© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
hu
hu
14.05.2015 22:30:41

Za Pjongčang risi v Minsku

Reuters

V četrtek bo bili na SP na sporedu četrtfinalni obračuni. V polfinalu bomo spremljali dvoboja Kanada - Češka in ZDA - Rusija.

ČEZ Arena v Ostravi je zaprla svoja vrata. V njej sta se odigrali zadnji tekmi na SP elitne divizije, zdaj pa bodo vse oči uprte le še v češko prestolnico.


V to bomo seveda pogledovali tudi mi, pa ne zato, ker smo tam spremljali prva dva četrtfinalna obračuna, temveč ker v Pragi poteka kongres IIHF, kjer bodo določeni gostitelji svetovnih prvenstev naslednjo sezono.

Kar zadeva naše članske reprezentance, bo verjetno tako, kot smo že poročali, torej, da se bodo risi od 23. do 29. aprila v družbi Avstrije, Poljske, Japonske, Južne Koreje in Italije za preboj med elito borili v Krakovu. Risi naj bi novembra tudi dobili povabilo na EIHC na Poljsko, nekaj dni priprav pred SP pa naj bi prav tako opravili na prizorišču samem. Mlada reprezentanca bo imela svoje SP v Franciji, U-18 bo igrala v italijanskem Asiagu, medtem ko bo Bled gostil turnir ženske reprezentance.

Na kongresu v Pragi so tudi že določili prireditelja za svetovni prvenstvi elitne skupine leta 2019 in 2020. Po letu 2011, ko so bili Slovaki prvič prireditelji svetovnega prvenstva, bodo najboljše hokejiste sveta spet gostili leta 2019. Prvenstvo bo potekalo v Bratislavi in v Košicah. Leto dni pozneje bo svetovno prvenstvo v Švici, in sicer v Zürichu in Lozani.

Prihodnje svetovno prvenstvo elitne skupine bo v Rusiji, leta 2017 ga bosta skupaj priredili Francija in Nemčija, na Danskem pa bo leta 2018.

Čeprav se mora SP na Češkem končati, da se bodo na novo preštele točke in postavila IIHF lestvica, pa je že jasno, da se bo Slovenija naslednje poletje, natančneje od 1. do 4. septembra 2016 vstopnico za olimpijske igre v Pjongčangu borila v Minsku. Ob Belorusih bo njena tekmica še Danska, na zadnjega tekmeca bo treba počakati, da se prej odigrata še dva predkvalifikacijska turnirja. Bo pa v tej skupini nastopila najnižje rangirana reprezentanca iz treh skupin. 

ZDA – Švica  3:1 (0:1, 2:0, 1:0)

svica re
Reuters

Ostravska ČEZ Arena je gostila zadnji srečanji nekaj več kot dvotedenskega turnirja. Na prvi tekmi dneva so si prvo mesto v polfinalu zagotovili Američani, ki so palice prekrižali s Švicarji, ki so se v sredo v Ostravo preselili iz Prage. A v češko prestolnico se Švicarji (razen, če jih bo od tam letalo popeljalo domov) ne bodo vračali, se pa bodo tja preselili mladi jenkij. Ti so se namučili z garaškimi hokejisti iz dežele točnih ur in najboljše čokolade, ki so prek sijanje akcije Romana Josija v prvi tretjini prišli do vodstva.

"To je bila res izreden gol, mogoče celo najlepši zadetek na prvenstvu," je soigralca pohvalil Damian Brunner. A en lep gol ni bil dovolj, da bi Švicarji nadaljevali tekmovanje, v le eni minuti sredi drugega dela se je izid obrnil na glavo, ko sta zadela Ben Smith in Charlie Coyle, v 51. minuti pa je končni izid postavil Jake Gardiner.

Kanada – Belorusija 9:0 (4:0, 2:0, 3:0)

belorusija re
Reuters

Kanadčani so po prikazanem v prvem delu prvenstva, ki so ga končali brez poraza in z razliko v golih 49:14, veljali za prve favorite ne le četrtfinala, ampak tudi za končno zmagoslavje. Danes so zlahka naredili prvi korak na poti do finala, saj so premagali četrto ekipo slovenske skupine v Ostravi Belorusijo in jo ponižali kar z 9:0.

Švedska – Rusija 3:5 (0:2, 1:1, 2:2)

svedska re
Reuters

Potem ko je izpadel v končnici NHL, je največji ruski zvezdnik Aleksander Ovečkin že napovedal, da se bo v morebitnem polfinalu pridružil svoji ekipi. Morda je tudi to spodbudilo Ruse, ki so v prvi tretjini povsem ustavili Švede. Premoč so sicer kronali šele v trenutkih, ko so imeli tekmeci na ledu dva igralca manj, toda tudi ko so bile moči izenačene, ni bilo dosti bolje in Švedi so po prvi tretjini zaostajali za dva gola.

Na slabše se je nato za Skandinavce obrnilo že v prvi minuti nadaljevanja. Jevgenij Malkin jim je ušel v protinapad in na semaforju je bilo že 3:0. Švedi so zamenjali vratarja, namesto Jonasa Enrtotha je na led prišel Anders Nilsson, sredi tekme pa so tudi sami izkoristili svoj "power-play" in nakazali, da morda le še ni vse izgubljeno.

V zadnjem delu so Švedi hitro znižali, tako da se je obetal še zanimiv boj za zmago. Švedi so pet minut pred koncem le prišli do tako želenega izenačenja, potem pa je le pol minute pozneje Malkin spretno izkoristil nezbranost švedskega vratarja in potisnil plošček v gol.

Švedi so nato tvegali vse in iz vrat potegnili Nilssona, kar pa so Rusi izkoristili in na nebranjena vrata dosegli še peti gol.

Finska – Češka 3:5 (1:1, 1:2, 1:2)

ceska re
Reuters

Čehi in Finci so se spopadli za zadnjo polfinalno vstopnico, potem ko so tja že prišli Kanada, ZDA in Rusija. Za domačine je bil dvoboj v Pragi izjemnega pomena, saj so želeli uspešno izvedbo tekmovanja nadgraditi še s tekmovalnim uspehom, da bi se lahko borili za medalje.

Finci so na zadnji predtekmovalni tekmi premagali Ruse in si tako sami izbrali za nasprotnike gostitelje Čehe in tudi težje nadaljevanje, saj je zmagovalce tega dvoboja v polfinalu čakala Kanada, ki se je doslej izkazala za nepremagljivo. A za srebrne z zadnjega SP je bila prevelika že češka ovira, pokopal pa jih je češki narodni junak Jaromir Jagr, ki je dosegel dva zadetka, tudi tistega odločilnega v 57. minuti, in v statistiko vpisal še eno podajo.

Galerija