© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
09.06.2015 12:12:54

Liga ABA vs. Fiba: Obroč se stiska

abaphoto

Fiba je nacionalne zveze s področja Jugoslavije obvestila, da jih čakajo hude kazni, če si klubi, ki so se opredelili za zdajšnjo ligo ABA, ne premislijo.

Se bo naslednjo sezono še igrala liga ABA, kot jo poznamo? Se bo igrala njena Fibina različica? Ali pa morda jadranske lige sploh ne bo? Verjetno ga trenutno ni človeka, ki bi vam na to znal odgovoriti.

Slovenski državni prvak Tajfun se mora kmalu odločiti, ali bo naslednjo sezono nastopal v ligi ABA. A Šentjurčani pri tem niti ne vedo, ali bo slednja sploh še obstajala. Trenutno tuhtajo in premlevajo, ali naj se lotijo nečesa, kar je morda fantomsko. Fiba je svoje za nekaj časa, vsaj do naslednje seje izvršnega odbora, ki naj bi bila na sporedu čez približno deset dni, opravila. Z grozečim pismom zvezam je stisnila obroč in žogico prestavila nanje oziroma na klube. Nismo prepričani, ali tudi na vodstvo lige ABA ali pa je slednjega Fiba že dokončno odpisala in se z njim niti ne namerava več pogovarjati oziroma ukvarjati.

tajfun rogaska
m24.si

Povedano drugače: za Fibo je zelo verjetno opcija le še njena jadranska liga, o trenutni pa skoraj zagotovo ne razmišlja več. In jo tudi prepoveduje zvezam oziroma njenim klubom ter posledično njihovo sodelovanje v njej. V nasprotnem primeru bodo sledile sankcije, govori se kar o prepovedi nastopa na EuroBasketu. Bi šla Fiba res tako daleč, da bi si slabe tri mesece pred začetkom privoščila izključitev nekaterih reprezentanc, morda celo selitev prvenstva s Hrvaške? Hm, težko verjamemo, je pa to priročno sredstvo zastraševanja.

Srbi so ga očitno vzeli najbolj resno, morda tudi teatralično, kar spet ne preseneča, če poznamo njihove dobre povezave s Fibo. "Nikakršnega izbora ni, tu gre le za to, ali želite, da vaša država igra na evropskem prvenstvu. Še vedno mislim, da se lahko pogovarjamo in rešimo problem. Ta liga je prispevala svoje k razvoju košarke v regiji, nihče ni proti njej, morajo pa se zgoditi spremembe," pravi predsednik Košarkarske zveze Srbije Dragan Đilas, ki je v zadnjih dneh v pravi "ofenzivi" proti vodstvu lige ABA. "Moja ideja je pomiritev Fibe in Evrolige, naj bo to regionalna liga klubov, ki bi jo sprejela tudi Fiba. Preprosto, če ste deset let delali na en način, se boste morali spremeniti ali pa boste propadli," sporoča predvsem Radu Lorbku in Romanu Liscu, predsedniku in direktorju lige ABA.

Djilas dilas

Zlasti drugega je posebej vzel na piko in mu poslal tudi posebno pismo, v katerem mu je očital bahavost in popolno nerazumevanje položaja, ker se ni želel sestati z njim oziroma srbsko zvezo. "S to zvezo košarkarske velesile ste leta 2009 v Beogradu podpisali sporazum, ki ga niste izpolnili niti v eni točki. Ljudje, ki se ne držijo niti podpisanih obveznosti, predstavljajo resen problem ne glede na vrsto dela, s katerim se ukvarjajo," je zapisal Đilas, ki si želi, da bi vodstvo lige ABA oziroma Lisac Fibi pred časom posredovalo vse zahtevane podatke. Ker tega niso storili, naj bi sledila odločitev o nepriznanju lige. "Osebno vas razumem, saj bi se, če bi dali zahtevane podatke, videlo, koliko vi in vaši sodelavci zaslužite, to pa vam seveda ne bi ustrezalo. Zaradi izključno lastnih interesov ste vse, ki se na prostorih nekdanje Jugoslavije ukvarjajo s košarko, spravili v težave. Ne prej ne zdaj pa ne razumete, da ste s tem naredili velik problem tudi sebi," je Đilas sporočil Liscu in mu za konec še "zažugal": "Moč srbske košarkarske reprezentance pozna vsak nasprotnik. Kmalu vam bomo dokazali, da ima enako moč tudi srbska Zveza." Tudi nas zanima, ali res, in nestrpno čakamo na razplet.