© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
28.07.2014 09:08:50

Dan, ko je oživela Ljubljana

Grega Wernig

Skoraj 16.000 gledalcev si je ogledalo prijateljsko tekmo med Olimpijo in Chelseajem, ki je v Ljubljani slavil tesno zmago z 2:1.

V Stožicah je bilo včeraj zelo težko pravilno "umestiti" svoja čustva. Po svoje je bilo čutiti vznemirjenje, ker so se tribune največjega stadiona v državi polnile hitro, kot se niso že dolgo, predvsem pa še nikdar na tekmi Olimpije. Toda hkrati je bilo težko razumeti, da se vse to dogaja na objektu, na katerem sicer obračune domačega kluba spremlja le nekaj sto gledalcev. In da se spektakel dogaja na prijateljski tekmi. Da, priokus absurdnosti je bil vsekakor prisoten.

Tekma med Olimpijo in Chelseajem je dosegla klubski rekord obiskanosti pri nas. Nikdar še nikjer ni bilo 15.972 gledalcev, kar je bil uraden podatek, toda v Stožicah je vendarle že bilo več gledalcev. Magično mejo 16.000 sta presegla reprezentančna obračuna Slovenije z Avstralijo, kar je bila otvoritvena tekma, in Italijo.

PRIŠEL TUDI IVICA OSIM
Uglednemu gostu primerno se je na tribuno za pomembne goste prišlo pokazat nemalo znanih obrazov izven sveta športa; recimo premierka v odstopu Alenka Bratušek. Srečko Katanec seveda ni občasen gost tekem, ampak reden, in tudi tokrat je bil tukaj. Pozdravil se je lahko z nekdanjim šefom, legendarnim Ivico Osimom, ki je po dolgem času obiskal Ljubljano, čeprav je šibkega zdravja. In še kdo bi se našel, marsikdo si je rekel, da takšnega dogodka preprosto ne gre zamuditi. Kakor so si nekateri rezervni nogometaši Olimpije pred tekmo dejali, da bi bil greh, če ne bi pristopili do Joseja Mourinha in se rokovali z njim. Ta je sredi ogrevanja stopil na sredino igrišča in kar nekaj minut opazoval, kako se pripravljajo nogometaši nasprotne ekipe. To je za stisk dlani prvi izkoristil Matic Fink, nato tudi Enis Đurković, Nik Omladič, še korak naprej pa je naredil Aris Zarifović. Ta je skorajda objel Portugalca in se z njim zapletel celo v pogovor. Kaj mu je zaupal, bi bilo zanimivo izvedeti. Mu je ponudil svoje usluge? Nekako v smislu: Jose, če boš kdaj potreboval novega branilca... 

OLIMPIJA - CHELSEA 1:2 (1:0) 


Ljubljana - Stadion ŠRC Stožice. 15.972 gledalcev. Glavni sodnik: Rade Obrenović (Slovenija).
Strelci: 1:0 Kapun (40), 1:1 Costa (56), 1:2 Zouma (64).
OLIMPIJA: Šeliga (od 69. Ivačič), Jović (od 69. Corn), Mitrović, Delamea Mlinar (od 60. Zarifović), Bajrić, Omladič (od 88. Đurković), Kapun (od 69. Golubar), D. Matić (od 90. Jurčević), Valenčič (od 57. Vukčević), Šporar (od 76. Gajić), Rodić (od 69. Burgič). Trener: Darko Karapetrović.
CHELSEA: Delač (od 46. Čech), Azpilicueta (od 46. Ivanović), Cahill (od 46. Terry), Zouma, Felipe (od 46. Ake), Salah (od 72. Chalobah), Fabregas (od 65. Romeu), N. Matić (od Solanke), Brown (od 46. Torres), Boga (od 46. van Ginkel), Costa (od 71. Bamford). Trener: Jose Mourinho.
Rumeni kartoni: Rodić (25); Azpilicueta (34), Bamford (87).
Rdeči kartoni: -

Tik preden se je tekma začela zares, sta bila ob predstavitvi obeh ekip najglasnejšega aplavza deležna Fernando Torres in John Terry, čeprav sta bila oba uvrščena med rezerviste. Toda ko je dal sodnik Rade Obrenović znak za začetek, so vendarle tudi Ljubljančani dokazali, da niso prišli le zaradi Chelseaja, le zaradi nasprotnika zvenečega imena. "Olimpija, Olimpija!" je glasno zadonelo, in čeprav je bilo nemalo obiskovalcev v modrih dresih, niso bili sposobni odgovoriti z enako glasnostjo. To je očitno podžgalo nogometaše v zelenih dresih, ki so prevzeli pobudo, goste iz Londona stisnili na njihovo polovico in ves prvi polčas odigrali zelo dobro in tudi zadeli. Vrhunec uvodnih 45 minut se je zgodil malce pred koncem. V 40. minuti si je Nik Kapun izmenjal dvojno podajo z Darijanom Matićem (od slednjega se je žoga sicer prej odbila ...), prišel v kazenski prostor in z desno enkratno udaril po žogi. Njegov vole je bil popoln, gola ne bi mogel preprečiti niti Petr Čech, ki je bil na klopi, kaj šele Hrvat Matej Delač.

DIDIER DROGBA SPODBUJAL SOIGRALCE
Ko so igralci odhajali v garderobo, je Aleksandar Rodić že izkoristil svojo priložnost in zamenjal dres z Nemanjo Matićem, po premoru pa je Jose Mourinho precej premešal svoje karte. Spremenil je sistem igre (iz 4-4-2 v 4-3-3), v boj je poslal tudi Čecha, Terryja, Branislava Ivanovića in Torresa. V 56. minuti se mu je to obrestovalo, novinec Cesc Fabregas je podal do Coste, prav tako novega obraza med modrimi, Brazilec s španskim potnim listom je bil hitrejši od dveh branilce Olimpije, nato pa še učinkovit pri strelu. Osem minut pozneje je Kurt Zouma, še tretji novinec, žogo potisnil v mrežo, potem ko je Aleksander Šeliga le na kratko odbil po poskusu Torresa. Ko sodnik Obrenović ni priznal Ivanovićevega zadetka, si je na glavo nakopal jezo Mourinha. Zapletla sta se celo v prepir, toda slovenski sodnik je dal uglednemu strategu jasno vedeti: bodi tiho! Pred koncem smo nato videli še marsikaj: Torres je v svojem slogu z enega metra zgrešil prazen gol in poskrbel, da so ga nekateri preimenovali kar v Štorresa, Marko Vukčević je oplazil vratnico, Nik Omladič namučil Čecha, eden od gostov pa je po mojstrskem voleju Mirana Burgića na golovi črti igral z roko. Sodnik pa nič.

Chelsea, ki ga je s klopi za rezerve gledal tudi Didier Drogba, je tako prišel do zmage z 2:1, Olimpiji pa je ostalo obžalovanje, ker proti uglednemu nasprotniku ni dosegla boljšega rezultata. Zaslužila bi si vsekakor ga. Kakor bi si Ljubljana zaslužila več takšnih tekem. A že na naslednji domači bo pogled na tribune bržčas precej bolj klavrn. Ko bi se vsaj motili ...