© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ps
ps
17.08.2015 23:19:12

Šok za Heurtela: ostal brez EuroBasketa

Nikola Miljković

Francija je prva določila dvanajst košarkarjev, ki bodo igrali na evropskem prvenstvu. In med njimi ni nekoga, ki je vsekakor pričakoval, da bo tam.

Thomas Heurtel bi skoraj zanesljivo našel svoje mesto v vsaki od 24 reprezentanc, ki bodo igrale na evropskem prvenstvu (dopuščamo možnost, da ga v španski ob Sergiu Llullu in Sergiu Rodriguezu ne bi bilo). Ne pa tudi v francoski.

Selektor Vincent Collet je kot prvi oznanil svoj zaključni seznam dvanajsterice košarkarjev, ki bodo igrali na EuroBasketu. Da, Španci so to včasih počeli že na začetku priprav, zdaj ne več. Tokrat so galski petelini tisti, ki imajo 18 dni pred začetkom prvenstva prvi izoblikovano reprezentanco. Collet je kot zadnja odpisal centra Mouhammadouja Jaiteha in že omenjenega organizatorja igre Heurtela.

Jaiteh tako ali tako ni pričakoval, da bo šel na prvenstvo, dobro se je zavedal, da je poleg zato, da se uči in nabira izkušnje ob Borisu Diawju in Tonyju Parkerju, njegov čas pa bo prišel v naslednjih letih. Heurtel pa je seveda računal na to, da bo igral tudi na EuroBasketu, kot je na prejšnjem, in kot je na lanskem svetovnem prvenstvu, kjer je bil celo drugi najboljši strelec trikolorov. Toda Collet je razmišljal drugače.

"Odločitev ni bila lahka in na začetku priprav o čem podobnem nisem niti razmišljal," je dejal Collet in pojasnil, zakaj je Heurtela pustil izven dvanajsterice. "Tony Parker bo igral veliko, Nando De Colo igra vse bolje, ob tej dvojici pa ostane le malo igralnega časa in da bi si jih delila Thomas in Antoine Diot, se mi ni zdela najboljša zamisel."

Zato se je Heurtelu zahvalil in seveda pri organizatorju igre Anadolu Efesa izzval šok. "Presenečen sem in razočaran, da ne bom igral na EuroBasketu v Franciji, posebej po mojih predstavah na svetovnem prvenstvu ter v prejšnji sezoni," je povedal Heurtel in, čeprav bi verjetno najraje kaj zabrusil Colletu, le še vljudno dodal, da želi veliko sreče soigralcem pri naskoku na evropski prestol.

Res jih bo težko ustaviti, sedem igralcev s končnega seznama prihaja iz lige NBA, na papirju trikolori delujejo zastrašujoče močni.

Francoskih 12: Alexis Ajinca (New Orleans Pelicans, ZDA), Nicolas Batum (Charlotte Hornets, ZDA), Nando De Colo (CSKA Moskva, Rus), Boris Diaw (San Antonio Spurs, ZDA), Antoine Diot (Valencia, Špa), Evan Fournier (Orlando Magic, ZDA), Mickael Gelabale (Le Mans), Rudy Gobert (Utah Jazz, ZDA), Charles Kahudi (Asvel), Joffrey Lauvergne (Denver Nuggets, ZDA), Tony Parker (San Antonio Spurs, ZDA), Florent Pietrus (Nancy).