© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
am
am
08.12.2014 09:44:30

Steaua? Oprostite, ta klub ne obstaja

vszi

Romunski ponos, evropski prvak iz leta 1986, je ostal brez imena, grba, ostalih obeležij in celo brez klubskih barv. In brez vsega tega je sinoči odigral prvo tekmo.

Saj ni res, pa je. Steaua, ki to ni več, je po sodni poti izgubila spor z romunskim obrambnim ministrstvom, ostala brez vsega in kot taka v nedeljo zvečer tudi odigrala svojo prvo tekmo. Oziroma odigral, saj je to pravzaprav klub brez imena in ga kot takega ne moremo naslavljati z besedami ženskega spola.

Verjeli ali ne, zaplet je star že več kot četrt stoletja, ko je po padcu romunskega diktatorskega režima Steaua začela prehajati iz rok vojske v roke zasebnikov. Zaostril pa se je v zadnjem času, ko se je obrambno ministrstvo želelo ograditi od politike kontroverznega klubskega lastnika Gigija Becalija oziroma je želelo pristaviti svoj lonček.

Romunska vojska je uradno še vedno lastnica tako imena Steaua kot vseh simbolov, in če so bile njene zahteve po ureditvi na tem področju dolga leta medle, so se zaradi nesoglasij z Becalijem zaostrile. Ministrstvo je vse glasneje zahtevalo odškodnino ali odkup intelektualne lastnice, ignorantski odnos lastnika kluba pa je odnose le poslabševal in zadeva je končala na sodišču.

Pa ne samo to. Sodstvo je na podlagi pravnih aktov dalo prav vojski in ob načelne vztrajanju obeh strani zadevo privedlo tako daleč, da je pretekli teden obrambnemu ministrstvu podelilo ekskluzivno pravico do uporabe simbolov ter jo po tej logiki odvzelo klubu. Pritožba je bila povsem brezpredmetna, tako Romunija kot svet pa sta se v nedeljo zvečer zavedla, kaj se je pravzaprav zgodilo.

Bivša Steaua namreč na domači tekmi proti moštvu CSMS Iasi ni smela uporabljati svojega dolgoletnega imena, pa tudi ne grba, ostalih obeležij in celo klubskih barv. Kar je privedlo do nadrealističnih prizorov, ki so v zadnjih urah obkrožili svet in postali nekakšna bizarna uspešnica, ki je razpeta med posmeh, zgražanje ter nejevero.

Uradni napovedovalec je domačo ekipo napovedal zgolj z imenom 'Romunski prvaki', z uradnega zapisnika so odstranili vsa obeležja, na semaforju je s praznino namesto grba svetilo ime Domači, ekipa je morala zaigrati v priložnostnih rumenih (namesto tradicionalnih rdeče-modrih) dresih s prelepljenim grbom, prelepljeno je moralo biti tudi prepovedano ime na trenirkah in ostalih oblačilih.

Mimogrede, Domači so slavili 1:0, s čimer so Romunski prvaki na lestvici vpisali nove tri točke. Evropski prvaki iz leta 1986, ki so konec osemdesetih let veljali za enega največjih evropskih klubov, pa imajo zdaj dve možnosti: pogajanja z vojsko in ureditev vprašanja lastništva simbolov ali povsem nova pot z novim imenom, novim grbom, novimi barvami.

Galerija