© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
17.05.2015 23:00:38

Kanada zasedla prestol

Reuters

Po Ostravi, kjer se je to zgodilo v četrtek, je nocoj tudi Praga spustila zaveso nad 79. svetovno prvenstvo elitne divizije.

Najbolj srečni se bosta iz češke prestolnice domov odpravili edini reprezentanci, ki nista prihajali iz Evrope. Kanada je v deželo javorjevih listov odpotovala z zlatom, Jenkiji pa z bronom.

Sobotna polfinala sta poskrbela za veselje v vrstah Kanade in Rusije, prva je odpravila Čehe, druga Američane, v Pragi pa se je v finalu obetala prava poslastica velikih rivalov.

rusija kanada re
Reuters

Kanadčani so se pred zadnjim dvobojem svetovnega prvenstva v finale uvrstili brez kakršnekoli praske, s kar 60 doseženimi zadetki in so bili favoriti. Svojo vlogo so upravičili tudi v O2 Areni, kjer zbornaja komandi niti za trenutek niso pustili razmišljati, da bi še petič v osmih letih zasedla prestol, nazadnje ga je lani v Minsku.

Jagru lovorika MVP

Prestižno nagrado za najkoristnejšega igralca prvenstva (MVP) je dobil Jaromir Jagr. Za najboljšega vratarja prvenstva so v vodstvu tekmovanja izbrali Finca Pekko Rinneja, najboljši branilec je Kanadčan Brent Burns, najboljši napadalec pa njegov soigralec v zlati kanadski ekipi Jason Spezza. V zvezdniški ekipi SP, ki so jo izbrali novinarji, pa so vratar ZDA Connor Hellebuyck, branilca Burns in Šved Oliver Ekman-Larsson ter napadalci Jagr, Spezza in še en Kanadčan Taylor Hall.

Javorjevi listi so prvi zadetek dosegli na koncu prve tretjine, nato pa bili v drugem delu tako prepričljivi, da so Sergeja Bobrovskega ugnali še trikrat in tako že takrat zapečatili usodo Rusov, za katere je zadnji dve tekmi igral tudi Aleksander Ovečkin. Kanadčani so zlato osvojili prvič po letu 2007. 

rusija kanada re
Reuters

SP si bo v izredno lepem spominu ohranil zlati "deček" kanadskega hokeja, 27-letni Sidney Crosby, ki je bil včeraj sprejet v klub "trojnega zlata oziroma krone". Kapetan Kanade je namreč le osvojil naslov svetovnega prvaka (nazadnje je na SP igral 2008), ki mu je ob osvojenem Stanleyjevem pokalu in dveh zlatih olimpijskih kolajnah edini manjkal, da bi se včlanil v zgoraj omenjeni klub.

KANADA - RUSIJA 6:1 (1:0, 3:0, 2:1)

Praga – O2 Arena. 15.000 gledalcev. Glavna sodnika: Wehrli in Sindler. Linijska sodnika: Carnathan in Lhotsky.
Strelci: 1:0 Eakin (Ennis, Muzzin, 19.), 2:0 Ennis (Eakin, Couturier, 22.), 3:0 Crosby (Eberle, Hamhuis, 28.), 4:0 Seguin (Giroux, Barrie, 29.), 5:0 Giroux (Crosby, 49., PP1), 6:0 MacKinnon (Savard, 50.), 6:1 Malkin (Mozjakin, Kulikov, 53.).
Kazenske minute: Kanada 4, Rusija 10.
Galerija