© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
07.04.2015 14:47:33

Vstran, Messi in ostali, bom jaz

Reuters

Navijači Barcelone slavijo nepričakovanega junaka. Že drugič zapovrstjo.

Jeremy Mathieu je vnovič zasenčil številne svoje zvezdniške soigralce in stopil v čevlje, ki so v prvi vrsti rezervirani za Lionela Messija. Toda Argentinec v nedeljo ni imel svojega najboljšega dne, enako velja za marsikoga drugega, ki ga Katalonci plačujejo s suhim zlatom. In ko se je že zdelo, da bi lahko tekma s Celto prinesla za Barcelono vse prej kot prijeten zasuk v napeti bitki za naslov prvaka, je na sceno stopil svetlolasi orjak iz Francije. Ki ob številnih "palčkih" v vrstah Barcelone na igrišču deluje še toliko bolj orjaški.

Mathieu se je še na drugi tekmi zapored vpisal med strelce, še drugič zapored mu je uspelo to, kar številnim bolj podkovanim nogometašem Barcelone ni – žogo je spravil v mrežo nasprotne ekipe. Najprej je premagal vratarja Reala iz Madrida, nato še čuvaja mreže Celte. Enaintridesetletni obrambni nogometaš je poskrbel, da so tudi prekinitve po dolgem, res dolgem obdobju spet postale močno orožje Barcelone.

Medtem ko je Cristiano Ronaldo na obračunu med Realom in Granado poskrbel za pravi strelski šov, se kar petkrat vpisal med strelce in bil ključni mož pri zmagi svojega kluba z neverjetnim izidom 9:1 (!), so imeli Messi in soigralci spet ogromno težav v napadalnih akcijah. Da, spet, kar bi se površnemu opazovalcu nogometnih dogodkov sicer zdelo sporno. Logično: Barcelona se je prebila v četrtfinale lige prvakov, zmagala na el clasicu in s štirimi točkami prednosti vodi na lestvici primere division.

Če temu dodamo še podatek, da je v nizu osmih zaporednih zmag, se zdi vsakršna kritika resnično odveč. A Barcelona si jo vseeno zasluži. Ker hodi po robu, ker se igra z ognjem. Le spomnite se povratne tekme z Manchester Cityjem, le spomnite se derbija z Realom. V teh 180 minutah so si varovanci Luisa Enriqueja priigrali "mali milijon" imenitnih priložnosti, a bili razsipni. Človek je dobil občutek, kot da nogometaši Barcelone kar tekmujejo, kdo bo bolj nenatančen.

Kljub temu niso bili kaznovani; čeprav bi, glede na vse videno, morali biti. Saj veste: kdor ne da, ga dobi. Ampak Barcelona ga ni. Oziroma se je na obeh tekmah elegantno rešila iz težav, ki jim je zrla v obraz. Vse je bilo lepo; nakar je prišel na vrsto obračun s Celto. In skorajda grozljiva podoba uglednega kluba. Katalonci so bili brez idej, brez svežine, brez česarkoli. Na trenutke so delovali smešno, na trenutke osupljivo slabi.

mathieu vszi
vszi
Vrhunec je sledil, ko je Dani Alves v drugem polčasu v idealnem položaju za zadetek tako slabo udaril žogo, da bi še trener pionirjev izgubil živce. In ko je nemalo zatem Garard Pique v zadnjem trenutku preprečil vodstvo domačih, so pesimisti že podali sodbo: "Barcelona bo izgubila."


A ko je bil obup največji, se je od praktično nikoder pojavil odrešitelj. In ne, to ni bil Messi kot že tolikokrat. To je bil Mathieu. Tisti Francoz, zaradi katerega so bili številni precej kritični do uprave. In tisti branilec, ki je poskrbel celo za kar nekaj posmehovanja na račun Kataloncev. Ker so ti zanj plačali kar 20 milijonov evrov! Drži, saj Mathieu ni slab branilec. Saj je bil že v času, ki ga je preživel pri Sochauxu in Toulousu, tarča nekaterih največjih evropskih klubov, toda vseeno: 20 milijonov evrov?! Ne, toliko pa res ne.

Ampak tistemu, ki se je tedaj podpisal pod ta posel, se zdaj kakopak smeji. Zdaj je največji "frajer" na Camp Nouu. Zdaj ni le nekdo, ki skrbi za bolj čvrsto obrambo, je tudi tisti, ki zabija gole. Odločilne, kot se zdi. Drži, dvojina bi bila vseeno bolj primerna. Dejansko je Mathieu dosegel "le" dva zadetka. Ampak ni nemogoče, da bosta na koncu tudi ključnega pomena v bitki za naslov prvaka, ki je devet krogov pred koncem še vse prej kot odločena.

Ne nazadnje je na svetovnem spletu nekdo, ki se ukvarja s statistiko, prišel do sicer v marsikaterem pogledu banalnega podatka: brez dveh zadetkov Francoza bi imela Barcelona štiri točke manj, brez Messijevih 32 golov bi imela prav tako štiri točke manj …