© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
tp
tp
25.12.2014 21:42:58

Dan in fotografija, ki sta zaznamovala nogomet

Danes mineva natanko 100 let, odkar je bila posneta zgornja fotografija.

Na videz ni nič posebnega, zgolj nekaj mož, ki igrajo nogomet. Toda verjemite nam, za njo se skriva prav posebna zgodba.

Kraj dogajanja je bilo mestece Frelinghien na severu Francije, čas pa božič 1914 oziroma čas prve svetovne vojne. Na eni strani igrišča so stali Angleži, na drugi pa Nemci. Sovražnika, ki sta se na frontah borila vsak na svoji strani, sta za nekaj časa odvrgla orožje in se srečala na nevtralnem igrišču oziroma na nikogaršnji zemlji. Rokovali so se in odigrali ne le eno, temveč več tekem. V bistvu je bil skozi celoten dan na sporedu nogometni turnir med možmi, ki bi se v nasprotnem primeru pobili med sabo. 

Ni bilo pomembno nič drugo, le okroglo usnje, edina bitka, ki so jo bili je bila bitka za vsak centimeter igrišča, za vsak zadetek. Obe strani sta imeli v ekipi po enega profesionalnega nogometaša. V angleških vrstah je bil to igralec Albiona James Coyle, na drugi strani so imeli Nemci Alberta Schmidta. Nogometna romanca je trajala vse do polnoči, nato so vojaki spet pograbili orožje. Toda za en dan je zmagal nogomet, ki je znal združiti nezdružljivo.