© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
28.05.2015 10:35:55

Se vrača Jaka Lakovič?

Nikola Miljković

Šestnajsti junij je datum, ko bo selektor slovenske izbrane vrste Jure Zdovc objavil ožji seznam kandidatov za reprezentanco.

Takrat bo tudi znano, ali (ne) bo letošnje poletje reprezentanci namenil Goran Dragić. Zdaj že vemo, da bo tudi to minilo brez Bena Udriha, ki je nastop odpovedal, razlog je poškodba gležnja. Udriha torej ni, Dragića skoraj zanesljivo ne bo, kdo bo potem dirigiral ekipi?


Tako bo minilo že deveto leto, odkar je Beno Udrih nazadnje na velikem tekmovanju igral za Slovenijo. Zdelo se je, da je letos bližje vrnitvi v izbrano vrsto, kot je bil kadarkoli v zadnjih petih letih, od takrat, ko je Memiju Bečiroviću leta 2010 med pripravami sporočil, da ne sprejema (premalo pomembne) vloge, ki mu jo je ta namenil, in da zato zapušča reprezentančni tabor.

17

URADNIH TEKEM JE DOSLEJ ODIGRAL BENO UDRIH ZA REPREZENTANCO, KAR GA UVRŠČA NA 41. MESTO NA VEČNI LESTVICI NASTOPOV.

Jure Zdovc ga lani sploh ni uvrstil na svoj seznam, tokrat pa je vse kazalo na to, da bo Šempetrčan eden tistih, na katere bo selektor na evropskem prvenstvu stavil največ. A ne bo, za kar je tokrat "kriv" Udrihov desni gleženj, ki si ga je zvil med letošnjo končnico v ligi NBA, na drugi tekmi prvega kroga s Portlandom. Pozneje je še igral, zdaj pa se je odločil, da se raje povsem pripravi na novo sezono v najmočnejši ligi na svetu, kar vključuje lažjo operacijo gležnja ter rehabilitacijo, in zavrne povabilo Zdovca.

931-22-udrih re
Reuters

TEŽKO REČE NE
Seveda nas vse zanima, ali bo enako storil tudi Dragić. Tega na začetku julija čaka podpis nove, "življenjske" pogodbe, skoraj zanesljivo z Miamijem, pri katerem je končal minulo sezono. Ob devetštevilčnem znesku, ki se mu obeta, si je praktično nemogoče predstavljati, da bo takoj nato nosil "glavo naprodaj" v izbrani vrsti. V klubu mu bodo to vsaj odsvetovali, če že ne prepovedali, in težko je verjeti, da bi ravnal nasprotno. Majhno upanje pa le še tli, posebej po Udrihovem neju. Toda Zdovc se na to zagotovo ne zanaša in najverjetneje že preigrava rezervne scenarije.

Kaj oziroma kdo mu še ostane? Jaka Klobučar je bil tisti, ki je lani menjal Dragića, tretji organizator igre je bil Aleksej Nikolić. Slednja lahko štejemo tudi tokrat, drugi kandidati za to mesto pa so še Matej Rojc iz Krke, Luka Rupnik, ki mu je s koncem sezone potekla pogodba z Olimpijo, Jan Močnik iz Helios Sunsov, pa morda še Boban Tomić, ki je letos igral za Grosbasket, ali Nejc Strnad, ki je že nekaj let v Grčiji, to sezono je nosil dres Panioniosa, in Danijel Vujasinović, ki je bil letos v španski drugi ligi.

Realno nič kaj bogat izbor, zagotovo prešibak, da bi se z njim na evropskem prvenstvu dalo doseči kaj več. Tako najbrž razmišlja tudi Zdovc, ki pa se s tem najverjetneje ne bo sprijaznil. Poznan po svoji ambicioznosti in visokih ciljih, ki si jih postavlja, utegne zato poseči po skritem orožju, potegniti aduta iz rokava. Oziroma potegniti ga iz pokoja, tistega reprezentančnega. Jako Lakoviča.

Letos se je Zdovc enkrat že obrnil nanj in ga sredi sezone zvabil v Gaziantep. Lakoviču se v turški ligi resda ni uspelo uvrstiti v končnico, toda Jale je bil med najboljšimi posamezniki v moštvu. Zdovc ga odlično pozna, ve, kaj mu lahko da, v tem trenutku, ko se zdi, da bo ostal brez obeh najboljših slovenskih "plejev", pa bi njegovo pomoč še bolj krvavo potreboval. In vemo, da Lakovič težko reče ne, ko je v igri reprezentanca.

86

URADNIH DVOBOJEV JE V DRESU S SLOVENSKIM GRBOM ODIGRAL JAKA LAKOVIČ, NAJVEČ MED VSEMI REPREZENTANTI.

Nikoli še ni odklonil dresa z državnim grbom, selektorjem je bil vedno na voljo vse od leta 2001, ko ga je prvi vpoklical Boris Zrinski, do leta 2013, ko se je poslovil pri Božidarju Maljkoviću. Uradno slovo je sicer sledilo leto pozneje. Prav danes mineva leto dni, ko je sporočil, da je že odigral zadnjo tekmo za reprezentanco. Pa jo je res? Nismo povsem prepričani, zdi se, da bi se klubska naveza lahko nadaljevala tudi poleti.

DONČIĆ V A-REPREZENTANCI
V Gaziantepu Zdovc sodeluje tudi s Stefanosom Dedasom, ki je bil na lanskem svetovnem prvenstvu (in v prvem Zdovčevem mandatu na evropskem prvenstvu 2009) njegov pomočnik tudi na klopi izbrane vrste. Ali bo tako tudi letos, še ni jasno, za zdaj sta znani dve imeni, ki bosta selektorju pomagali pri delu. Eden je Gašper Potočnik, ki je bil v tej vlogi že lani (in prej pri Maljkoviću), drugi pa, in ta je novinec, Rado Trifunović.

931-22-doncic
vszi

Slednji je selektor B-reprezentance, stalno sodelovanje z Zdovcem glede igralcev, ki bodo igrali za eno ali drugo selekcijo, ter glede načina igre, ki naj bi se ga forsiralo v najmočnejših nacionalnih selekcijah, pa je očitno privedlo do tega, da bo kooperacija razširjena tudi v A-vrsti. V B-reprezentanci ima Trifunović za pomočnika Sašo Dončića, kar skoraj zanesljivo pomeni, da v tej selekciji ne bo njegovega sina Luke, da zaradi družinske naveze ne bi prihajalo do spornih situacij.

In ker mlajšega Dončića ni niti v izbrani vrsti mlajših članov, čeprav bi tam vsekakor imel svoje mesto, ob logičnem sklepanju pridemo do zaključka, da bo najbolj nadarjen mladi evropski košarkar pri 16 letih svoje mesto našel med kandidati za EuroBasket 2015. Najpozneje 16. junija bo vse jasno.

BENO IN REPREZENTANCA

leto    dogodek      (ne)udeležba 
2001 EP prvič nastopil na velikem tekmovanju
2003 EP manjkal zaradi poškodbe kolena
2005 EP manjkal zaradi poškodbe kolena
2006 SP drugič igral na kakšnem prvenstvu, doslej tudi zadnjič
2007 EP odpovedal nastop zaradi dobre priprave na sezono v ligi NBA
2009 EP manjkal zaradi poškodbe kolena
2010 SP zapustil priprave zaradi nestrinjanja z vlogo v ekipi
2011 EP odpovedal sodelovanje zaradi poroke
2013 EP odločil se je, da za reprezentanco ne bo zaigral
2014 SP selektor Jure Zdovc ga ni uvrstil na seznam kandidatov
2015 EP odpovedal nastop zaradi poškodbe gležnja