© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
tp
tp
25.12.2014 20:14:50

Nekoč vzornik Cristiana Ronalda, danes bije bitko s kokainom

Se še spomnite znamenitega Brazilca MAria Jardela, ki je kot po tekočem traku tresel mreže nasprotnikov v dresu Porta?

Nekdanji brazilski reprezentant je bil strah in trepet evropskih zelenic, saj je v dresu Porta na 130 tekmah dosegel neverjetnih 125 zadetkov in se s tem dosežkom z zlatimi črkami vpisal v zgodovino kluba. Bil je vzornik številnim mladim nogometašem, na čelu s Cristianom Ronaldom, toda bil je tudi nogometaš, ki se ni zmogel in ni znal spopasti z vsem, kar prinaša slava. Po izjemnih štirih letih v dresu portugalskega velikana so mu bila odprta praktično vsa vrata v evropske velikane, izbral pa je Galatasaray, kjer je prav tako blestel, nato pa zasijal še v dresu Sportinga, kjer je povsem obnorel Cristiana Ronalda. 

A takrat, leta 2002 se je po osvojeni zlati evropski kopački začel njegov zlom. Namesto, da bi bil del zmagovalne ekipe Brazilije, ki na Japonskem in v Južni Koreji slavila naslov svetovnih prvakov, je mundial spremljal z domačega naslanjača, saj je izpadel s seznama potnikov. To ga je povsem potrlo. Celo leto je preživel s steklenico alkoholne pijače v eni roki, med pijančevanjem je prišlo do bizarne poškodbe kolena, po operaciji pa si ni nikoli več opomogel. Nato je le še životaril v različnih manjših klubih po Evropi, a nikoli se ni več približal tistemu nogometašu, ki je bil.

Še več, po očetovi smrti in nezmožnosti, da mami pomaga iz alkoholizma, se je tudi sam vdajal pijači in kasneje še kokainu. "V zadnjih desetih letih je moje življenje propadalo iz dneva v dan," je priznal Jardel, ki se še vedno bori z odvisnostjo, pomoč zdaj išče v veri in bogu, ukvarjati pa se je začel tudi z lokalno politiko.