© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
bo
bo
17.04.2015 20:20:39

Ganljiva izpoved s srečnim koncem

Reuters

Brazilski nogometaš Leandro Castan je spregovoril o najtežji preizkušnji v svojem življenju.

Nogometaši se kot hudič križa bojijo poškodb. Trepetajo, da ne bi začutili pekoče bolečine v stegenski mišici, da ne bi "počilo" v kolenu, da bi gležnji ostali celi. Le redki pa pomislijo, da bi se jim lahko zgodilo še kaj hujšega, kaj, kar bi lahko resno ogrozilo njihovo zdravje. To je po svoje logično – so športniki, so natrenirani, prekipevajo od moči, energije, lahko rečemo tudi zdravja.

A usoda ne izbira in včasih se zgodi tudi to, kar se je Leandro Castanu. Branilec iz Brazilije že nekaj časa ne igra za Romo, toda za to ni bila kriva poškodba. Krivo je bilo nekaj precej hujšega. Nekaj, kar je celo ogrozilo življenje 28-letnika, ki je doslej odigral dve tekmi za brazilsko reprezentanco. Castan je v pogovoru za Il Tempo razkril svojo ganljivo zgodbo, ki je imela na koncu vendarle srečen konec.

"Zgodilo se je na tekmi z Empolijem. Začutil sem bolečine v nogi, postale so tako hude, da nisem mogel več igrati. Tistega večera se mi je nato začeli močno vrteti v glavi. Odšel sem v posteljo, mislil sem, da sem zgolj utrujen. Toda zjutraj je bilo isto. In tedaj sem vedel, da nekaj ni v redu. Takoj so me naročili na pregled, diagnoza pa me je šokirala: rekli so, da imam v možganih tujek, ki je velik kot jagoda. Teden dni so me zadrževali v bolnišnici in me preučevali. Še teden dni kasneje so ugotovili, kaj mi je. Ni bil rak, izključili so tudi ostale resne bolezni. Toda čakati sem moral dva meseca, da sem dejansko izvedel, kaj je narobe z mano," je razpredal Castan, ki so mu ponagajale razširjene žile v možganih, ki so se zapletle in tako tvorile neke vrste tumor.

"Strah me je bilo. Zdravniki so me poskušali pomiriti, toda vseeno ni bilo lahko. 'Moj bog, umrl bom,' me je od časa do časa spreletelo. Predvsem pa se mi je mešalo, ker mi nihče ni povedal, kaj dejansko je z mano. Imel sem občutek, da bom znorel. A najhuje je bilo dan pred operacijo. Bil sem na koncu z živci. Poskušal sem se šaliti, a je bilo težko. Kirurga sem vprašal, če grem lahko v McDonald's – če me že čaka zadnja večerja, da vsaj uživam," se je pošalil branilec iz Sao Paula in zaključil obujanje spomina na najtežje obdobje v življenju: "Čeprav je operacija uspela, je bilo grozno, ko sem prišel k sebi. S celotnim levim delom telesa sem imel težave. Če sem se ulegel na levi bok, sem imel celo težave z vidom. Ko sem bil spet na nogah, sem se moral na novo naučiti hoditi. Moja desna noga je bila v redu, leva pa ne. Moral sem se osredotočiti na to, če sem jo želel premakniti. K sreči pa ni bilo trajnih okvar."

Castan je zdaj zdrav in pripravljen na vrnitev. Verjame, da bo nogomet začel igrati že pred koncem sezone, zagotovo pa v naslednjem tekmovalnem letu.