© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
24.02.2015 08:39:31

Le v Italijo nikar

Nogometni observatorij, raziskovalna skupina pri Mednarodnem centru za športne študije (CIES), na vsake toliko časa objavi kakšno zanimivost, ki dvigne veliko obrvi. V zadnji študiji sta bila omenjena tudi slovenska nogometna kluba.

Včeraj je skupina raziskovalcev, ki se s statistiko spopada v Švici, razkrila, da je Ajax najbolj produktiven klub v Evropi. Kaj to pomeni? Nogometni observatorij je pod drobnogled vzel 31 evropskih držav in njihovih prvih lig ter poskušal ugotoviti, kateri klub je na teh 31 nogometnih odrov izstrelil največ v tem trenutku aktivnih posameznikov.

V raziskavo je bilo vključenih 468 klubov, na koncu pa je bila po vseh pridobljenih podatkih glavna ugotovitev naslednja: trenutno v teh 31 ligah igra 77 takšnih nogometašev, ki so med petnajstim in enaindvajsetim letom vsaj tri leta trenirali pri omenjenem amsterdamskem velikanu. Zanimivo je, da se je na drugem mestu znašel beograjski Partizan (74), na splošno pa je med vodilno deseterico kar nekaj »jugoslovanskih« klubov. Zagrebški Dinamo tako zaseda četrto mesto (50 vzgojenih nogometašev), splitski Hajduk je na šestem (49), Crvena zvezda pa na devetem mestu (47). Slovenci tudi zaradi svoje majhnosti logično ne moremo biti v vrhu takšnih in podobnih raziskav, a to ne pomeni, da nas pri tokratni ni zraven. Med najboljšo stoterico imamo tako dva svoja kluba: Gorico in Maribor. V prav takšnem vrstnem redu. Novogoričani zasedajo 81. mesto, Štajerci so na 99., razlika med obema pa je le v enem nogometašu: 22:21.

Država z največ klubi med stoterico najboljših pri vzgajanju prvoligaških nogometašev je Francija, ki ima kar petnajst svojih predstavnikov oziroma sedem več kot Španija in Nizozemska. Zanimivo je tudi, da recimo Turčija, Ciper, Romunija in Norveška med najproduktivnejšimi stotimi klub nimajo niti enega svojega zastopnika.
Če imate torej doma nadarjenega otroka, ki obeta res veliko, je Ajaxova akademija, ki tako ali tako že desetletja slovi po svoji uspešnosti, brez dvoma prava izbira zanj. Tudi odhod v enega od štirih velikanov nekdanje Jugoslavije glede na omenjeno statistiko ne bi bila slaba odločitev, zanimiv pa je tudi pogled na to, kako uspešni so pri ustvarjanju prvoligaških igralcev Italijani, kamor v zadnjih letih odhaja največ Slovencev. No, blestijo ravno ne. Na lestvici je najvišje uvrščeni italijanski klub Inter, ki je imel 1. oktobra 2014, ko so bili zbrani podatki za omenjeno raziskavo, v teh 31 ligah 23 v svojem pogonu vzgojenih nogometašev. Pa naslednji italijanski klub? Hja, na tej lestvici ga ni, že Inter zaseda dokaj skromno 77. mesto in je tik pred Gorico. Skratka, čeprav se je tja v zadnjem času dokaj lahko prebiti, pa italijansko šolanje več kot očitno vseeno ni najboljša izbira za mladega nogometaša.