© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
23.08.2015 22:12:11

Pojedli še azzure

Fiba

Slovenska košarkarska reprezentanca je na pripravljalnem turnirju za pokal Adecco v Kopru navdušila z borbeno igro in s tremi zmagami zasluženo osvojila prvo mesto. Po Ukrajini in Finski je premagala še Italijo s 76:67 (19:20, 38:29, 53:51).

Za Slovenijo je to šesta zmaga v osmih prijateljskih tekmah v okviru priprav na evropsko prvenstvo, ki se bo v Zagrebu začelo 5. septembra. V prihajajočem tednu jo čakata še dve s svetovnimi podprvaki Srbi; v četrtek v Stožicah in v soboto v Banja Luki. Najboljša strelca Slovenije proti Italiji sta bila Uroš Slokar s 15 točkami in Klemen Prepelič, ki jih je dosegel dvanajst.

Slovenija je s tremi zmagami torej osvojila pokal Adecco v Kopru. V najzanimivejši tekmi v polni dvorani Bonifika je za devet točk premagala Italijane, ki so s tremi igralci iz lige NBA sicer veljali za najmočnejše moštvo na turnirju.

Nobenega dvoma ni bilo, da bo zadnja tekma od šestih na pokalu Adecco najboljša in predvsem da bo na tribune dvorane Bonifika privabila največ radovednežev. Z obeh strani meje, kajpak. Tribune so bile skoraj povsem polne, v skladu z angažiranjem navijačev pa so se tokrat tekmeca precej bolj motivirano lotili slovenski košarkarji. Ne gre za to, da bi bili v petek in soboto na tekmah s slabšima in manj atraktivnima Ukrajino in Finsko preveč sproščeni oziroma premalo osredotočeni, a dejstvo je, da Italija za Slovence vselej prinaša dodaten motiv. In tudi to se nemara odraža v izkupičku na medsebojnih tekmah, ki tehtnico močno nagiba na slovensko stran (13:6).

Medtem ko je bil sobotni obračun med Slovenijo in Finsko slab, poln napak na obeh straneh, s tem do so jih Finci storili še neprimerno več, kar odraža tudi rezultat, je bil sinočnji precej boljši. Takšen se je že spogledoval z ravnijo evropskega prvenstva, kar je obenem dobro in tudi pričakovano, do začetka EuroBasketa je namreč ostalo manj kot dva tedna. Varovanci Jureta Zdovca še naprej dajejo poudarek obrambi, ki je na tekmi z Italijo na trenutke delovala res zgledno. Na drugi strani še naprej peša napad, ki je tokrat vendarle pokazal svetle obrise.

Jasno je, da letos zdesetkani Slovenci ob pomanjkanju vrhunskega organizatorja igre težje gradijo napad na postavljeno obrambo, v tako imenovani "run and gun" igri, ki sicer po košarkarski filozofiji selektorju ni blizu, pa se bolje znajdejo. Včasih tudi ne, tako so denimo sinoči v drugi četrtini zapadli v divjanje brez repa in glave in v manj kot dveh minutah z neizdelanimi meti zavrgli kar osem žog. Ob prijemanju za glavo je Zdovc tej noriji naredil konec z minuto odmora.

Slovenci so kljub napakam dobili prvi polčas, celo z devetimi točkami, kar je bila tudi največja (tudi končna) razlika na tekmi. Italijani so v tretji četrtini zmanjševali zaostanek in poskrbeli za razburljivih zadnjih deset minut. Moštvi sta se izmenjavali v vodstvu, tekma pa je izgubljala pridih prijateljske, prestiž zmagati v sosedskem dvoboju pač ni kar tako.

Slovenijo čakata še dve tekmi s Srbijo – v četrtek v Stožicah in v soboto v Banjaluki. Glede na videno v Kopru, bo zdesetkana Slovenija na letošnjem EuroBasketu drago prodala svojo kožo. Če bodo fantje v zaključnem delu priprav še stopnjevali garanje v obrambi in predvsem storili korak naprej v napadu ter zmanjšali število napačnih odločitev in neizdelanih oziroma posiljenih metov, bi se morali uvrstiti na zaključek v Lille, ki z letošnjo zasedbo – roko na srce – ni samoumeven.

Zdovc je imel na teh treh tekmah pod komando še vedno trinajst igralcev. Že nekaj časa je jasno, da bo kot zadnji s seznama odpadel eden od visokih fantov. Med trojico najresnejših kandidatov – Miho Zupanom, Sašo Zagorcem in Žigo Dimcem – je, potem ko na tekmah s Finsko in Italijo sploh ni stopil na parket, najbližje slovesu slednji.


Slovenija - Italija 76:67
(19:20, 38:29, 53:51)
Koper – Dvorana Bonifika. 3500 gledalcev. Sodniki: Majkič, Nedović, Zupančič (vsi Slovenija).
Slovenija: Rupnik 2 (2:2), Prepelič 12, Blažič 2, Nikolić 11, Dragić 11 (5:8), Zupan 3, Balažić 9, Omić 4 (2:2), Klobučar 7 (3:3), Slokar 15 (0:3).
Italija: Belinelli 16 (3:4), Gentile 12 (2:4), Bargnani 6 (2:4), Cusin 5 (3:4), Datome 12 (6:7), Hackett 16 (6:9).
Prosti meti: Slovenija 12:18, Italija 22:32.
Met za dve točki: Slovenija 17:31, Italija 18:39.
Met za tri točke: Slovenija 10:31 (Prepelič 4, Nikolić 3, Zupan, Blažič, Slokar), Italija 3:15 (Gentile 2, Belinelli).
Skoki: Slovenija 43 (29 + 14), Italija 41 (29 + 12).
Osebne napake: Slovenija 33, Italija 24.Pet osebnih: –


UKRAJINA – FINSKA 75:70

Vrstni red: 1. SLOVENIJA 3-02. UKRAJINA 2-13. ITALIJA 1-24. FINSKA 0-3