© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
23.02.2015 10:30:44

Slab, slabši, Atkinson

Reuters

Jose Mourinho je s številkami 30., 33., 43. in 69., ki simbolizirajo minute, dal novinarjem – verjetno je ciljal predvsem na britanske, a nič ne de – iztočnico za zgodbo in mi smo jo z odprtimi rokami pograbili. Pred vami je zgodba o modrem junaku, ki se je boril z žilavim bordordečim nasprotnikom in na koncu zaradi črnega zlobneža, ki se je vmešal v boj in se postavil na stran tekmeca, pokleknil.

Verjetno ga ni bilo junaka, ki bi pred tekmo med Chelseajem in Burnleyjem upal položiti kakšen evro na novinca v prvoligaški druščini. No, verjetno se je našel kdo – saj veste, obstajajo takšni ljudje, ki na stavnicah "lovijo" presenečenja –, ki je na listku vseeno ob tem paru zapisal številko 2, toda prepričani ste lahko, da je bil tudi on bolj ali manj prepričan o svojem neuspehu. Kako tudi ne, ko pa je malček Burnley pred gostovanjem pri vodilnem moštvu premier lige zasedal skromno 19. mesto na lestvici, ob tem pa je bila njegova forma zares mizerna. Na zadnjih petih tekmah je doživel kar štiri poraze, na zadnjih petnajstih pa je zabeležil vsega dve zmagi (ob šestih remijih in sedmih porazih). Navijači modrih iz Londona so bili tako prepričani, da njihove ljubljence čaka lahko delo in rutinska zmaga.


854-16-17-matic re
Reuters

Začelo se je res tako. Eden Hazard je v 14. minuti kot na vrtiljaku zavrtel levo stran obrambe (in še kakšnega vezista povrhu) Burnleyja, ji povzročil vrtoglavico ter odlično podal do srbskega branilca Branislava Ivanovića, ki se je še enkrat več vpisal med strelce. Chelsea je povedel in zdelo se je, da je – čeprav je bilo do konca še več kot 75 minut – tekma odločena. In verjetno bi tudi bila, če se ne bi nekdo odločil, da jo malce popestri in znova naredi prvenstvo vsaj malce bolj zanimivo. Ta nekdo je bil mož v črnem, oseba, ki bi morala na zelenici Stamford Bridgea deliti pravico, a je počela vse drugo. Martin Atkinson je po dolgih letih izrinil Toma Henninga Øvreba s položaja najbolj osovraženega sodnika za navijače Chelseaja. "Imate štiri dogodke, po katerih lahko napišete zgodbo o tej tekmi. Zgodili so se v 30., 33., 43. in 69. minuti. Ponovil bom in vam olajšal delo. 30., 33., 43. in 69. minuta. Štirje dogodki. Drugih vprašanj mi ne postavljajte, ker ne bom odgovarjal. Če bi želel opisati dogajanje, bi moral uporabiti besede, ki pa jih ne smem, saj bom drugače znova kaznovan," je po obračunu razlagal vidno jezen Jose Mourinho, čigar oči so kar bliskale od besa.

854-16-17-mourinho re

Portugalski trenerski čarovnik je s svojo izjavo seveda ciljal na štiri izjemno sporne sodniške odločitve, ki so popolnoma spremenile potek dogodkov na zelenici. V 30. minuti je nogometaš Burnleyja Ashley Barnes v skoku zelo nevarno startal na Ivanovića in ga s podplatom nogometnega čevlja zadel v zadnjo stegensko mišico. Prekršek je bil zelo grd in marsikateri sodnik bi Barnesa poslal na predčasno tuširanje, a Atkinson je menil drugače, kar je razbesnelo Mourinha. V 69. minuti je isti igralec storil še bolj brutalen prekršek, tokrat je bil žrtev drugi Srb med modrimi Nemanja Matić, ki se lahko le boginji Fortuni zahvali, da mu Barnes ni zlomil noge.
Sicer miroljubni Matić je ob startu Barnesa povsem izgubil živce in nogometaša Burnleyja odrinil, za kar si je (zasluženo) prislužil rdeč karton. Vsi na stadionu so bili prepričani, da mu bo v garderobo sledil tudi Barnes, a na veliko presenečenje je 25-letni vezist obračun lahko nadaljeval. Za zverinski start, za katerega bi si moral prislužiti nekaj let v zaporu, Barnes celo ni prejel niti rumene kazni.

854-16-17-fabregas re
Reuters

"Nogometaš, če mu lahko sploh tako rečem, bi moral biti v normalnih okoliščinah pod tušem že v 31. minuti. Če bi sodnik spoštoval pravila, do dogodka v 69. minuti ne bi prišlo, saj Barnesa več ne bi bilo na igrišču," je bil ciničen Mourinho. Portugalca pa je še veliko bolj kot dvakrat nedosojen rdeči karton Barnesu razbesnela odločitev Atkinsa, da v 33. in 43. minuti ne pokaže na strel z bele točke. V prvem primeru je strel Ivanovića z roko zaustavil obrambni nogometaš Burnleyja, v drugem je v kazenskem prostoru ob pomoči branilca padel Diego Costa.

"To sta odločitvi, ki sta spremenili potek igre. Burnley bi moral imeti že v prvem polčasu igralca manj, mi pa bi morali voditi s 3:0. No, če bi morebiti zgrešili eno enajstmetrovko, bi odšli na odmor z izidom 2:0," je besnel portugalski strateg na klopi Londončanov.

Tekma med Chelseajem in Burnleyjem je zaradi Atkinsona dvignila ogromno prahu, pravzaprav vse analize pa so pokazale, da je bila jeza Mourinha upravičena. V vseh štirih primerih je glavni delivec pravice naredil napako, navijači Chelseaja, ki so Atkinsonu prek družbenih omrežij celo grozili s smrtjo, pa so zdaj še bolj prepričani, da izjava iz preteklosti njihovega trenerja pije vodo. Saj veste, tista, zaradi katere je bil Mourinho kaznovan. O tem, da poteka kampanja proti Chelseaju …