© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ps
ps
25.04.2015 13:29:35

Lige Fibi: Nova okna nesprejemljiva

Fiba je pred časom udarila prva predvsem prek lige ABA, napovedala je vsaj bitko, če že ne vojno Ulebu oziroma podjetju ECA, ki drži roko nad evroligo in evropskim pokalom.

Ne brez razloga, seveda. Kvalifikacije za velika tekmovanja, ki naj bi oziroma bodo, kot si je zamislila Fiba, od jeseni 2017 v tako imenovanih oknih potekale med sezono, in ne več le poleti, so žulj za vse klube oziroma lige. Fiba to dobro ve, zato se trudi dobiti nazaj nadzor nad obema najmočnejšima evropskima tekmovanjema oziroma imeti v navezi z zvezami spet glavno besedo tudi na evropskem klubskem parketu, saj bi tako najlažje uveljavljala svojo voljo.

A Fiba je zdaj dobila (prvi) odgovor osmih evropskih lig, katerih klubi nastopajo v tekmovanjih pod okriljem Uleba. Sredi aprila so se predstavniki španske, grške, italijanske, litovske, francoske, nemške, litovske ter lige ABA zbrali v Barceloni in sestavili seznam svojih pripomb oziroma zahtev ter jih poslali generalnemu sekretarju Fibe Patricku Baumannu. Skupno stališče omenjenih lig je takšno:

– Državne reprezentance so pomemben del košarke, ki jih morajo podpirati tudi ECA, domače lige in klubi, kot so to počeli zadnjih 15 let.

– Klubi tvorijo osnovo in so baza vseh košarkarskih aktivnosti po svetu. Posledično morajo biti zastopani in vpleteni pri vseh odločitvah, ki vplivajo na njihovo dejavnost.

– ECA, domače lige in klubi zavračajo razpored tekem državnih reprezentanc med klubsko sezono. Načrtovana tako imenovana okna med letom so zato nesprejemljiva.

– Fiba se je z ligo NBA dogovorila glede sodelovanja s klubi pri novem tekmovalnem sistemu in koledarju tekem od leta 2017. ECA in domače lige zahtevamo, da se še enkrat pogovorimo s Fibo in najdemo ustrezno rešitev, s katero bodo zadovoljne vse vpletene strani.

– Zagotovi naj se vsaj enomesečni popolni počitek za vse igralce po vsem svetu; vzpostavitev globalnega programa zavarovanja v času treningov, tekem in tekmovanj državnih reprezentanc; delitev reprezentančnih prihodkov s klubi kot nadomestilo za igralce, kar je že navada v drugih moštvenih športih.

Dovolj konkretno in jasno, kot je že zdaj jasno tudi to, da Fibi zapisano ne bo všeč. In nadaljevanje gotovo sledi.