© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
07.04.2015 21:58:10

Šlo tudi s težkimi nogami

Grega Wernig

Po nedeljskem startu in štirih treningih je naša članska reprezentanca odigrala prvo od šestih pripravljalnih tekem, na katerih bodo risi pilili formo pred svetovnim prvenstvom elitne divizije, ki se za njih v češki Ostravi začne 2. maja.

Prvi preizkus četi Matjaža Kopitarja na papirju ni prinašal kdo ve kako mogočnega tekmeca. Hrvaška reprezentanca je bila v bojih s Slovenijo od nekdaj v podrejenem položaju, zato tudi tokrat ni bilo pričakovati kaj drugega. A kot po maslu ali z levo roko ni šlo.

Hrvati, ki bodo konec tedna na Nizozemskem začeli svoje svetovno prvenstvo – divizija 1B –, niso več Hrvati, ki smo jih bili vajeni. Za to je najbolj zaslužen Medveščak, ki je najprej z igranjem v ligi EBEL in zadnji dve sezoni v ligi KHL v domovino njihovih staršev privabil mnoge severnoameriške hokejiste hrvaških korenin, ki so zdaj še uradno postali tudi Hrvatje. Nocoj je selektor Donald McLean v igro tako lahko pošiljal kar deseterico "naturalizirancev", ki so se odločili, da bodo nosili dres s hrvaško "šahovnico", in to se je precej poznalo v njihovi igri.

KOŠARKA IN HOKEJ

Okoli 3500 navijačev je včeraj spremljalo hokejsko tekmo v Domu sportova, kar kaže, da Zagreb iz leta v leto postaja bolj in bolj hokejsko mesto. Zakaj to pravimo? Ker je bilo število hokejskih navijačev za nas presenetljivo, saj je hkrati s tekmo domače reprezentance v sosednji dvorani potekala tudi tekma košarkarskega prvenstva med Cedevito in Zadrom.

V prvem delu sta moštvi bili precej enakovreden boj. Slovencem se je poznalo, da ali že dalj časa trdo trenirajo ali da so se z nekaj utrujenosti pred kratkim vrnili iz klubov, obenem pa je bilo treba upoštevati tudi to, da je od zadnje tekme za večino risov minilo kar nekaj časa. Vse to je potrdil tudi selektor Matjaž Kopitar: "Fantom se je videlo, da so utrujeni, na drugi strani pa naš tekmec ni bila kar neka ekipa, ima dobre igralce, že dalj časa so skupaj. Za nas je bil to predvsem dober trening."

Največ dela v uvodnem delu so imeli Slovenci v svoji tretjini, ko so domačini igrali z enim več na ledu. To se je zgodilo dvakrat in kar nekajkrat je bilo pred golom Roberta Kristana vroče, a risi so se vsakič dobro odzvali, na drugi strani pa bili nekajkrat za kanček prekratki, najlepšo priložnost je povsem ob koncu zamudil Jan Urbas – slovenski ekipi se je kot zadnji pridružil v ponedeljek –, ki je streljal čez gol.

Po drugi tretjini je bil Matjaž Kopitar lahko bolj zadovoljen, njegovi varovanci so se v njej izkazali tudi strelsko, še posebej pa z igro posebnih situacij, to je v igri z igralcem več. Tako so namreč dosegli vse tri zadetke. Za vodstvo z 1:0 je z natančnim strelom z modre črte poskrbel novopečeni očka Sabahudin Kovačević, a slovenska izbrana vrsta ni dolgo igrala v vodstvu.

GW1_2035
Grega Wernig
Dobrih 3500 navijačev v Domu sportova je po protinapadu razveselili Ryan Kinasewich, ki je ugnal Roberta Kristana (na polovici tekme ga je zamenjal Gašper Krošelj), ki je bil v zagrebški ledeni dvorani deležen toplega sprejema hrvaških hokejskih navijačev, katerih velik ljubljenec je bil še pred dvema sezonama. 

Če so Hrvati do izenačenja še lahko držali korak s tekmecem, pa jim je pozneje zmanjkalo moči oziroma naša četa je, ko se je ogrela, pokazala, zakaj igra dve divizije višje kot tekmec. Rok Leber, ki je preusmeril plošček po strelu Kovačevića, in Marcel Rodman, ki je zadel v majhno odprtino točno pod prečko, sta do konca tretje tretjine potrdila premoč na ledu, ki je bila očitna tudi v zaključni tretjini, v kateri sta za veselje peščice slovenskih navijačev po lepih akcijah poskrbela še Luka Bašič in Jan Urbas.

GW1_1771
Grega Wernig

JAGR SI JE PREMISLIL

Potem ko je Jaromir Jagr po lanski sezoni dejal, da ne bo igral na domačem SP, je včeraj veteran sporočil, da se bo odzval povabilu Vladimirja Ružičke. Domače prvenstvo zagotovo prinaša svojevrsten čar, poleg tega pa se Jagr s Florido ne bo uvrstil v končnico lige NHL, kar mu je sprostilo urnik.

"Že pred tekmo smo vedeli, da bodo Hrvati tokrat igrali s povsem spremenjeno ekipo, da nas bodo poskušali siliti v napake, a mislim, da smo nato igrali na tak način, da smo zmagali. Danes zna vsak drsati, in če ne igraš na vso moč, se lahko vse hitro obrne, a vseeno, kvaliteta je bila na naši strani, in to smo tudi dokazali," je v Domu sportova pred številčno slovensko sedmo silo povedal Kovačević.

Svoje misli je razkril tudi naš vratar Robert Kristan: "Tekma je vsekakor prinesla spremembo v našo rutino, da ni vse tako monotono. Videlo se je, da imamo malo težke noge, delamo na vso moč, tudi trening pred tekmo je potekal na tak način. Danes je bilo pomembno, da smo pokazali pravi pristop, da se sistem, ki ga bomo igrali, pokaže, kako bo teklo na SP. Mislim, da je vse lepo izpadlo."

V petek Slovence čaka nova preizkušnja, v Podmežakli se bodo pomerili z Japonci.


Hrvaška - Slovenija 2:5 (0:0, 1:3, 1:2)

Zagreb - Dom Sportova, gledalcev 3.500, sodniki: Krčelić, Belić in Sakovič (vsi Hrvaška).
Strelci: 0:1 Kovačević (Vidmar, Leber, 22.), 1:1 Kinasević (Sertić, 25.), 1:2 Leber (Kovačević, Vidmar 30.), 1:3 Rodman (Razingar, Vidmar, 39.), 1:4 Urbas (54.), 2:4 Kanaet (Blagus, Vukoja, 57.), 2:5 Bašič (Verlič, Leber, 59.).
Kazenske minute: Hrvaška 10, Slovenija 6.

Postava Slovenije: Kristan, Krošelj; Robar, Gregorc, Urbas, Tičar, Jeglič; Štebih, Kovačevič, Verlič, Leber, Bašič; Kranjc, Pretnar, Pance, Rodman, Razingar; Repe, Vidmar, Čimžar, Ankerst. Selektor: Matjaž Kopitar.
Galerija