© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
16.07.2014 19:08:13

Po grdi pa res tekma sezone

Drago Wernig-TAKA

Za Mariborčani je uvodnih devetdeset minut v novi sezoni. In hkrati evropskih. V Mostarju so na prvi tekmi 2. kroga kvalifikacij za ligo prvakov dosegli osnovni namen. Z Zrinjskim so se razšli brez golov in si za povratni obračun v Ljudskem vrtu zagotovili dobro izhodišče, kar je vsekakor najpomembnejše spoznanje obračuna na stadionu pod Bijelim Brijegom. Na tovrstnih preizkušnjah je umetniški vtis pač v senci pomembnosti tekmovalnega dosežka.

Bila je "grda" tekma. Tudi tako bi lahko v enem stavku opisali mostarska dogajanja. Vsi tisti, ki so upali, da si bodo spočili oko ob všečni predstavi, so se ušteli, a roko na srce, kaj takega je bilo skoraj nemogoče pričakovati. Ne le zato, ker sta obe ekipi odigrali šele uvodnih devetdeset minut v novi sezoni in ker je vsak začetek ob mnogih neznankah zahteven.

Največja ovira je vsekakor velik vložek, s katerim imajo opravka klubi v drugem krogu kvalifikacij za ligo prvakov, pritisk je temu primeren, uspeh pomeni vsaj še štiri nadaljnje preizkušnje na mednarodnem prizorišču. Saj veste, kaj pred vsako sezono poudarjajo v Ljudskem vrtu ...

Vse to so dejavniki, ki ob nenehni misli, da je vsak napačen korak strogo prepovedan, kakopak vplivajo na kakovost izvedbe, če k temu prištejemo zelo specifične razmere na stadionu pod Bijelim Brijegom, še toliko bolj. Vreme je bilo težko, sopara je 'ubijala', igralna površina je bila vse prej kot idealna, enako velja za žoge, s kakršnimi se Mariborčani niso srečali že nekaj let. A vse to so za varovance trenerja Anteja Šimundže vendarle le olajševalne okoliščine, nikakor opravičilo za prikazano v torkovem večeru.

Pričakovali smo več, pričakovali smo vijoličaste na precej višji ravni, namesto tega so bili nerazpoloženi. Kot bi igrivost pustili v štajerski prestolnici, pogrešali smo 'nož med zobmi'. Zlasti v prvem polčasu je bila podoba skrb vzbujajoča, v oči je bodla taktična nedisciplina, kar je bila seveda voda na mlin gostiteljev. Slovenski prvaki so bili dovolj zreli, da so hitro spoznali, da ne morejo narediti 'klika', s pomočjo katerega bi se kar naenkrat razigrali, zato je bil osnovni pragmatični namen prizadevati si ohraniti ravnotežje na igrišču.

Nadaljevanje je bilo le nekoliko boljše, še posebej v zadnji tretjini dvoboja se je zdelo, da bodo Mariborčani unovčili boljšo telesno pripravljenost in vse dvome o potniku v naslednji krog kljub vsemu rešili že v mestu ob Neretvi. Naposled jim ni uspelo, v odločilnih trenutkih so bili premalo natančni in odločni, zato je golob ostal na strehi, a tudi vrabec v roki je glede na vse napoved dobre kupčije.

Pod Kalvarijo jo morajo zdaj seveda primerno unovčiti, način je samo eden. Zrinjski mora prihodnjo sredo položiti orožje, zmaga je nujno zlo. Kot na dlani je, da četo Anteja Šimundže po 'grdem' mostarskem dvoboju 23. julija čaka tekma sezone. Tekma, na kateri je spodrsljaj strogo prepovedan, popravnega izpita ni. In tekma, za katero vijoličasti verjamejo, da se bodo po njej pogovarjali o naslednjih evropskih izzivih. Oziroma so o tem prepričani.

Jasno je, da so slovenski prvaki v vlogi favoritov, velikih favoritov, vendar je dejstvo, da se bodo morali na povratnih devetdeset minut nadvse temeljito pripraviti. V vseh pogledih, predvsem pa se mora sprožiti kopica energije, tako na igrišču kot ob njem. Če bo Mariborčanom uspelo narekovati visok ritem, bo več kot polovica dela opravljenega. Ker mu nogometaši Zrinjskega ne bodo mogli slediti.
Galerija