© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Andrej Miljković
Andrej Miljković
03.12.2014 13:32:15

Dve poglavji in dve uganki

Reuters

Nesporen padec kakovosti italijanske lige je poskrbel za to, da celo zelo svetle izjeme dolgo časa ostanejo skrite širši mednarodni javnosti.

Taka usoda je doletela tudi neskončno nadarjenega golobradca v dresu Palerma, ki pa ni ostal skrit podrobnim spremljevalcem dogajanja na evropski sceni. Ti ga imajo že nekaj časa za enega najbolj vročih talentov, enako razmišljajo tudi številni veliki evropski klubi, ki stojijo v vrsti in zaradi katerih je 21-letnikov prihod na največjo sceno le vprašanje časa.

Na Apeninskem polotoku je obveljal nekakšen konsenz, da Palermo s Paulom Dybalo pretirava. Ko se je vodstvo kluba pred dobrima dvema letoma odločilo porabiti kar dvanajst milijonov evrov za seštevek odškodnine in zahtev raznih v posel vključenih posameznikov, so se v Italiji držali za glavo. Ko je moral klub s Sicilije, v katerem si kruh služi Siniša Anđelković in ki je pred dobrimi štirimi leti v Italijo pripeljal Josipa Iličića, še skozi pravo birokratsko vojno, pa je bilo splošno prepričanje, da se je njegovim vodilnim možem dokončno zmešalo.

787-12-13-conte re
Reuters

Želimo si ga, kar smo mu dali jasno vedeti.

Sredi omenjene vojne so vodilne može mnogi pozivali, naj jo tudi za ceno nekajmilijonske izgube končajo, odstopijo od posla in gredo mirno naprej svojo pot. Ob tem pa kar niso mogli verjeti, ko je Palermo vztrajal, plačal vse globe in globice ter si tam nekje do sredine druge polovice septembra vendarle polnopravno zagotovil nogometaša, ki je prvi zdravniški pregled opravil že maja.

Nekateri so jeseni leta 2012 v šali dejali, da je Palermo porabil kopico milijonov in tri letne čase za nakup 19-letnega nogometaša, ki v Argentini ni bil nič posebnega in sploh nikoli ni zaigral za katero od mlajših selekcij argentinske izbrane vrste. Šale pa so se še namnožile in še okrepile, ko Dybala v svoji prvi italijanski sezoni kot povprečen rezervist ni pustil omembe vrednega pečata in je Palermo z njim izpadel v drugo italijansko ligo.

"Kar naj se smejijo, zadnja se bosta smejala Paulo in Palermo. Ta nogometaš bo prej ali slej zablestel bolj, kot si kdorkoli predstavlja. Gre namreč za igralca, ki ima v svoji generaciji dve poglavji nogometnega učbenika prednosti pred vsemi ostalimi. Boste videli," je pred dobrim letom dni dejal tedanji trener rožnatih Gennaro Gattuso in tudi sam postal tarča posmeha. Še toliko bolj, ko tudi v drugi ligi fant ni postal nič posebnega in je skoraj povsem utonil v pozabo. Pozor, skoraj.

Ob koncu prejšnje sezone se je namreč praktično čez noč nekaj premaknilo, s kratkim nizom odličnih predstav je mladenič opazno prispeval k vrnitvi Palerma v prvo ligo in dal slutiti, da vendarle še ni rekel zadnje besede. Potem pa se je zgodilo. Ne le za pravilno, slutnja se je izkazala za šokantno pravilo in že danes se resnično smejijo tisti, ki so se jim do nedavnega smejali vsi ostali.

787-12-13-dybala2 re
Reuters

V popolni neodvisnosti od dosežkov Palerma je Dybala danes eden najboljših igralcev italijanskega prvenstva. In če vam zaradi zelo načetega ugleda serie A ta podatek ne zadostuje, naj dodamo, da je s sanjskimi predstavami in potezami, ki so resnično dve poglavji pred ostalimi, navdušil še precej širše kroge poznavalcev, strokovnjakov in oglednikov.

Dobesedno v nekaj tednih je nogometaš, ki je novembra dopolnil 21 let, postal nedosegljiv za vse italijanske klube, ki lahko o njegovih uslugah le sanjajo. Njegova cena je zrasla krepko prek trideset milijonov evrov, Arsenal bi jo bil bojda pripravljen plačati brez razmišljanja, težava pa je v tem, ker niti približno ni edini. Palermova ogledniška služba, ki je že večkrat zadela v polno, je tudi tokrat vztrajala pri svojem in ponovno opravila odlično delo. Pri čemer je zdaj že jasno, da bo tisti zasmehovani vložek pravi drobiž v primerjavi z zaslužkom. Kot je jasno tudi, da bo Italija novega argentinskega čudodelca izgubila, še preden ga je dobro dobila in še preden je zares začela uživati v njegovih mojstrovinah, ki se zdaj kopičijo na dnevni ravni.

No, izgubila ga bo vsaj v klubskem pogledu, nekaj možnosti pa še vedno ima v reprezentančnem. Kar zadeva Paulovo prihodnost, uganke namreč ne predstavlja le njegov bodoči klub, temveč tudi izbrana vrsta, v kateri bo zaigral. Vse prej kot špansko zveneči priimek 21-letnega virtuoza je posledica dejstva, da gre za vnuka Boleslawa Dybale, poljskega izseljenca v Južno Ameriko, ki se je v Argentini za nameček poročil z italijansko izseljenko.

Paulo je že pridobil državljanstvi obeh omenjenih evropskih držav, in ker pred to pridobitvijo ni zaigral za nobeno od argentinskih selekcij, je po pravilih Fife lov odprt. Pri tem se je nogometaševa domovina do nedavnega lahko zanašala na njegovo odločenost zaigrati zanjo, toda zelo močna konkurenca v argentinski reprezentanci in vsaj tako močan pritisk italijanske nogometne zveze so naredili svoje.

"Želimo si ga, kar smo mu dali jasno vedeti," je pred kratkim dejal italijanski selektor Antonio Conte in prvič dobil odgovor, ki ga je napolnil z upanjem. "Vrsto let že sanjam o igranju za Argentino, toda če me bo Conte uvrstil na naslednji seznam, bom zelo resno premislil," je dejal nogometaš, ki je iz vseh kombinacij izključil le Poljsko ter se zelo dobro zaveda trenutne razlike med Argentino in Italijo.

Pri modro-belih bi kljub izjemnemu talentu pobiral drobtinice za zvezdniki največjega svetovnega formata na čelu z Lionelom Messijem in Sergiem Agüerom, pri čemer je vprašanje, kdaj bi ga selektor Gerardo Martino sploh uvrstil na seznam. Medtem pa bi pri azzurrih, ki panično čakajo na kakovostne odrešitelje, zelo hitro lahko postal celo prvo ime in junak naroda. Slednje je vsekakor mamljivo, pa čeprav ne gre za njegov narod, temveč za babičinega.