© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
26.08.2023 09:57:48

Šok na začetku prvenstva! Nova velesila sprašila riti favoritom, košarkarski svet je osupnil (video)

Fiba

Včeraj so uvodni krog opravile tudi izbrane vrste v skupini H, ki jo gosti Džakarta. Latvija je visoko ugnala Libanon (109:70), medtem ko je derbi skupine med Kanado in Francijo prepričljivo pripadel prvi.

Na zadnji Fibini lestvici 'Power rankings', ki naj bi odražala formo posameznih reprezentanc, Francija zaseda tretje mesto, Kanada pa peto. Obe izbrani vrsti torej sodita v najožji krog kandidatk za odličja. Derbi prvega dne svetovnega prvenstva pa ni bil videti kot derbi, bolj je to bila igra mačke z mišjo. Kanadčani so povsem dotolkli Francoze (95:65).

Francozi so po zaslugi Evana Fourniera in njegovih 19 točk v prvem delu še držali stik s predstavniki Severne Amerike. Ti pa so nato v drugem polčasu povsem razbili tekmece in slavili s kar 30 točkami razlike.

profimedia-0800192711
Profimedia


Pri Kanadčanih, ki so na Japonsko kljub odsotnosti Jamala Murrayja prispeli z vrhunsko zasedbo, je izstopal zvezdnik Oklahome Cityja Shai Gilgeous-Alexander s 27 točkami in 13 skoki, 18 točk je dodal Kelly Olynyk. Fournier je za Francoze na koncu dosegel 21 točk.

Gilgeous-Alexander je po tekmi umirjal evforijo, češ da je bila to le ena tekma. "Pred nami je še veliko dela. Naredili smo le to, kar smo načrtovali pred prihodom na prvenstvo. Je pa res dober začetek. Igrali smo dobro, počeli prave stvari na obeh straneh igrišča. Zavedamo se, da lahko premagamo vsako reprezentanco."

Potem je še razkril kanadski recept za uspeh. "V ekipi imamo precej fantov, ki so lačni uspeha, izjemno nadarjeni, predvsem pa želijo zmagovati. Ko imaš te tri stvari, potem lahko dosežeš vse. Zabavno nas bo gledati, saj igramo hitro in agresivno košarko."

profimedia-0800192920
p


Ves košarkarski svet navdušeno govori o novi velesili, ki bo na novo zarisala razmerje sil. Na drugi strani so Francozi, ki so stalni kandidati za najvišja mesta, doživeli pravo blamažo. "Sprašili so nam riti," je po tekmi ugotovil košarkar New Yorka Fournier. In skušal najti razloge za debakl: "Fizično so bili odlični. Prisilili so nas, da smo počeli stvari, ki jih nismo želeli. Vrgli so nas iz cone udobja. Drug polčas je bil začetek našega konca."

Skupina A (Manila)
Angola - Italija                       67:81
Dominikanska republika - Filipini      87:81

Skupina D (Manila)
Mehika - Črna gora                     71:91
Egipt - Litva                          67:93

Skupina E (Okinava)
Finska - Avstralija                    72:98
Nemčija - Japonska                     81:63

Skupina H (Džakarta)
Latvija - Libanon                     109:70
Kanada - Francija                      95:65