© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ka
ka
07.07.2015 10:51:41

Pojdita tja, od koder so vajini starši

Reuters

Ena največjih avstralskih športnic doslej Dawn Fraser, ki je med drugim v plavanju osvojila štiri zlate olimpijske medalje, je bila tarča kritik zaradi rasističnih izjav.

Za teniška igralca Nicka Kyrgiosa in Bernarda Tomića je v televizijskem intervjuju dejala, da naj gresta tja, od koder so njuni starši.

Fraserjeva se je pozneje opravičila in dejala, da ni imela namena, da bi dajala rasistične izjave.

Povod za ta komentar pa je bil najprej izključitev Bernarda Tomića iz reprezentance za Davisov pokal, ko bodo Avstralci v četrtfinalu 17. julija Kazahstan gostili v Darwinu. V petek ga je v Wimbledonu izločil branilec Srb Novak Đoković, Tomić pa je večino časa na novinarski konferenci namenil obtožbam zveze in nekdanjega kapetana Pata Rafterja.

Dvaindvajsetletni Tomić, trenutno 26. igralec sveta in najboljši Avstralec, je bil rojen v Nemčiji. Njegov oče je Hrvat Ivica, mati Bošnjakinja Adisa, družina pa se je že leta 1996 preselila v Avstralijo.

Kyrgios
Reuters

Mati Kyrgiosa Norlaila je Malezijskega rodu, oče Giorgos pa je Grk. Dvajsetletni drugi teniški igralec Avstralije je bil rojen v Canberri. V ponedeljkovem dvoboju v Wimbledonu, ko je serviral Francoz Richard Gasquet, je v drugem nizu nekaj časa pustil žogice, da so zletele mimo njega, ali pa jih je brez naprezanja poslal v mrežo. Ko ga je med premorom sodnik opozoril na neprimerno početje, pa se je začel z njim še prepirati in sezuvati nogavice.

"Morala bi biti vzor mlajši generaciji naše države, naše odlične države. Če jima tu ni všeč, se lahko vrneta v tja, od koder so njuni starši. V tej državi jih ne potrebujemo, če se mislita tako obnašati," je dejala 77-letna nekdanja plavalka.

Kyrgios se je na izjave Dawn Fraser že odzval in na facebooku napisal: "Če vržeš lopar, si otročji. Če debatiraš o pravilih, si nespoštljiv. Če si med tekmo frustriran, si razvajen. Če pokažeš občutke, si aroganten. Očiten rasist, avstralska legenda."