© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
02.12.2014 08:00:56

Milijoni tudi za Slovence

vszi

Januar je mesec, v katerem bi se moralo dogajati veliko, vidno vlogo na nogometni tržnici pa bodo imeli tudi Slovenci.

Ko je mednarodna zveza nazadnje opravila tako imenovano veliko štetje nogometašev, je ugotovila, da se na svetu za žogo podi kar 38 milijonov registriranih igralcev! Prispevek Slovenije je bil pričakovano pičel; pri nas imamo manj kot 50 tisoč registriranih nogometašev. Leta 2012 je bilo recimo le 472 takšnih, ki niso bili označeni za amaterje.

MI SMO NOGOMETNI FENOMEN
Glede na te statistične podatke lahko mirne vesti zapišemo, da smo Slovenci nogometni fenomen. Tako malo nas je, pa smo vseeno tako uspešni. Spet imam klub v ligi prvakov, trikrat smo igrali na velikem tekmovanju, imamo kopico nogometašev, ki igrajo v najmočnejših ligah na svetu. Jasno je, da se da vedno napredovati, tudi mi imamo še ogromno prostora za to. Ampak zdi se, da je slovenski nogomet res na pravi poti. O tem govori marsikaj, navsezadnje tudi dejstvo, da še nikdar v zgodovini našega nogometnega prvenstva na tukajšnjih tekmah ni "viselo" toliko oglednikov iz tujine.

786-3-stojanovic
Ekipa24


Pravzaprav se iz vikenda v vikend "drenjajo" na tribunah slovenskih stadionov: v prvi vrsti so jim zanimivi obračuni članske lige, vedno več pa jih vedri tudi na obračunih v mlajših kategorijah. Cilj vsakega skavta je seveda jasen: kar najhitreje odkriti kar največ talentov, se temeljito prepričati, ali so iz pravega testa ali ne, nato pa narediti vse, da mu "ožigosanih" nihče ne bo "sunil".

V sezoni 2014/15 so imeli ogledniki več kot dovolj časa, da so sestavili poročila o najbolj vidnih posameznikih v 1. SNL, zdaj je bolj ali manj že jasno, kdo so tisti igralci, ki bodo že v kratkem tarče najvztrajnejših snubitev.

ŽE DOLGO JIH NI BILO TOLIKO
Predvsem pa moramo poudariti, da je takšnih res veliko, že dolgo jih ni bilo toliko. Če sploh kdaj. Mesec dni pred začetkom zimskega prestopnega roka številnim slovenskim prvoligašem grozi, da bodo januarja precej izgubili na kakovosti. Maribor, Olimpija, Domžale in Celje so klubi, pri katerih bodo telefoni v prvem mesecu novega leta zagotovo brneli kot nori.

verbic
Benjamin Verbič
Ekipa24


Vijoličasti so na pragu tega, da za rekordno odškodnino v slovenskem klubskem nogometu prodajo Petra Stojanovića, za katerega se je ogrelo "pol Evrope". Najverjetneje je, da bo odšel v Anglijo, kjer klubi za dobre igralce plačujejo s suhim zlatom. Odškodnina za najstnika iz Ljubljane se vrti med petimi in osmimi milijoni evri, to je znesek, o katerem smo lahko pred nekaj leti pri nas zgolj sanjali. Ampak časi so se korenito spremenili. Tudi Luka Zahović je kot prvi strelec lige zanimiv številnim, čeprav se zdi v tem trenutku bolj verjetno, da bo vsaj do konca sezone ostal v Mariboru.

"BARANTANJE" S TUJCI 
Tudi v prestolnici imajo v žerjavici kar nekaj vročih krompirjev. Najvidnejši v izložbi je Andraž Šporar, njegov agent Amir Ružnić je pred dnevi v pogovoru za Ekipo24 jasno in glasno namignil, da ga bodo zmaji januarja težko zadržali. Vsaj dva milijona evrov bi Šporar lahko prinesel svojemu klubu, Italija pa se v tem trenutku zdi najbolj verjetna destinacija zanj. Bržčas bo odšel tudi Boban Jović, ki je zanimiv poljskim in belgijskim klubom, toda za razliko od Šporarja za precej manjšo oziroma že skorajda zanemarljivo odškodnino. Poleti mu namreč poteče pogodba, nekaj deset tisoč evrov je maksimum, kar lahko Olimpija iztrži. Več je vreden Nik Omladič, še eden od prodajnih adutov zeleno-belih, čeprav je res, da se o njegovi prihodnosti v tem trenutku ne govori veliko.

V Celju si iz tekme v tekmo ceno dviguje Benjamin Verbič, z osmimi zadetki in šestimi podajami najučinkovitejši igralec lige, ki bo konec tedna skoraj zagotovo odigral zadnjo tekmo za Celje. Ni nemogoče, da bo odšel v Maribor, kjer so se po naših informacijah zelo ogreli zanj, a hočejo ga tudi klubi iz tujine. Maribor vsekakor ima denar, toda ali je pripravljen na "barantanje" s tujci? V Areni Petrol so že namignili, da bi januarja lahko odšel še Blaž Vrhovec, vroča sta tudi dva tujca: Valon Ahmedi in Sunny. Oba za Celje igrata šele pol leta, a tudi to je očitno dovolj, da se igralec z dna dvigne na vrh.

786-3-sporar
Ekipa24


Domžale so januarski prestop najstnika Jana Mlakarja v Fiorentino potrdile že pred časom, zdaj pa imajo dela tudi z drugimi. Nejc Vidmar je po naših informacijah zanimiv nekaterim klubom iz Italije, kjer so slovenski vratarji predvsem zaradi Samirja Handanovića še kako cenjeni. Erik Janža si je z nastopom za člansko reprezentanco še malce dvignil ceno, klub iz druge nemške lige se menda precej smuka okoli hitrega Prekmurca. Alen Ožbolt v 1. SNL ni igral veliko, je pa že nekaj časa zanimiv Italijanom in tudi klubu iz Izraela. Trener Hapoel Be'er Sheve Eliša Levi se je menda "zaljubil" vanj, toda vprašanje, če je izraelska liga dovolj mamljiva za fanta, ki sta ga že preizkušala Sampdoria in Villarreal. Domžale imajo tudi nekaj tujcev, ki so zanimivi: Joshua Parker je bojda že odigral zadnjo tekmo v rumenem dresu, vroč je Nemanja Maksimović, našel bi se še kdo.

TUDI TISTI IZ TUJINE 
Toda ne le Slovenci iz domače lige, januarja bi lahko bili vroči tudi Slovenci iz tujine. Kevin Kampl je na izhodnih vratih Salzburga, hočejo ga Tottenham, Fulham, Southampton, Bayer Leverkusen, RB Leipzig, Fenerbahče … Josipu Iličiću so pri Fiorentini menda že dali jasno vedeti, da bo moral januarja drugam, zanimivo pa je, da ga mediji kljub medlim igram povezujejo z Milanom in Juventusom ter tudi Torinom, Palermom, Napolijem. Bi lahko bil Jan Oblak iz Atletica posojen nekam, kjer bi lažje prišel do minutaže? 

786-3-kampl


Milivoje Novaković se bo bržčas poslovil od Japonske in se vrnil v Evropo, kjer ga kljub starosti želijo številni; tudi Crvena zvezda, ki pa jo je že zavrnil. Robert Berić je z goli v avstrijskem prvenstvu, kjer je drugi na lestvici strelcev, nase menda opozoril nemškega prvoligaša, delodajalca bo bržčas zamenjal tudi Rene Krhin, saj pri Interju ne igra.

Skratka, januar bo mesec, v katerem bi se moralo dogajati veliko, v milijonskem plesu na nogometni tržnici pa bodo nekoliko bolj vidno vlogo več kot očitno igrali tudi slovenski nogometaši.