© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
eč
17.02.2015 20:16:18

Med čakanjem na denar so jim zaplenili kombije

Profimedia

Usoda Parme je menda povezana tudi z eno od bank, ki ima sedež v Sloveniji.

Italijanski prvoligaš Parma je na robu popolnega kaosa, usoda eminentnega kluba iz elitne lige serie A pa je, kakor se zdi, tudi v rokah Slovenije. Oziroma tukajšnjih bank. Natančneje banke Raiffeisen, pri kateri ima novogoriški podjetje Mapi Grup d.o.o. odprt svoj račun.

Direktor Mapi Grupa Giampietro Manenti je nedolgo tega postal novi lastnik Parme, potem ko je slednjo od podjetnikov iz Albanije odkupil za vsega en evro. Ko se je predstavil na stadionu Ennio Tardini, je odločno izjavil, da bo rešil Parmo. Toda marsikdo se je vprašal, kako bo to uspelo nekomu, ki vodi podjetje, ki je v zadnjem obračunskem letu pridelalo celo minimalno izgubo – nekaj sto evrov. No, ne glede na vse je Manentiju nekako uspelo prepričati nogometaše, ki še vedno trenirajo, čeprav niso bili plačani že več mesecev. Zaradi tega bi lahko sami sprožili postopek izterjatve, a so se odločili, da tega ne bodo storili. Toda čas se izteka in če Parma ne bo kmalu poravnala dela gromozanskega dolga, bo prisilna poravnava kmalu postala realnost. Z njo pa tudi bankrot. Ter padec na dno, kakopak.

"Denar je bil nakazan na banko v Italiji, toda tja še ni prišel. Plačilo je bilo proizvedeno v torek zvečer, sem pa zdaj na poti v Slovenijo, saj je bolje, da v živo preverim, kako in kaj," se je sredi današnjega dneva italijanskim novinarjem javil Manenti.

IGRALCI BODO POČAKALI DO KONCA TEDNA
Da bi vse skupaj postalo še bolj neprijetno, je poskrbela Equitalia, podjetje za izterjavo davkov. Ker Parma državi dolguje kar nekaj denarja, so ji danes menda zasegli tri klubske kombije in službeno osebno vozilo. "Kar se je zgodilo danes, je povezano s starimi grehi. Namerno nismo posredovali, saj smo se pač osredotočili na druge stvari. Vse skupaj je bilo že tako daleč, da se verjetno sploh ni veljalo truditi. Pomembne stvari se odvijajo povsem drugače," trdi Manenti, ki je hkrati dejal, da je nogometašem pokazal zagotovila, da njegove besede niso iz trte izvite.

"Počakali bomo še nekaj dni in zaupali predsedniku. Do konca tedna bomo čakali, da vidimo, ali se bodo obljube uresničile. Očitno je, da se nova uprava trudi uresničiti obljube. Mi imamo sicer le besedo predsednika, ki pa se zdi kredibilen. Zato smo mu dali še nekaj dni časa," se je oglasil tudi kapetan Parme Alessandro Lucarelli. Če nogometaši kljub obljubam ne bodo dobili denarja, bo vse skupaj bržčas postalo še precej bolj neprijetno za Parmo. Potem gre težko pričakovati, da bo njena naslednja tekma sploh odigrana ...