© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
16.05.2015 11:00:00

SP na Češkem: Kot nož, ki prereže mehko maslo

Reuters

PRAGA je včeraj vrata odprla še zadnjima dvema moštvomai, ki sta pripotovali v češko prestolnico, kjer so na sporedu zadnji štirje dvoboji, ki bodo v nedeljo pozno zvečer dali odgovor o svetovnem prvaku za leto 2015. V igri zanj so ostale še štiri reprezentance: ameriška, ruska, češka in kanadska.

Danes sta na sporedu oba polfinala, v nedeljo pa se bo odločalo o dobitnikih kolajn. Prvi bosta na glavnem prizorišču letošnjega svetovnega prvenstva elitne divizije palice prekrižali Kanada in domača reprezentanca Češka.

CESKA HOKEJ RE
Reuters

Kanadčani so se prek turnirja prebijali brez kakršnihkoli težav, če bi opisali njihovo igro in rezultate na poetičen način, bi rekli: tako kot nož, ki prereže mehko maslo. Taka je bila tudi njihova prva pot v izločilnih bojih, javorjevi listi so v četrtfinalu Beloruse ponižali in jih odpravili s kar 9:0. Na turnirju, na osmih tekmah, so dosegli neverjetnih 58 golov. "Zelo smo lahko srečni, da nam je šlo veliko ploščkov v gol, tudi če smo se znašli v zagati. Zdaj, ko smo v igri le še najboljši štirje, ne bo več mogoče tako lahko zadeti," je opozoril šef kanadske klopi Todd McLellan.

SPORED

Sobota
Polfinale
Kanada – Češka (15.15)
ZDA – Rusija (19.15)

Nedelja
Tekma za 3. mesto (16.15)
Finale (20.45)

Čehi na drugi strani vsekakor niso prikazali toliko, da bi jih lahko dali ob bok Kanadčanom, ki pred zadnjimi dvoboji za nas ostajajo največji favoriti za zlato.
Domača izbrana vrsta je naletela tudi na ovire, ki jim ni bila kos, a pred polfinalom si glavni trener Vladimir Ružička mane roke. Razveselil se je novice, da bo češki dres oblekel tudi Tomaš Plekanec, napadalec Montreala, Ružička pravi, da bodo z njim vsi delčki mozaika padli na svoje mesto. "Zdaj imamo vse koščke sestavljanke, naša ekipa je zelo dobro uravnotežena," je dejal Ružička.

921-28-zda re
Reuters

SEGUIN V PIVNICI VZKLIKAL S ČEHI
Prvi mož Čehov ostaja zimzeleni Jaromir Jagr, za katerega pravijo, da je pri 43 letih v življenjski formi, kar na domačem prvenstvu vsekakor kaže. Nad njim so navdušeni tudi tekmeci, Kanadčan Tyler Seguin je priznal, da je v četrtek večerjal v neki češki pivnici in se pridružil Čehom, ki so vzklikali "Jaromir Jagr". "Še več, to sem celo posnel," je še povedal.

Nekaj zelo posebnega bo današnji boj tudi za Petra Časlavo, ki bo odigral 200. tekmo v reprezentanci. O tekmecu je dejal: "Dobro se moramo pripraviti nanje. Jih spoštovati, a se jih na drugi strani ne bati," pravi dolgoletni reprezentant: "Na smemo se osredotočiti le na njihove najboljše posameznike, kot je Sidney Crosby, saj imajo še 19 podobno kakovostnih hokejistov."
Časlavi ne gre oporekati, saj ima povsem prav. Kanadčani imajo mnogo izvrstnih igralcev, ki te dni uživajo v češki hokejski norišnici, ki jo je opisal Jordan Eberle. "Tudi če se samo sprehodiš čez kakšen trg, je takoj videti, kako zelo imajo na Češkem radi hokej. Zdi se, da so strastni tako kot mi v Kanadi. Ko se obeta tak boj, kot je današnji med nami, vemo, da bo zelo zanimivo in tudi zabavno."

920-32-jagr re
Reuters

Z VLAKOM V PRESTOLNICO
Večerni obračun bo potekal med "mulci" iz Amerike, ki to seveda niso v celoti, in Rusije. Obe ekipi sta se v petek preselili iz Ostrave, triurna pot, ki so jo hokejisti preživeli na vlaku, pa je bila za vse nekaj posebnega.
"Naš cilj je bil, da pridemo v Prago. Tu smo, to je dober občutek," je ob prihodu v češko prestolnico dejal glavni trener Jenkijev Todd Richards in dodal: "A naš cilj ni bil samo, da pridemo v Prago. Zdaj smo še kako osredotočeni na zmago."

Da so Američani navdušeni nad prihodom v zlato mesto, kot pravijo Pragi, je pokazal tudi 23-letni vratar Connor Hellebuyck. "Vsi smo se veselili Prage, večina nas tu še nikoli ni bila. Želim si videti čim več mesta, slišal sem, da imajo tu zelo radi hokej. Upam, da se bomo imeli super," je dejal ameriški mladenič.
Američani in Rusi so se v Ostravi pomerili na četrti tekmovalni dan turnirja oziroma na svojih drugih tekmah, takrat so "mulci" zbornajo komando premagali s 4:2 in ji pokazali, da z njimi ni šale. "Zelo smo navdušeni, nimam še kolajne s svetovnega prvenstva. Vsi v naši slačilnici komaj čakamo, da se začne boj za odličja. Naša skupina je zelo mlada, v nas je ostalo še veliko energije," je eno od prednosti mladih Američanov izpostavil branilec Seth Jones.

rusija re
Reuters

Trener Richards je dodal: "To bo resnično sijajna tekma. Seveda sem že videl Ruse, tudi na nekaterih drugih tekmah, ki so jih odigrali v Ostravi. Poznam večino igralcev in mislim, da vsi vemo, česa so sposobni."

In Rusi so res sposobni marsičesa. Aktualni prvaki nimajo prav nič manjših želja kot nekaj zadnjih let, ko so večkrat sedli na prestol. Še bolj jih opogumlja dejstvo, da se jim je včeraj že pridružil Aleksander Ovečkin, ki zna biti tisti, ki bo tehtnico nagnil na stran svoje ekipe.