© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
bk
bk
03.12.2014 17:15:51

Preminil eden največjih

vszi

Jean Beliveau, legenda kanadskega hokeja, je po dolgi bolezni v 83. letu danes umrl na svojem domu v Quebecu, je sporočil njegov nekdanji klub Montreal Canadiens.

Jean Beliveau je za Canadiense v ligi NHL igral med letoma 1953 in 1971. Z desetimi osvojenimi naslovi prvaka v ligi NHL sodi med najuspešnejše igralce v zgodovini tega tekmovanja, leta 1972 pa so ga sprejeli tudi v hram slavnih.

Po številu osvojenih Stanleyjevih pokalov ga z 11 prekaša le nekdanji soigralec v Montrealu Henri Richard. Beliveau je veljal za enega najboljših napadalcev lige NHL, poleg prestižnega Stanleyjevega pokala pa je v dolgi karieri zbral še kopico priznanj za najboljšega igralca, najučinkovitejšega strelca in najboljšega v končnicah.

Še sedem naslovov prvaka pa je po končani igralski karieri zbral še kot član vodstvene strukture ekipe iz Montreala.

jean-beliveau
vszi


Nastopil je tudi na 14 tekmah zvezd, leta 2009 pa je prejel nagrado lige NHL za življenjsko delo. Leta 1998 je prejel tudi najvišje kanadsko državno odlikovanje.

V 1125 tekmah v NHL je dosegel 507 golov in zbral 1219 točk.

"Le Gros Bill", kot so mu pravili, mogoče ni bil tako svetovno znan, kot največja imena hokeja, pa vendar, od nekdaj so ga poznavalci onstran Atlantika dajali v isti koš kot Wayna Gretzkyja in Gordieja Howa, ki pa se zadnje čase ukvarja z veliki zdravstvenimi težavami. Howe je namreč v zadnjih dveh mesecih utrpel tri velike kapi, zadnjo prav ta ponedeljek in je ta trenutek v bolnišnici v Lubbocu v Teksasu.