© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
03.08.2015 11:14:11

Zdovc pred tekmo z Avstralijo: Naredili so, kar bi morali mi

www.alesfevzer.com

Pred slovensko izbrano vrsto je druga pripravljalna tekma. Oziroma sta dve srečanji, danes in jutri, obakrat z istim tekmecem. Tako kot Nova Zelandija tudi ta prihaja z območja Oceanije, le da je precej močnejši. Drevi ob 20.30 v Laškem in jutri slabe pol ure prej v Stožicah bo Slovenija igrala proti Avstraliji.

Še malo, pa bo od tega minilo leto dni, a spomin je vseeno še zelo svež. Ko smo se smejali tistemu, kar se je dogajalo v drugem polčasu tekme zadnjega kroga prvega dela svetovnega prvenstva med Avstralijo in Angolo. Ko nam je bilo manj do smeha zaradi tistega, kar je razplet tega srečanja pomenil tudi za slovensko reprezentanco. Potrebujete osvežitev spomina?

Na kratko: šlo je za vrstni red skupine D, v kateri sta bili tudi Slovenija in Avstralija, predvsem pa je šlo za pogledovanje naprej v izločilne boje, in to, kako se čim dlje izogniti dvoboju z ZDA. Najkrajšo je potegnila Slovenija, ki je na Američane naletela v četrtfinalu, Litva šele nato v polfinalu, kjer bi tudi Avstralci, če bi se vanj uvrstili.

Seveda je naša izbrana vrsta prišla v položaj, da jo še pred stopnjo, ko bi se imela možnost boriti za kolajne, čaka dvoboj z najboljšo reprezentanco sveta, tudi zaradi čisto svoje krivde, ker je v zadnjem krogu tistega prvega dela izgubila z Litvo, a tudi poraz bi ji prinesel križanje z ZDA šele v polfinalu, če bi Avstralija dobila tisti dvoboj z Angolo. Pa ga ni, vemo pa, kako se je to zgodilo.

DEDAS "ČESTITAL", DRAGIĆ POZVAL FIBO
Ekipa iz dežele tam spodaj je ob polčasu vodila s (pričakovanimi) 13 točkami naskoka. Do takrat je bilo še vse tako, kot mora biti. V drugih 20 minutah pa je sledila smešnica, kakršnim smo redko priča, na velikih tekmovanjih toliko bolj. Iz letala je bilo vidno, da so Avstralci nalašč puščali, da jih Angolci dohitijo in tudi prehitijo ter srečanje odločijo v svojo korist z osmimi točkami razlike.

dedas ap
Arsen Perić

"Igrajte, Avstralci," je takrat ob robu parketa nervozno in jezno vpil pomočnik selektorja Jureta Zdovca Stefanos Dedas, ki pa so ga tisti, katerim je bilo vpitje namenjeno, seveda gladko ignorirali. Pozneje jim je namenil stavek na socialnem omrežju: "Čestitam za eno najbolj smešnih predstav v zgodovini košarke @AussieBoomers." Gnev je na medmrežje zlil tudi Goran Dragić: "Košarka je čudovit šport, v njem ni prostora za nameščanje tekem, kot je to storila Avstralija proti Angoli. Fiba bi morala nekaj ukreniti."

In zares je, po prvenstvu je uvedla preiskavo, v kateri pa je prišla do zaključka, da je bilo vse "čisto" "Z veseljem sporočam, da smo Avstralijo oprostili vseh sumov o kršenju notranjih pravil. Avstralija je ena od naših najbolj aktivnih članic, vemo, da bo tudi v prihodnje spoštovala pravila igre," se je glasilo sporočilo generalnega sekretarja Fibe Patricka Baumanna, ki je sprožilo podobno mešanico smeha in nejevere kot igra Avstralcev proti Angoli.

Sami so seveda že takrat na prvenstvu kategorično zanikali, da bi se šli umazane igrice, a verjel jim je malokdo. V Sloveniji nihče, zato je bilo toliko več veselja potem, ko so Avstralci - v nasprotju s Slovenci - izpadli že v osmini finala s Turki. Takih, ki niso skrivali zadovoljstva nad porazom Avstralije, je bilo tudi na Košarkarski zvezi Slovenije precej, a očitno so zamere šle hitro v pozabo, vsaj če sodimo po tem, da slabo leto pozneje "aussiji" prihajajo na prijateljski srečanji v našo deželo.

avstralija

Spet bomo lahko pozdravili Danteja Exuma, ki nam je takrat na Kanarskih otokih mirno dejal, da "je Angola v drugem polčasu igrala res dobro", spet bo tu Chris Goulding, ki nas je prepričeval, da je "Angola res dobra ekipa, dobro se je upirala že drugim ekipam v skupini", spet avstralsko zasedbo vodi Andre Lemanis, ki je smrtno resno govoril, da "so Angolci agresivni, igrali so trdo. Frustrirajoče je izgubiti tako tekmo, moramo se izboljšati."

ZDOVC NE VIDI POTREBE ZA ZAMERO
In spet jim bo (ob Dedasu) stal nasproti tudi Jure Zdovc, ki se lani v Španiji tudi sam ni mogel izogniti temi kalkuliranja, o tem je bilo precej govora, nismo pa mogli vedeti, na katero stran se je sam bolj nagibal. Morda je to izdal zdaj ob napovedi vnovičnega snidenja z reprezentanco iz Oceanije: "Avstralcem absolutno nič ne zamerim. Naredili so, kar bi mogoče morali narediti tudi mi (smeh). Oni so bili samo bolj pametni. Tako pač je, zamere z moje strani ni, ni potrebe, da jim kdorkoli kaj zameri."

Dilem o igranju pripravljalnih tekem z Avstralci tako zanj sploh ni bilo. "Ko so me vprašali, če bi igral z njimi, sem bil takoj za to, ker igrajo res dobro košarko, zelo čvrsto, poznam veliko igralcev, ker igrajo tudi v Evropi. V tem trenutku bodo res pravi test za nas," se ne ozira v zgodovino selektor, ampak gleda na to, kaj je koristno za njegovo moštvo zdaj in tukaj.

987-57-trening af
www.alesfevzer.com

Slovenija bo drevi v Laškem igrala v drugačni postavi kot pred štirimi dnevi v Kidričevem z Novo Zelandijo. Po sobotni uradni priključitvi reprezentančni vadbi bo prvič igral prvi mož ekipe Zoran Dragić, Jaka Klobučar, ki je prejšnjo tekmo zaradi rahle poškodbe hrbta preventivno izpustil, je nared. Nebojša Joksimović in Uroš Slokar sta za štiri dni bolje pripravljena, v ekipi pa še vedno ne bo Saše Zagorca, ki še vedno opravlja rehabilitacijo kolena, skoraj zanesljivo ne tudi Mihe Zupana, ki je bil na svetovnem kongresu gluhih v Istanbulu.