© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA/nu
STA/nu
26.09.2014 20:04:22

Tožilstvo zavrglo obtožbe proti Bartomeuu

Reuters

Španski tožilci so na predlog sodnika opustili obtožbe proti predsedniku Barcelone Josepu Bartomeuu, glede domnevne davčne utaje pri Neymarjevem prestopu.

Tožilstvo je zavrglo obtožbe tako proti predsedniku kot proti podpredsedniku Javierju Fausu, ki skrbita za klubske finance.

Barcelona je sprva sporočila, da je za Brazilčev prestop plačala 57,1 milijona evrov, nato pa je Jordi Cases obtožil nekdanjega predsednika Barce Sandra Rosella, da je zavajal javnost, ker ni povedal, da je klub 40 milijonov evrov plačal podjetju N&N, ki je v lasti Neymarjevih staršev. Tožilstvo je preiskavo še razširilo, saj naj bi bilo dovolj dokazov za davčno utajo.

Barcelona in Rosell, ki je januarja sicer odstopil, sta bila obtožena nepravilnosti pri prestopu, skupno vrednem nekaj več kot 86 milijonov evrov. Danes pa je sodnik zaključil, da ni dokazov, da bi nadaljevali postopek.

Tožilec Jose Perals je dejal, da se preiskava glede domnevne davčne utaje nadaljuje, saj tu odgovornost pade neposredno na klub in nekdanjega predsednika Rosella. Kot priča se bo moral 1. oktobra na sodišču zglasiti tudi Neymarjev oče.

Bartomeu je sicer skušal pomiriti zadevo, ko je prevzel mesto predsednika, in razkril vrednost Neymarjevega prestopa - 86,2 milijona evrov. Poleg tega je klub plačal še 13,5 milijona davkov v javno blagajno.