© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
02.12.2014 09:02:08

Ne sekund, vprašanje stotink (video)

Kdo so junaki, ki so zadeli še hitreje od celjskega bliska?

Benjamin Verbič je postal novi rekorder slovenskega klubskega nogometa. Na tekmi med Celjem in Zavrčem je nadarjeni nogometaš potreboval le 11 sekund, da je zatresel mrežo tekmeca, s tem je dosegel najhitrejši zadetek v zgodovini 1. SNL.

A čeprav je njegov dosežek vsekakor spoštovanja vreden, je – zanimivo – rekorden le za slovenski prostor. V mednarodnem merilu pa Verbič ni prišel niti blizu najhitrejšim. Preberite, kdo so junaki, ki so za gol potrebovali še manj kot celjski zvezdnik.

2 SEKUNDI: Srbski mulec, Arabec in ruski veteran

Čast, da so zabili najhitrejši gol v zgodovini nogometa, pripada kar trem, vsi se lahko pohvalijo, da so za to, da so žogo spravili v mrežo tekmeca, potrebovali le dve sekundi. Je pa treba poudariti, da so bili vsi trije zadetki doseženi v precej obskurnih tekmovanjih. Srbski najstnik Vuk Bakić je na tekmi med GSP Poletom in Dorćulom zadel neposredno z bele točke na sredini igrišča. Tekmec se je razburjal, da gol ne bi smel obveljati, ker se pred tem ni nihče dotaknil žoge, ampak pravila ne pravijo, da bi bilo to dejansko potrebno.

786-4-vuk bakic

Med rekorderji je tudi srbski najstnik Vuk Bakić, ki je zadel po vsega dveh sekundah.


Tudi Navaf Al Abed je zadel s sredine, a kaj ko so tekmo Al Hilal – Al Shoalah nato razveljavili, ker je bilo nekaj nogometašev dopingiranih!

V dveh sekundah je na tekmi MITOS – Ural Oblast zadel tudi tedaj 36-letni Rus Mihail Osinov, tudi on tako kot preostala dva: po žogi je udaril takoj po tem, ko je dal sodnik znak za začetek.


2,564 SEKUNDE: Z občutno pomočjo zelo močnega vetra

Ko sta se leta 2004 na otoku Wight v Rokavskem prelivu udarila angleška amaterska kluba Cowes Sports in Eastleigh, bi se morala odpreti tla, da bi se ta nogometna tekma znašla v medijih. Seveda se niso ... No, ampak obračun je vseeno odmeval. Predvsem oziroma zgolj po zaslugi Marca Burrowsa, ki je potreboval samo 2,564 sekunde za to, da je zatresel mrežo Eastleigha in zabil najhitrejši gol v zgodovini angleškega nogometa. "Pihal je tako močan veter v smeri nasprotnikovega gola, da se mi je zdelo vredno poskusiti. Žoga je kar poletela čez nesrečnega vratarja, sam pa sem bil tako šokiran, da še slavil nisem. Le dvignil sem roke in bruhnil v smeh," je pojasnil Burrows, ki ga – žal – ni več med nami. Leta 2009 je umrl za posledicami raka, star je bil samo trideset let. Toda njegov rekord je še vedno v veljavi, še vedno se ni našel nihče, ki bi ga prekosil.

2,8 SEKUNDE: Vratar je mislil, da bo žoga zletela čez

Tik pred koncem leta 1998 sta se v Urugvaju udarila Rio Negro in Soriano, tribune so bile na tekmi med kluboma, ki domujeta 150 kilometrov narazen, nabito polne. Začetek pa je bil šokanten. Ricardo Oliveira je po žogi udaril, ko je še počivala na beli točki na sredini igrišča. "Trener mi je rekel, da so spremenili pravila in da je zdaj dovoljeno po žogi udariti, še preden jo kdorkoli brcne v igro. Vsi so sicer protestirali, ampak k sreči je bil sodnik seznanjen s pravili," je petnajst let pozneje razlagal Oliveira in dodal: "Sicer nato nisem postal zvezdnik ali kaj podobnega, je bilo pa prijetno. Novinarji so me klicali, na ulicah sem postal prepoznaven, posnel sem nekaj reklam. In še danes se z veseljem spomnim tega dogodka. Sem pa nekaj let pozneje srečal vratarja nasprotne ekipe. Dejal mi je, da ni posredoval, ker je mislil, da bo žoga zletela čez prečko. K sreči ni."

3 SEKUNDE: Slavili napredovanje in ekspresni gol

April 2011 je bil pomemben dan za vse – čeprav redke – navijače portugalskega nižjeligaškega kluba Oliveira Hospital. Na tekmi z Arganilom so si njihovi ljubljenci priigrali napredovanje v višji rang tekmovanja, zapustili so najvišji amaterski rang tekmovanja in si zagotovili mesto v najnižji profesionalni ligi. Slavje je še dodatno začinil Carlos Almeida, ki je potreboval le tri sekunde, da je zabil prvega od treh zadetkov svojega kluba – ta je na koncu slavil s 3:0.

Do tistega trenutka malo znani nogometaš je po žogi udaril pravzaprav takoj, ko je dal sodnik znak za začetek, to pa je storil dovolj dobro, da je bil vratar Arganila, ki je stal preveč iz gola, premagan. Uradno je bil gol dosežen po treh sekundah in velja za najhitreje doseženega na Portugalskem. Almeida sicer še vedno igra za Oliveiro, ki je še dodatno napredovala in je zdaj celo tretjeligaš.

3,17 SEKUNDE: Zablestel, še preden je postal znan

786-5-fred

Brazilec Fred je poskrbel za sedmi najhitrejši zadetek vseh časov. Dosegel ga je po 3,17 sekunde.

Zagotovo in z naskokom najbolj znani nogometaš med tistimi, ki se lahko pohvalijo z najhitreje doseženimi zadetki v zgodovini, je vsekakor Frederico Chaves Guedes. Kdo?! Verjetno vam bo bolj jasno, če vam ga predstavimo po vzdevku: Fred. Da, tisti Fred, ki je bil leta 2013 najboljši strelec pokala konfederacij, in tisti Fred, ki so ga rojaki Brazilci preklinjali do onemoglosti po polomu na letošnjem domačem svetovnem prvenstvu, na katerem se je selecão osramotil v polfinalu, kjer mu je Nemčija zabila kar sedem golov.

Še preden je Fred postal znan, je kot član kluba America Mineiro gol na tekmi mladinske lige São Paula z Vila Novo zabil po samo 3,17 sekunde! Tudi on je, kot vsi na teh straneh omenjeni, zadel tako, da je po žogi udaril naravnost s sredine. In potem edinstven dosežek v svoji karieri proslavil tako, da je splezal kar na streho klopi za rezervne nogometaše!