© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
21.12.2015 18:34:10

Ganljiva zgodba fanta avtista (video)

Onstran luže je pozornost pritegnila povsem navadna tekma osnovnošolskih košarkarskih moštev.

Za Williama Lipko bi slišal le malokdo, če ne bi bilo dogodka, po zaslugi katerega je bil v ZDA omenjen v številnih novicah, pa tudi na spletu se njegovo ime te dni pogosto pojavlja.

Fant je avtist, tako kot njegov brat dvojček. Vseeno je bil že več let del košarkarske ekipe, v kateri je, ker pač ne more trenirati tako kot ostali, opravljal vlogo nekakšnega vodje moštva. "Moja desna roka je," pravi o njem trener, ki je pred zadnjo tekmo Lipki dejal, da bo tudi on stopil na parket.

"To je bila nagrada za njegov večletni trud in predanost ekipi. Bil je šokiran. Več ur pred tekmo je postopal okrog šole in vsake toliko časa spraševal, ali bo res zaigral," je pripovedoval trener. Res je zaigral, soigralci pa so nato poskrbeli, da je dobil žogo in poskusil z metom. In ko je bil še uspešen - sodniki so "spregledali" korake - , veselju Lipke in vseh v dvorani ni bilo konca ne kraja. "Sanje vsakega starša so, da njihovi otroci prebrodijo težave," je bil ganjen oče Williama.

Slednji je bil očitno še najbolj miren. "Da bomo zmagali," je odgovoril na vprašanje, kaj mu je rojilo po glavi, ko je žogo vrgel na koš.