© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
29.04.2015 15:08:00

Luka Zorko: Eden od 1500

Drago Wernig - TAKA

Zadnja reprezentanca, ki je bila v zadnjem mesecu v središču pozornosti pred člansko, je bila izbrana vrsta do 18 let. Mladi risi so v Mariboru gostili SP divizije 1B, na katerem so osvojili drugo mesto.

Med izbranci Roka Rojška se je na štajerskem ledu boril tudi Luka Zorko. Gre za branilca, ki ga na naših ledenih ploskvah ne morete videti, saj 18-letnik živi in hokej igra v Moskvi. V Ekipi smo z njim že pred štirimi leti objavili kratek pogovor, tokrat smo se z visokoraslim mladeničem, ki je že pri 14 letih v višino meril 190 centimetrov, srečali v Mariboru.

luka zorko slo-italia dw

V rusko prestolnico se je z družino, ki prihaja iz Novega mesta, preselil, ko je bil star pet let, in v nekaj letih se je odločil, da bo igral hokej. Povprašali smo ga, kakšno hokejsko šolo je prestal. "Vsako leto se naredi nabor za posamezen letnik rojstva, v eni ekipi je recimo 60 otrok," je začel pripovedovati Luka. Toda: "Samo v Moskvi je kar 24 takih ekip. To so neverjetne številke. Vem, da je bilo le iz mojega letnika takrat okoli 1500 otrok."

Tudi zaradi množičnosti in konkurence Luka pravi, da so ruski hokejisti tehnično bolj podkovani, več razmišljajo, igrajo bolj pametno. "Odvisno pa je tudi od trenerja," pravi branilec Spartaka, kjer je naredil prve korake. Ker je med vrstniki izstopal, so ga poklicali iz Mitiščija, kjer igra zadnjo sezono in pol.
Ta klub se bori v ligi MHL oziroma v mladinski ligi KHL, kjer se Luka bori tudi z nekaj let starejšimi igralci. "Tu je igra veliko hitrejša, zato sem zadovoljen. V Spartaku mi je bilo bolj všeč le to, da nam je trener pustil, da smo umirili igro, se ustavili za golom, zdaj, v MHL, pa trener tega ni dovolil, vseskozi smo morali biti v gibanju. To je že bolj severnoameriški slog igre," je razlagal Zorko.

luka zorko slo-italia dw

Da je z njim HZS pred leti sploh stopil v stik, ima največ zaslug njegova mama, ki je želela, da bi njen sin dobil vsaj priložnost, da obleče slovenski dres. Pred štirimi leti so ga tako povabili na turnir U-16 na Madžarsko, od takrat je bilo stika z domovino vedno več in leta 2013 je Luka odigral svoje prvo svetovno prvenstvo v dresu z risom na prsih.

Njegova želja je, da bi nekega dne igral v ligi KHL, zdaj se je znašel tudi na seznamu za nabor lige NHL. "Sem šele 120. evropski igralec," si od tega nabora ne obeta veliko Luka, ki je sicer zadovoljen s svojim napredkom.

908-37-luka zorko portret dc
dc

Zaradi drugačnega sistema izobraževanja Zorko v Rusiji že študira, nekoč hoče biti trener. Njegov najljubši klub v ligi KHL je Avangard, navija pa tudi za CSKA, samo zaradi Jana Muršaka: "Z Janom sva se tudi spoznala. Občasno se srečamo, spremlja me, kako igram, kot jaz spremljam, kako igra on. Jan mi je med drugim svetoval tudi glede poletnih hokejskih taborov, kateri so najboljši, da bi lahko po sezoni izpopolnil svoje znanje."

V nedeljo se bosta na SP na Češkem pomerili njegovi državi, pri Luku ni dvoma, za koga bo navijal. "Za Slovenijo, seveda. Ko smo Slovenci v nogometu pred leti v Mariboru premagali Rusijo, sem bil tako ponosen, da sem kar sijal. Takrat sem imel majico z napisom 'Slovenija od zmage do zmage' in nosil sem jo v šoli, da so jo vsi videli in se seveda jezili," se je zasmejal in še dodal: "Rusi so najbrž boljši, do zdaj so vedno znali izkoristiti svoje prednosti, bomo videli, kako se bo končalo v nedeljo."