© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
il
il
17.07.2014 22:30:16

Evropa polzi iz rok

Nikola Miljković

Nogometaši Gorice so na prvi tekmi 2. kroga kvalifikacij za ligo Europa v gosteh izgubili z Moldejem. Končni izid je bil 4:1 (3:0) za Norvežane, edini gol za Gorico je z bele točke dosegel Luka Majcen. Povratna tekma bo prihodnji četrtek v Novi Gorici.

Luigi Apolloni se bo zagotovo še dolgo spraševal, kako bi bilo, če bi lahko na Norveškem računal na Massima Codo, Gianluco Lapadulo, Alexa Cordaza, Gianvita Misuraco in tako dalje, a odgovora nikdar ne bo dobil. Kako je bilo brez njih, pa pove že rezultat.

MOLDE - GORICA 4:1 (3:0)

Molde - Stadion Aker. 5000 gledalcev. Glavni sodnik: Padraig Sutton (Irska).
Strelci: 1:0 Toivio (16), 2:0 Forren (37), 3:0 Forren (41, enajstmetrovka), 3:1 Majcen (70, enajstmetrovka), 4:1 Hoseth (88).
MOLDE: Haskjold, Linnes (od 70. Rindaroy), Toivio, Forren, Flo, Mostrom (od 57. Hoseth), Singh, Hussain (od 80. Hestad), Elyounoussi, Agnaldo, Chima. Trener: Tor Ole Skullerud.
GORICA: Simčič, Širok, Modolo, Jogan, Vanin, Kolenc (od 46. Enow), Johnson, Vetrih, Arčon, Žigon (od 66. Džuzdanović), Majcen. Trener: Luigi Apolloni.
Rumeni kartoni: Hussain (43); Žigon (20), Jogan (41), Vetrih (86), Majcen (92).
Rdeči kartoni: -


Ker se Parma ni znala oziroma ni želela primerno odzvati po preboju Gorice v Evropo, se je slednja na svojo prvo gostovanje v kvalifikacijah za ligo Europa odpravila s sila okleščenim kadrom, vsaj če ga primerjamo s tistim, ki ga je imel trener Apolloni na voljo pred tem.

Zaradi tega čudeža na obračunu z vodilnim klubom norveškega prvenstva ni šlo pričakovati, vseeno pa so si le redki mislili, da se bo Gorica že po uvodnih 45 minutah znašla v tolikšnih težavah. Toliko je Molde potreboval, da je razblinil večino dvomov o tem, kdo bo napredoval. Trije prejeti zadetki so bili dovolj, da so Novogoričani več ali manj prenehali sanjati o tem, kako jim bo na severu Evrope morda uspel podvig, ki bi odmeval.

Je pa ob tem res, da končni rezultat ni povsem realen odsev dogajanja na zelenici. Že v prvem polčasu si je Gorica priigrala vsaj tri izjemne priložnosti, a ni izkoristila niti ene. Na drugi strani je prejela tri sila poceni gole. Predvsem to velja za drugega, ko se je žoga ob prostem strelu odbila od enega od gostov in dovolj spremenila smer leta, da je bil Vasja Simčič nemočen.

Tudi tretjemu bi se vsekakor dalo izogniti, kapetan Alen Jogan je namreč storil precej nepotreben prekršek za enajstmetrovko, iz katere se je Vegard Forren veselil še drugega gola. Pred vrati Moldeja sta bila nezbrana predvsem Sandi Arčon in Luka Majcen, slednji je med drugim stresel okvir gola. Pri rezultatu 0:0 je Dejan Žigon sicer celo zadel, a je bil zadetek razveljavljen, saj je Arčon pred tem storil prekršek nad vratarjem.

V drugem polčasu se je igra umirila, Novogoričani pa so se med žive vsaj malce vrnili v 70. minuti. Eden od domačih je v kazenskem prostoru igral z roko, z bele točke je suvereno zadel Majcen. V gostih je nato zraslo novo upanje, zadetek v gosteh pomeni veliko, tudi če prej prejmeš tri. V tem primeru bi doma lahko napredoval že z zmago 2:0... A kaj, ko se ni končalo s 3:1 za Molde, bilo je 4:1. V 88. minuti, ko si je Gorica priigrala kot in upala na še drugi zadetek, so do žoge prišli domači, izvedli hiter protinapad in ga v treh potezah spremenili v še četrti gol. Gol odločitve? Bržčas...