© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
13.11.2014 12:19:26

Predolgo v prvi ligi

Arsen Perić

V prvem polčasu dvoboja z VEF Rigo, v katerem so košarkarji Uniona Olimpije povsem deklasirali Latvijce, je Blaž Mahkovic k vodstvu s plus 22 prispeval osem točk.

V nadaljevanju se je marsikomu pri zmajih ustavilo, ne pa tudi 24-letnemu Gorenjcu, ki je v drugih 20 minutah dodal še 12 točk, večino v trenutkih, ko je bilo to zaradi približevanja VEF-a najbolj potrebno. Še enkrat je pokazal, da je bil njegov nakup zelo dobra poteza vodstva zeleno-belih.

770-34-sagadin (obrez) nm
Nikola Miljković

"Je mlad, hiter, agresiven, čvrst, igra v obrambi in napadu, dal je skozi dobro šolo in je usposobljen igrati na ravni lige ABA ter tudi evropskega pokala. Upam, da se bo prebil še do evroligaške ravni, na kateri po mojem mnenju tudi lahko igra."

ZMAGO SAGADIN

"Začeli smo super, tako v obrambi kot v napadu. Naredili smo veliko razliko, ki smo jo ohranili vse do konca. V drugem polčasu smo sicer v obrambi padli, padla je predvsem koncentracija, a smo Rigo vse do konca držali na varni razdalji in zasluženo zmagali," je začel pogovor včeraj pred vrnitvijo iz Latvije Mahkovic.

Varna razdalja je relativna reč, mnogim navijačem zmajev je srce začelo hitreje biti, ko je VEF prišel le na osem točk zaostanka. Takrat je na sceno stopil Blaž Mahkovic in spet povlekel voz Olimpije. "Tako je pač naneslo. V torek sem jaz dobil žogo in bil uspešen, kdaj drugič jo bo nekdo drug. Pomembno je, da smo izvlekli zmago in nismo pustili Rigi, da se nam še bolj približa," je skromno dejal Gorenjec, ki se ni bal prevzeti odgovornosti. "Nisem čutil kakšne nervoze zaradi približevanja Latvijcev. Res sem zadel tudi eno trojko, večino točk pa dal s položajev blizu koša. Iz enega metra pa preprosto moraš zadeti, ne glede na to, ali si živčen ali ne," je v smehu dejal.

Čeprav je ob odsotnosti prvih dveh strelcev ekipe v evropskem pokalu Sasuja Salina in Mirze Begića ter ob manjkajočih Dinu Muriću in Jaki Brodniku na torkovem dvoboju padec v igri Ljubljančanov še nekako opravičljiv, pa je vseeno postalo že simptomatično, da nabrane prednosti ne znajo zadržati in da na vsaki tekmi pride do padca. Zakaj je tako, tudi Mahkovicu ni jasno. "Ne znam odgovoriti na to vprašanje. Nočemo, da pride do tega, a se to vsakič znova zgodi. V prihodnje moramo ta nihanja odpraviti."

PONUDBE NI BILO

"Ko je prišel k nam, je bil mlad talent, takrat smo iskali takšne fante, ki imajo potencial. Ideja je bila tudi z njim priti do lige ABA, na žalost pa Helios ni šel vanjo. Po dveh letih dobrega dela je zrasel in prišel do ravni, ki smo jo pričakovali. Mislim pa, da ima še kar nekaj rezerv. Je priden fant in še ni rekel zadnje besede."

ZMAGO SAGADIN

Slednja se pojavljajo tudi pri njem, kar pa niti ni tako presenetljivo, saj letos prvič igra na taki ravni. Zrasel je v kranjskem Triglavu, kamor ga je v tretjem razredu pripeljala želja, da se tudi sam preizkusi v športu, ki ga je igral osem let starejši brat. 

V mladih selekcijah je igral skupaj z Jako Blažičem, leta 2009 pa sta se njuni poti ločili. Blažič je šel v Ljubljano k Slovanu, Mahkovic pa v Škofjo Loko. "Triglav je igral v drugi ligi, Škofja Loka pa v prvi, bilo je blizu in odločitev je bila logična. Tja me je takrat povabil Dalibor Damjanović, ki je bil tisto leto trener Škofjeločanov."

Z Damjanovićem je nato spet sodeloval v Domžalah, kjer je bil slednji pomočnik Zmaga Sagadina. V Helios se je preselil po treh sezonah v Škofji Loki. "Vemo, da treningi pri Sagadinu niso ravno lahki, tako da sem v dveh letih veliko odnesel od njega, zlasti v obrambnih segmentih," se je spomnil zadnjih dveh let pred selitvijo v Olimpijo.

V Stožice je prišel pri 24 letih, kar sicer ni veliko, a v današnjih časih, ko klubi novačijo že deset let mlajše igralce, tisti pri 18 ali 19 pa že prevzemajo tudi pomembne vloge, vseeno ne tako malo. Za marsikoga pri njegovih letih strokovnjaki pravijo, da je razvoj že zamujen. "Pet let sem igral v prvi ligi. Glede na to, da sem star 24 let, morda res preveč in bi šel lahko že kakšno leto prej v kakovostnejšo ligo. Tako je pač naneslo, a kakšne ponudbe niti ni bilo in mi drugega ni preostalo," je pojasnil, zakaj je bil širši košarkarski javnosti, ki večinoma spremlja le Olimpijo in Krko, do letošnje sezone bolj kot ne nepoznan.

ELEGANCA GIBANJA

"Ima še rezerve, ima delovne navade, treningi mu niso problem in stvari, ki mu še manjkajo, lahko popravi."

ZMAGO SAGADIN

Zdaj ga vse bolj spoznava, s tistim neverjetnim košem na tekmi s Partizanom je postal še posebej prepoznan, k čemur pa prispeva tudi s svojimi predstavami in predvsem slogom igre. V današnji košarki že kar pogrešamo igralce njegovega tipa, pri katerih ni vse v moči, ampak tudi v drugih stvareh. Njegov hitri, dolgi, elegantni korak in njegovo gibanje sta verjetno pesem za dušo košarkarskih romantikov, ki se sicer hranijo s spomini na košarko iz kakšnih drugih časov, v današnjih pa kaj takega vse bolj pogrešajo.

"Skušam izkoristiti svojo hitrost in eksplozivnost. Glede na to, da zaradi poškodb nekaterih soigralcev zdaj igram na štirici, sem verjetno malo hitrejši od tekmecev, in to želim obrniti v svojo korist," skromno pravi Mahkovic, ki se je poleti znašel na seznamu B-reprezentance. "To je bila dobra izkušnja. Dobro je, da poleti delaš, treniraš, ostaneš v pogonu. Morda je bila le kitajska turneja nekoliko predolga," se je spomnil poletnega časa, v katerem nato v nasprotju z nekaterimi soigralci iz B-reprezentance ni dočakal tudi vabila na priprave najboljše izbrane vrste.

"Absolutno je reprezentančni potencial. V Sloveniji ni veliko igralcev, ki imajo ustrezno višino ter lahko igrajo na položaju tri in štiri. Že letos je bil v širšem krogu kandidatov, mislim, da se bo v prihodnje prebil tudi do A-reprezentance."

ZMAGO SAGADIN

"S tem se nisem obremenjeval. Seveda si vsak želi nekoč igrati za A-reprezentanco, tudi jaz. Vsako leto skušam čim bolj napredovati, bomo videli, kam me bo to pripeljalo. Upam, da bo šla moja pot še navzgor," je pred odhodom iz hotela v Rigi zaključil krilni košarkar zeleno-belih.