© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
06.05.2015 21:28:46

Španija od 16. maja brez nogometnih tekem?

Šestnajsti maj je dan, ki ga je španska nogometna zveza določila za začetek stavke.

Kaj to pomeni? Od tega dne naprej naj ne bi bila odigrana nobena prvenstvena tekma več - tu lahko dodamo, da je za 17. maj predviden predzadnji krog sezone.

Prav tako naj se ne bi odigral niti finale kraljevega pokala, v katerem bi se morala 30. maja na stadionu Camp Nou pomeriti Athletic Bilbao in Barcelona.

Največji razlog za grožnjo zveze tiči v denarju, oziroma v njegovi delitvi.

Zveza je namreč že pred tremi meseci opozorila na kopico težav, ki so povezane z vlado, vendar pa se od takrat ni spremenilo nič. Po njenem mnenju se državni svet za šport preveč vmešava v dodeljevanje in trošenje denarja. Izrazila je še nezadovoljstvo nad deležem denarja in zmanjšanjem prihodkov iz plačil stavniških družb, iz tega naslova naj bi dobila 4,55 odstotka prihodkov. 

Še največ hude krvi pa je povzročil zadnji dogovor glede televizijskih pravic. Pri zvezi namreč zatrjujejo, da niso smeli sodelovati pri sestavi dogovora, ki je španski nogomet približal kolektivnim pogodbam in ne temelji več na individualnih, kot je bilo to prej.

Zveza se čuti zapostavljeno in vlado obtožuje nespoštljivega odnosa, ampak še vedno namerava stopiti v stik z njo"Odprti smo za pogovore s špansko vlado, toda če ne bo dogovora, potem ne bo tekem na nobeni ravni tekmovanja po 16. maju in za nedoločeno dolgo obdobje," so zapisali v sporočilu, in dodali: "Zaskrbljeni smo zaradi vmešavanja vladnih organov v nogomet".

Že v začetku tedna so se oglasili igralci, ki so združeni v sindikatu Afe, in napovedali stavko. Tudi pri njih je glavni razlog ta, da so bili izključeni iz pogajanj. "Vodstvo Afeja se je sestalo z nami. Nogometaši smo na njihovi strani," je povedal zvezdnik Barcelone Lionel Messi.

Če se bosta vpleteni strani nekako uspeli dogovoriti, potem stavke ne bo, sicer pa so pri zvezi odločeni grožnjo izpeljati do konca. Še več, ta naj bi se razširila še na regionalne zveze, sodniško in tudi trenersko organizacijo.