© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
12.11.2014 13:33:14

V geometriji še slabi

Reuters

Trikotnik je beseda, ki se je letos v New Yorku že velikokrat izgovorila in se še bo.

Pa ne mislimo na trikotnike, o katerih se učijo v tamkajšnjih šolah, ampak na tistega najbolj znanega v košarkarskem svetu. Napadalni trikotnik, s katerim imajo toliko težav Kratkohlačniki.

Poraz z Atlanto v domači dvorani je bil že peti zaporedni, po osmih tekmah imajo košarkarji New Yorka le dve zmagi, kar je še ena manj od že tako skromnega lanskega izkupička po istem času. "Je Phil Jackson izgubil svojo moč?" se sprašujejo mnogi ob tako slabem startu v sezono.

Malokdo je pričakoval, da bo z ekipo, kakršno ima, New York posebej dober, a malokdo je tudi pričakoval, da bo spet tako slab, kot je bil lansko sezono.

Ko je Jackson marca letos podpisal petletno pogodbo, vredno 60 milijonov dolarjev, in postal predsednik Kratkohlačnikov, so bila pričakovanja navijačev in lastnika Jamesa Dolana velika.

Prejšnja sezona je bila bolj ali manj "zavožena", Jackson se je vrgel v delo za naslednjo(e). Ena prvih stvari, ki jo je dal vedeti, je bila to, da se bo New York obrnil k znamenitemu trikotniku, napadalni igri, ki mu je kot trenerju prinesla uspeh tako v Chicagu kot v Los Angeles Lakersih, s katerimi je skupaj osvojil 11 naslovov prvaka. Derek Fisher, ki je bil njegov varovanec pri Jezernikih, je bil kot novi trener logičen izbor.

Privrženci New Yorka so z nestrpnostjo pričakovali začetek nove sezone, ki pa se je Knicksom vse prej kot posrečil. Na začudenje mnogih, celo samega komisarja lige Adama Silverja. "Gledal sem Knickse in očitno je, da se še lovijo pri trikotniku. Veliko je še zmede, a se učijo," je dejal po enem od porazov in stopil na žulj Jacksonu, ki se mu ni zdelo primerno, da celo prvi mož lige govori o napadalni shemi.

"Dovolj je govorjenja o trikotniku. Gre preprosto za sistem, za košarko. Pustimo že trikotnik in se lotimo posla ter igrajmo, kot je treba," je posredno odgovoril Silverju in vsem ostalim, ki so se razpisali o slabi igri v napadu.

"Vidim napredek v ekipi in sem optimističen. Ni vedno vse le v končnem rezultatu, včasih je pomembno tudi, kako igraš. Mislim, da igramo veliko bolje in da smo vse bolj videti tako, kot si želimo. Če bomo nadaljevali v tem slogu, bomo kmalu namesto štirih ali petih porazov v nizu toliko tekem zapored zmagali," je sporočil Jackson, ki se mu zdijo kritike še veliko prezgodnje in ki trdi, da je za alarmne zvonce še veliko prezgodaj: "Smo sredi procesa, del tega so tudi porazi. Šele decembra bo čas, da bomo videli, če imamo igralce, ki ne bodo nikoli sposobni osvojiti sistema."

Težave s slednjim ima tudi prvi zvezdnik moštva Carmelo Anthony, od katerega tako Jackson kot Fisher zahtevata več, da bo nekaj podobnega, kar sta bila Michael Jordan v Chicagu ali Kobe Bryant v Lakersih. Za zdaj je "le" prvi mož ekipe, ki veliko izgublja, kar tudi sam težko prenaša.

"Stvari lahko gledamo tudi širše in bolj dolgoročno, a vseeno je to, kar se nam dogaja zdaj, frustrirajoče. Izgubljamo tekmo za tekmo, stvari ne potekajo tako, kot si želimo. Treba je ostati pozitiven. Če se v garderobo naseli negativna energija, začnejo igralci dvomiti o sebi in ladja lahko zlahka hitro potone," pravi Anthony. Newyorška je že zdaj kar nagnjena.