© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
11.11.2014 10:04:31

Ne bi jim naredil ničesar grdega

Profimedia

Z Robertom Saboličem smo se pogovarjali o njegovi klubski izkušnji na Češkem.

Dve tretjini naše sijajne napadalne trojke, ki ji ljubkovalno rečemo J-T-S, pretekli teden dni bilo v dvorano Tivoli, kjer se je prvič v tej sezoni zbrala slovenska članska izbrana vrsta. Čeprav mu je delodajalec odsvetoval, da bi se tudi on pridružil risom, se je preostala tretjina tega napada vseeno odločila, da se za vsaj za dva dni vrne v domovino in obleče dres z državnim grbom.

Robert Sabolič je to sicer lahko storil le enkrat, čeprav bi, če bi bilo po njegovo, skupaj s četo Matjaža Kopitarja odigral vse tri prijateljske tekme. A tekmovalni dres je oblekel le na tekmi z Belorusi, na kateri je še enkrat več pokazal svojo dominantnost, in to tudi brez svojih dveh dolgoletnih partnerjev v napadu, Roka Tičarja in Žige Jegliča.

V Pragi sem zasledil sem nekaj plakatov, ki napovedujejo SP. V časopisu sem videl, da so vstopnice že šle v prodajo in da so se za njih kar grebli. Vemo, da ne bo tako kot na Švedskem, da bo v Pragi in Ostravi gotovo več ljudi.

Trojke zaradi klubskih obveznosti (vsi trije so igrali v finalu DEL) spomladi ni bilo na SP divizije 1 v Južni Koreji in tudi zato si je Robi tokrat še malo bolj želel biti zraven. "Hotel sem priti, ni pa bilo nujno. Super se je videti s fanti, se malo pošaliti, primerjati izkušnje iz klubov. Res je super. Škoda, da ne bom dlje ostal," je po zmagi s 3:0 nad Belorusi dejal Sabolič.

BOLJ UGLEDNA, SPOŠTOVANA

V tej sezoni se prvič v karieri dokazuje v češki ekstraligi. Praga je postala njegov dom, Sparta klub, s celotno situacijo je lani prvak lige DEL z Ingolstadtom več kot zadovoljen. A od začetka, pravi, ni bilo ravno tako. "Sprva je bilo težko, zdaj se že boljše znajdem. V Nemčiji je bilo več tujcev, tu sem sam. No, nekaj Slovakov imamo, a njih ne obravnavajo kot tujce. Bilo se je težje privaditi, zdaj pa je super," je o novem okolju dejal naš sogovornik, ki smo ga prosili tudi za primerjavo najboljšega češkega in nemškega tekmovanja: "Najmočnejše lige je kar težko primerjati. Vse bolj so enakovredne. Mislim, da je drugače češka liga bolj ugledna, bolj jo spoštujejo kot nemško, je boljša. Tudi zato sem se odločil za prestop v Sparto."

768-26-sabolic belorusija gw

Na začetku ni bilo najlažje, saj tu na tujce gledajo malo drugače. Zdaj imam boljšo minutažo, a neke velike vloge nimam, recimo take, kot sem jo imel v Nemčiji.


NISO JE ŠE SPREJELI

S selitvijo v češko prestolnico je Sabla dobil še dodatno priložnost za dokazovanje. Sparta namreč igra tudi v ligi prvakov CHL, ravno danes ga čaka druga tekma osmine finala. Prvo so Pražani doma z Linköpingom izgubili z 1:2. "Gre za dobro izkušnjo, a liga CHL med gledalci še ni priljubljena. Res je zanimivo, da je navijači še niso sprejeli. Igramo proti najboljšim evropskim klubom, na zelo visoki ravni," je začuden Robert: "Drugače se mi zdi super, da so se spomnili tega tekmovanja, da z ekipami iz drugih lig ne igramo samo prijateljskih tekem, temveč da gre malo bolj za res. Klub ima tudi visoke cilje. Hočejo, da gremo do konca."

ROBERT SABOLIČ

Datum rojstva: 18. 9. 1988
Višina/teža: 183/90
Klubi: Jesenice mladi, Jesenice, Södertälje (Šve), Poprad (Svk), Ingolstadt (DEL), Sparta Praga (Češ)
Letošnja statistika:
češka ekstraliga: 18 tekem (4+9)
liga prvakov CHL: 7 tekem (2+1)

Trenutno se nad svojim statusom v moštvu ne pritožuje. "Se izboljšuje. Na začetku ni bilo najlažje, saj tu na tujce gledajo malo drugače. Zdaj imam boljšo minutažo, a neke velike vloge nimam, recimo take, kot sem jo imel v Nemčiji. A se izboljšuje," je pojasnil.

ZA INTERVJU BI SE
DODOBRA NAMUČIL

Vprašali smo ga tudi, kako se v novem okolju znajde, ko ni na ledu. "Vedno boljše je. Na začetku sem imel nekaj težav, promet je kar gost," je glavno značilnost vsakodnevnega življenja v prelepem mestu izpostavil krilni napadalec, ki se kot turist v Pragi še ni "izgubil". "Ko je na obisk prišla moja družina, smo šli v živalski vrt in malo naokoli, sam pa nisem hodil po turističnih točkah. Je pa veliko za videti," se zaveda 26-letni Jeseničan, ki počasi osvaja tudi jezik: "Nekaj se trudim," se je nasmehnil: "Razumem že skoraj vse, govorim nekaj malega, v restavraciji in trgovini se znajdem, če pa bi moral dati intervju v češčini, bi se dodobra namučil."

PRIČAKUJE OBISK IZ BRATISLAVE
Kot pravi, je v Pragi zadovoljen z vsem, no, skoraj z vsem. "Ne morem ravno veliko govoriti o tem, kar mi ni ravno všeč," se je nasmehnil, a vseeno iskreno dodal. "Ljudje mi niso ravno všeč. Čehi so znani po tem, da niso preveč prijazni."

Ljudje mi niso ravno všeč. Čehi so znani po tem, da niso preveč prijazni.

V primerjavi z lansko sezono Robi letos v slačilnici nima slovenskega soigralca. Daleč od tega, da bi se ga branil, a mu je jasno, da tako pač je v njegovem poklicu. Vseeno je s svojima soigralcema iz reprezentančnega napada precej v stiku. "Z Mitjo Robarjem sva šla na eno od tekem Bratislave. Imamo v načrtu, da bosta tudi Rok in Žiga enkrat prišla v Prago," je razložil ris, ki se sicer skoraj na tedenski ravni srečuje s Slovenci. V najboljši češki ligi ob njem igrajo še štirje. "Malo je težko, saj so to moji prijatelji, skupaj igramo za reprezentanco, a tu moraš dati vse od sebe za klub. Česa prav grdega pa jim ne bi naredil," se je pošalil, potem pa dodal: "Še vedno je fino igrati proti njim, če ne drugega se vsaj po tekmi za trenutek vidimo in kakšno rečemo." 

Galerija