© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
10.06.2015 08:41:34

LeBronov večer

Reuters

Košarkarji Cleveland Cavaliers so v velikem finalu lige NBA pod domačima obročema slavili zmago s 96:91 proti tekmecem iz Oaklanda Golden State Warriors.

V finalu, zmagovito bo tisto moštvo, ki bo prvo doseglo štiri zmage, je Cleveland povedel z 2:1.

Za novo izjemno predstavo je v veliko veselje domačih navijačev poskrbel superzvezdnik LeBron James, ki je bojevnikom nasul kar 40 točk, učinkovit pa je bil tudi v bojih pod košem, saj je vpisal še 12 skokov, soigralcem pa je pomagal tudi z osmimi podajami, štirimi ukradenimi žogami in dvema blokadama.

cleveland golden state re
Reuters

Iz začetne peterke konjenikov je Avstralec Matthew Dellavedova dal 20 točk, Tristan Thompson pa je v statistiko tekme vknjižil 10 točk in 13 skokov. Pri gostih je Stephen Curry dosegel 27 točk, šest skokov in šest podaj. Naslednja tekma bo v četrtek znova v Clevelandu.

"Delam tisto, kar se od mene tudi pričakuje, želim pomagati moštvu in narediti prav vse, kar je v moji moči za zmago," je v izjavi ameriškim medijem po tekmi razlagal James, ki so mu statistiki lige NBA izračunali, da je njegovih 123 točk, ki jih je dosegel na prvih treh tekmah letošnjega finala končnice prvenstva nov rekord lige NBA. James je bil namreč še tretjič zapored najučinkovitejši konjenik pod obročema, tako po uspešnem zbiranju točk, kot tudi po drugih elementih košarkarske igre.

cleveland golden state re
Reuters

"V tem trenutku me statistike kaj malo zanimajo. Seveda, da je lepo slišati o rekordih. Tisto, kar me zanima, je ta veliki trenutek, ko se borimo za največjo lovoriko v velikem finalu lige NBA in ko so moji soigralci odvisni od moje pomoči in mojega učinka. To, da me soigralci potrebujejo, je tisto, kar v tem trenutku največ šteje," je še dodal prvi mož ekipe iz Clevelanda.

cleveland golden state re
Reuters

Ekipa Cavaliers je na polovico poti do velikega cilja, od zmagoslavja in prvega naslova šampionov najmočnejšega klubskega košarkarskega prvenstva na svetu ju ločita le še dve zmagi. Cleveland bo z osvojeno lovoriko na novo spisal zgodovino športa v tem mestu, saj v Clevelandu že predolgih 51 let čakajo na konec suše, nazadnje so se s šampionskim naslovom daljnega leta 1964 okitili v moštvu Cleveland Browns, ko so osvojili titulo v ameriški nogometni ligi NFL.

"Čaka nas še dolga pot, vse je še bolj ali manj odprto," je realen trener Cavsov David Blatt said. James tokrat ni bil povsem zadovoljen: "V zadnji četrtini smo izgubili preveč žog, dopustili smo jim vrnitev, Curry je zadel nekaj trojk iz težkega položaja. Po 36 minutah so dosegli le 55 točk, v zadnji četrtini pa kar 36. Iz teh napak se moramo hitro naučiti. Moje sporočilom soigralcem je zato, da zdaj še ni čas za počitek, naslednja tekma bo najbolj pomembna."

cleveland golden state re
Reuters

Cleveland je nekaj manj kot tri minute pred koncem tretje četrtine vodil za kar 20 točk (68:48), a se je ta razlika skoraj povsem stopila v zadnji četrtini. Manj kot tri minute pred koncem je prednost znašala le še točko (81:80), vendar sta nato "Kralj" James in Dellavedova stvari postavila na svoje mesto. Curry je v zadnji četrtini zadel kar pet trojk, vendar pa podaljška ni izsilil: "Vrag je odnesel šalo. Ne smemo jim več dovoliti, da bi nam v katerikoli četrtini vsilili svoj ritem igre, zdaj sledi borba za vsako žogo, potrebujemo še tri zmage."