovost, da se spoprime z vsemi izzivi. Trenutno je eden od najboljših vezistov, mislim pa, da lahko postane najboljši," je prepričan Allegri. Gostovanje pri trenutno najbolj vroči evropski ekipi bo vsekakor izziv po meri. Tako za italijanskega stratega kot tudi za mladega vezista; stara dama si še enega v seriji spodrsljajev ne more več privoščiti.

BREZ DVEH POMEMBNIH MOŽ
Na eni strani negotovost in stopanje po trhlih tleh, na drugi pa samozavest in sanjski začetek ekipe iz sinjemodrega dela Manchestra. Tako kot so Juventus mnogi že odpisali, so City postavili v vlogo angleškega prvaka.

6

let je minilo od zadnjega nastopa PSV-ja v ligi prvakov.

A če kaj, potem je nogomet (pre)večkrat pokazal, da je prehitro sklepanje zelo zavajajoče. Trener Manuel Pellegrini danes ne bo mogel računati na svojega prvega zvezdnika Sergia Agüera, ki se je lažje poškodoval, na tekmi z ekipo Crystal Palacea je dobil močan udarec v koleno, namesto njega pa bo prvič po rekordnem prestopu priložnost najverjetneje dobil Belgijec Kevin de Bruyne, ki pri Cityju začenja novo zgodbo.

V senci angleško-italijanskega derbija prvega kroga se na gostovanje pri nizozemskem PSV-ju pripravlja Manchester United, ki bo v ligi prvakov zaigral prvič po aprilu 2014. Rdeči vragi tako kot mestni tekmeci ne bodo mogli računati na svojega prvega moža. Wayne Rooney ima namreč poškodovano stegensko mišico in bo moral po tekmi z Liverpoolom izpustiti še gostovanje na Nizozemskem. A v Manchestru še vedno pišejo hvalospeve novemu Thierryju Henryju, kot so poimenovali Anthonyja Martiala.

16

zadetkov v dresu Malmöja je dosegel Zlatan Ibrahimović.  

Prav posebna tekma čaka tudi Zlatana Ibrahimovića, ki bo na Parku princev gostil ekipo, v kateri se je dokazoval še kot golobrad mladenič. Čeprav je zaradi poškodbe izpustil zadnjo tekmo francoskega prvenstva, je trener Laurent Blanc zagotovil, da je Zlatan pripravljen na obračun s švedskim malčkom.

Z izjemno popotnico v domačem prvenstvu pa bo ukrajinski Šahtar na stadionu Santiago Bernabeu pričakal Real Madrid s Cristianom Ronaldom na čelu. In z mislimi, usmerjenimi k rekordnemu enajstemu naslovu v elitni ligi prvakov. A pot do tja bo vse prej kot lahka, konkurenca pa je motivirana kot še nikoli prej.


- torek ob 20.45
SKUPINA A
PSG (Fra) - Malmö (Šve)
Real Madrid (Špa) - Šahtar Doneck (Ukr)

SKUPINA B
Wolfsburg (Nem) - CSKA Moskva (Rus)
PSV Eindhoven (Niz) - Manchester United (Ang)

SKUPINA C
Benfica (Por) - Astana (Kaz)
Galatasaray (Tur) - Atletico Madrid (Špa)

SKUPINA D
Sevilla (Špa) - Borussia M. (Nem)
Manchester City (Ang) - Juventus (Ita)

- sreda ob 20.45
SKUPINA E
Roma (Ita) - Barcelona (Špa)
Bayer Lev. (Nem) - BATE Borisov (Blr)

SKUPINA F
Olympiakos (Grč) - Bayern (Nem)
Dinamo Z. (Hrv) - Arsenal (Ang)

SKUPINA G
Chelsea (Ang) - Maccabi Tel Aviv (Izr)
Dinamo Kijev (Ukr) - Porto (Por)

SKUPINA H
Gent (Bel) - Lyon (Fra)
Valencia (Špa) - Zenit (Rus)