© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
dm
dm
05.08.2015 13:04:13

Adidas ponuja 200 milijonov dolarjev Hardenu

James Harden, eden najboljših košarkarjev na svetu, bi kaj kmalu lahko podpisal neverjetno donosno pogodbo z Adidasom.

Košarkarju, prepoznavnemu po dolgi, gosti bradi, je namreč potekla s podjetjem Nike, kar poskušajo izkoristiti pri njihovem velikem konkurentu Adidasu, kjer so se odločili, da Hardenu na mizo ponudijo nesramno velikodušno pogodbo.

Ponujajo mu kar 200 milijonov dolarjev za 13-letno zvestobo, Nike pa ima zdaj čas do konca naslednjega tedna, da ponudbo izenači ali pa ostane brez prepoznavnega košarkarja.

Zanimivo, Nike se je v podobnem položaju znašel že pred slabim letom, ko jim je grozilo, da jih bo zapustil Kevin Durant, kateremu je Under Armour za 10-letno zvestobo ponujal med 265 in 285 milijonov dolarjev. Nike se je takrat odločil to ponudbo konkurence še povišati in je Durantu za 10-letno sodelovanje ponudil kar 300 milijonov dolarjev, kar je košarkar Oklahome seveda sprejel. 

Vseeno pa je razlika med Durantovo in Hardenovo zgodobo velika, Nike si enostavno ni mogel privoščiti, da izgubi krilnega košarkarja Oklahome, kajti pripravljeno je imel že novo kolekcijo košarkarskih copatov Nike KD (kot je Durantov vzdevek). Harden copatov s svojim imenom (še) nima, vendar so se Nike Hyperchase copati odlično prodajali predvsem zato, ker jih je nosil Harden. 

200 milijonov dolarjev težka ponudba Adidasa pa je sicer kar veliko presenečenje, to je namreč kar polovica zneska, ki ga je Adidas plačal za 11-letno ekskluzivno pravico do opremljanja (in kajpak prodaje) dresov vseh 30 ekip v ligi NBA. Ta pogodba velja še naslednjo sezono, v prihodnosti pa naj bi uradni opremljevalec poslal Nike, kajti Adidas naj nove ponudbe ne bi poslal.

Sicer imajo pri Adidasu že podpisane pogodbe z nekaterimi odličnimi košarkarji, v prvi vrsti z Derrickom Roseom, Damianom Lillardom in Johnom Wallom, Harden pa bi lahko postal novo prepoznavno ime tega podjetja.