© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
bk
bk
22.04.2015 17:09:50

Kopi prvič za nagrado Lady Byng

Arsen Perić

Iz lige NHL sporočili imena kandidatov za eno od nagrad, ki jih bodo podarili konec junija.

Že na prvem seznamu morebitnih nagrajencev se je znašel naš najboljših hokejist. Anže Kopitar, ki se je ravno pridružil slovenski reprezentanci, je med tremi kandidati za nagrado Lady Byng.

Gre za nagrado, ki jo podelijo hokejistu, ki se je izkazal z vzornim športnim obnašanjem kot tudi s prikazanim na ledeni ploskvi.


V kategoriji kandidatov za to nagrado se je AK11 znašel prvič, spomnimo se, da je lani v igri za nagrado Selke, ki jo prejme najboljši napadalec, ki se dobro znajde tudi v obrambni igri, pristal na drugem mestu.

Ob Kopiju sta se med tremi nominiranci, ki jih določi Združenje profesionalnih hokejskih novinarjev, znašla še ruski velemojster Detroit Red Wingsov Pavel Dacjuk, ki je to nagrado prejel že štirikrat, in pa Čeh Jiri Hudler, ki si kruh služi pri Plamenih iz Calgaryja.


Velik dejavnik pri glasovanju za nagrado Lady Byng so, ob kvaliteti igre posameznika, tudi kazenske minute. Vsi trije kandidati so ob izrednih predstavah na ledeni ploskvi zelo malo časa presedeli ob njej. Anže je recimo v 79 tekmah v statistiko vpisal le deset minut kazni, Dacjuk je moral v 69 srečanjih štirikrat na klop za kaznovane, Hudler pa sedemkrat na 78 srečanjih.

Ob Dacjuku so to nagrado v zadnjih 30 letih med drugim prejeli Martin St. Loius (trikrat), Brian Campbell, Paul Kariya, Joe Sakic, Bobby Hull, Jari Kuri, pokojni Pavol Demetra, Brad Richards, Wayne Gretzky jo je osvojil kar petkrat.

Kot vse ostale nagrade - nominiranci še niso znani, vse pa bodo razkrili do 5. maja - bodo tudi nagrado Lady Byng podelili na slavnostni prireditvi v Las Vegasu 24. junija.

Lady Byng je bila sicer žena kanadskega guvernerja, ki je to nagrado hokejistu podelila v sezoni 1924/25. Kar osem sezon zapored jo je prejel hokejist New York Rangersov Frank Boucher, ki je pokal zato dobil tudi v trajno last in zato je leta 1936 Lady Byng ligi NHL podarila novo trofejo. Ko je leta 1949 gospa preminila, so naredili nov pokal in nagrado poimenovali po njej.