© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
15.09.2015 22:55:32

Prvi polfinalni par na EP: Španija – Francija

Reuters

Španija in Francija sta prvi polfinalistki evropskega prvenstva. Prva je bila boljša od Grčije, druga pa od Latvije.

Francoska košarkarska reprezentanca je v današnji drugi četrtfinalni tekmi premagala Latvijo s 84:70 (40:38). Francija se bo v polfinalu pomerila s Španijo, ki je bila v prvi tekmi boljša od Grčije.

"Galski petelini" so imeli v prvem polčasu nekaj težav z rablji slovenske izbrane vrste v osmini finala, v drugem polčasu pa so povsem zagospodarili na parketu stadionu Pierre Mauroy v Lillu in zanesljivo ukanili tekmece z Baltika. Junak dvoboja je bil sloviti organizator igre francoske izbrane vrste Tony Parker, ki je 18 točkam dodal še šest podaj, Boris Diaw pa je prispeval 14 točk. V latvijski izbrani vrsti je prednjačil Kristaps Janicenoks s 16 točkami.

gasol re
Reuters

ŠPANCI SO SE KOT PRVI UVRSTILI V POLFINALE
Reprezentanca Španije je tesno premagala Grčijo s 73:71 (39:32). Najučinkovitejši posameznik pri zmagovalni ekipi je bil Pau Gasol, ki je 27 točkam dodal še devet skokov, Nikola Mirotić pa je prispeval 18 točk. V grški izbrani vrsti je Giannis Antetokounmpo dosegel 12 točk in pod obročema pobral 17 žog, Nick Calathes je tekmo končal s 14 točkami, sedmimi podajami in petimi skoki.

Španci so bili boljši nasprotnik v prvem delu srečanja, vendar se Grki niso predali, tretjo četrino so uspeli dobiti s 25:16, tako da je o zmagovalcu odločalo zadnjih deset minut. 

Te so bolje odigrali Španci, čeprav je bila končnica precej dramatična. Furija je imela priložnost predčasno odločiti zmagovalca, a je izubila žogo, 27 sekund do konca so Grki uspeli priti samo na štiri točke zaostanka. Nato so naredili osebno napako nad Gasolom, ki je zadel le en prosti met, Calathes pa je v nasprotnem napadu zabil trojko in špansko vodstvo je znašalo le še dve točki (70:68).

Sledila sta Rodriguezova uspešno zadeta prosta meta, Slukas pa je Grke približal le še na točko minusa (72:71). Grki so v zadnjem španskem napadu naredili osebno napako nad Gasolom, ki je prvi prosti met zadel in drugega namerno zgrešil. Žoga je prišla do Antetokounmpa, ki pa s svoje polovice igrišča ni uspel zadeti trojke za zmago, tako da so Španci tisti, ki bodo v polfinalu igrali s Francijo.

Polfinalna tekma med Francijo in Španijo bo 17. septembra, jutri pa bosta na stadionu Pierre Mauroy v Lillu na sporedu še dve četrtfinalni tekmi. Obračun med Srbijo in Češko se bo začel ob 18.30, med Italijo in Litvo pa ob 21. uri.