© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
30.07.2015 23:12:48

Slovenke na krilih navijačev presenetile Srbkinje

Grega Wernig

Ženska košarkarska reprezentanca do 18 let je s presenetljivo zmago začela z nastopi na domačem evropskem prvenstvu.

V Celju se je začelo evropsko prvenstvo za dekleta do 18 let. Za eno izmed prvih presenečenj je poskrbela slovenska reprezentanca. Ta je na krilih glasnih navijačev, ki so popolnoma zapolnili tribune dvorane Golovec, z 72:56 ugnala srbsko izbrano vrsto.

V drugem kolu se bodo izbranke glavnega trenerja Damirja Grgića pomerile z Madžarsko. Tekma v dvorani Zlatorog se bo začela ob 18.30, vstop nanjo pa bo prost.

Srbkinje so pred obračunom veljale za nesporne favoritinje. Kar deveterica njihove ekipe, ki je pripotovala v Celje, je še pred štirimi dnevi nastopala na svetovnem prvenstvu do 19 let v Moskvi, tam zasedla 11. mesto, bogate izkušnje pa uspela prenesti tudi v uvod svoje prve tekme na evropskem prvenstvu. Po dobrih šestih minutah je vodila s 17:11, a so se slovenske mladinke hitro pobrale. Trojka 16-letne Aleksandre Krošelj in izenačenje na 19:19 jim je dalo dodatnega zaleta, v zaključku prvega polčasa so nato dokončno prevzele pobudo. Larisa Ocvirk je dve minuti in pol pred polčasom zadela za 37:30, kapetanka Alma Potočnik pa tik pred odmorom za 45:36.

Na začetku drugega polčasa je prednost hitro postala tudi dvoštevilčna, toda nekaj črnih slovenskih minut je Srbijo vrnilo v igro. Na začetku zadnje četrtine je slovenska prednost skopnela le na točko (55:54), a so slovenska dekleta tedaj pripravila izjemen odgovor. Z jekleno obrambo so dokončno razorožile srbske tekmice, na drugi strani pa je njihov koš pridno polnila slavljenka Annamaria Prezelj, ki je ravno na dan tekme dopolnila 18 let. Branilka iz Trzina je v zadnji četrtini dosegla 11 (prosti meti 9:10) izmed 26 točk in bila tako ena najzaslužnejših posameznic za slavje Slovenije.

Damir Grgić, glavni trener Slovenije, je po tekmi povedal: "Čestitke igralkam in štabu za suvereno zmago. Potek tekme smo nadzirali vseh 40 minut. Reprezentanca Srbije je odlična ekipa, na katero smo se dobro pripravili in dobro odzvali. To zmago je sedaj potrebno pozabiti, saj je pred nami nova težka tekma proti Madžarski. V petek bomo zaigrali na vse ali nič in morda nam uspe presenetiti še Madžarske. Na tribune dvorane Zlatorog bi rad znova povabil fantastične navijače, ki so nas prišli vzpodbujati na prvo tekmo. Brez njih nam ne bi uspelo ugnati Srbkinj."