© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
08.07.2015 17:06:49

Madžari tudi uradno v boj za OI 2024

Arhiv Svet24

Kot kaže, se obeta sila zanimiv boj za gostitelja poletnih olimpijskih iger leta 2024. Bostonu, Rimu, Parizu in Hamburgu se je danes uradno pridružila še Budimpešta, ki je na sedež Mednarodnega olimpijskega komiteja poslala prošnjo z olimpijsko kandidaturo.

Kandidaturo sta vložila nacionalni madžarski olimpijski komite in tamkajšnja lokalna skupnost, podporo kandidaturi glavnega mesta Madžarske pa so izrazili še v političnih strukturah madžarske oblasti, tako parlament kot vlada.

Skupno izjavo pod kandidaturo sta podpisala župan Budimpešte Istvan Tarlos in predsednik madžarskega olimpijskega komiteja Zsolt Borkai.

Mednarodni olimpijski komite bo gostitelja olimpijskih iger, ki bodo leta 2024, izbral na zasedanju 15. septembra 2017 v Limi.

Za gostiteljstvo iger se potegujejo tudi v Hamburgu, Parizu, Bostonu in Rimu, v vseh teh mestih so že pridobili uradno podporo svojih nacionalnih olimpijskih komitejev. Zanimivo, da edino Madžarska v primerjavi z najverjetnejšimi protikandidatkami na svojem ozemlju še ni gostila olimpijskih iger.

Sicer so se vzhodni sosedje Slovenije že potegovali za organizacijo tega največjega svetovnega športnega tekmovanja, a niso bili kaj prida uspešni. Med razlogi za takšno olimpijsko sušo je tudi omejevalna politika vodstva olimpijske družine, ki po olimpijskih igrah leta 1980 v Moskvi prav nobeni od vzhodnoevropskih članic tako imenovanega vzhodnega ali sovjetskega bloka ni dodelilo organizacije poletnih olimpijskih iger. Takšna restriktivna politika pa se je nadaljevala tudi po padcu Berlinskega zidu in propadu Sovjetske zveze.

Veliko zanimanje pripraviti olimpijske igre leta 2024 so pokazali tudi v Dohi, Istanbulu in Bakuju.

Iskanje morebitnih kandidatov se bo uradno sklenilo 15. septembra, ko bo Mok še sprejemal vloge možnih kandidatk. Nato se bo začel kandidacijski postopek in tudi uradni izbor mest kandidatk, ki se bodo potegovale za organizacijo največjega športnega dogodka.

Madžarska, ki je med ustanovnimi članicami mednarodnega olimpijskega gibanja, njeni športniki pa so na osmem mestu na večni lestvici najuspešnejših olimpijskih odprav z osvojenimi 168 zlatimi, 148 srebrnimi in 170 bronastimi kolajnami, so se kandidature lotili sila premišljeno. Študija, ki so jo pripravili, kaže, da bi imela Budimpešta in z njo Madžarska precejšnjo korist, kajti z olimpijskimi igrami bi lahko v najboljšem primeru zaslužili 3,5 milijarde evrov, kar je dobro milijardo več od načrtovanih stroškov. Okvirna ocena investicije v infrastrukturo namreč znaša 2,4 milijarde evrov.

Plavalna velesila Madžarska leta 2017 gosti svetovno prvenstvo v plavanju, potem ko je mehiška Guadalajara odpovedala prvenstvo zaradi finančnih težav.

Leta 2016 bodo poletne olimpijske igre v brazilskem Rio de Janeiru, leta 2020 pa v Tokiu na Japonskem.