© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
25.08.2015 19:28:16

Nekoč je blestel v ligi NBA, zdaj je postal predsednik ruske zveze

Le dva meseca po koncu svoje uspešne košarkarske kariere so 34-letnega Andreja Kirilenka soglasno izvolili za predsednika ruske košarkarske zveze, saj je njegov protikandidat Dmitrij Dojani predčasno odstopil od kandidature. Ena prvih nalog Kirilenka bo izboljšati odnose med rusko košarkarsko zvezo in Mednarodno košarkarsko zvezo (Fiba).

Fiba je Rusijo konec julija izključila z vseh mednarodnih tekmovanj, vključno z letošnjim evropskim prvenstvom, razlog za suspenz pa je bilo vpletanje sodišča v delo ruske zveze ob izrednih predsedniških volitvah 2013. Na seji Fibe, 9. avgusta v Tokiu, je suspenz proti ruski zvezi sicer ostal v veljavi, vendar so dovoljeni nastopi košarkarjev in ruskih uradnikov v mednarodnih tekmovanjih. Tako bo Rusija na EP v Montpellieru lahko igrala v predtekmovalni skupini A skupaj s Francijo, BiH, Finsko, Poljsko in Izraelom.

Fiba je s strani ruske košarkarske zveze zahtevala, da uredijo razmere v njenem vrhu, zato bi bila lahko izvolitev Kirilenka pot v pravo smer. Pred nekdanjim odličnim košarkarjem, ki je v ligi NBA kar deset let igral za Utah Jazz, po eno sezono pa še za Minnesoto Timberwolves in Brooklyn Nets, z rusko reprezentanco je bil leta 2007 evropski prvak, na zadnjih olimpijskih igrah v Londonu pa je bil tretji, je vse prej kot lahko delo.

"Zavedam se, da bom moral združiti vse košarkarske moči v državi. Prepričan sem, da nam bo s skupnimi močmi uspelo končati nered, ki je vladal v košarki. Želim si, da bi bila košarka spet med najbolj popularnimi ruskimi športi in da se bo v vsaki družini vsaj ena oseba ukvarjala s košarko ali pa vsaj hodila na tekme," je po izvolitvi dejal Kirilenko, ki je junija odigral svojo zadnjo uradno tekmo.

Kirilenko je v ligi NBA igral trinajst sezon. Njegovo povprečje je bilo 11,8 točke na tekmo, 5,5 skokov in 2,7 asistence, ob Utah Jazzu, Minnesoto Timberwolves in Brooklyn Nets je v Rusiji igral za Spartak St. Peterburg in moskovski CSKA, s katerim je bil štirikrat ruski državni prvak. Ob ruskem ima tudi ameriško državljanstvo.