© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
17.09.2016 19:15:45

Bode Miller bi še tekmoval, toda na drugih smučeh

Ameriški smučarski "kavboj" Bode Miller bi še tekmoval, a ima težave.

Bode Miller je nekaj več kot mesec dni pred uradnim začetkom nove sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju znova načel razmišljanje o vrnitvi v beli cirkus. Šampionove karierne načrte je predstavila revija Outside. Miller je vložil tožbo proti nekdanjemu sponzorju podjetju Head, ker bi rad v svetovnem pokalu znova smučal, a na drugih smučeh.

Osemintridesetletni Miller je proti ameriški podružnici globalnega podjetja za proizvodnjo teniške in smučarske opreme Head s sedežem na Nizozemskem na zveznem sodišču v Los Angelesu vložil civilno tožbo, v kateri je zapisal, da bi rad tekmoval v novi sezoni svetovnega pokala alpskih smučarjev, a s smučmi drugega proizvajalca.

Nova sezona se bo odprla z veleslalomoma na ledeniku Rettenbach nad Söldnom, najprej z ženskim 22. in nato še moškim veleslalomom 23. oktobra. Miller sodišče prosi za predčasno prekinitev pogodbe s Headom, da bi lahko tekmoval s smučmi majhnega, butičnega proizvajalca Bomber s sedežem v New Yorku.

Miller je vse od leta 2006 pogodbeno vezan z nizozemskim podjetjem Head, lani maja se je dogovoril za končanje pogodbe ter konec sodelovanja, vendar pa so Nizozemci vključili konkurenčno klavzulo, v skladu s katero Miller v dveh letih po prekinitvi sodelovanja ne bo smel tekmovati v svetovnem pokalu ali na svetovnih prvenstvih na drugih smučeh.

Kot je moč prebrati iz gradiva, ki ga je Miller posredoval sodišču, gre za "dejansko njegovo zadnjo pravo priložnost, da bi s konkurenčnim tekmovanjem v svetovnem pokalu privabil še kakšno donosno sponzorsko pogodbo, s katero bi tako lahko finančno pomagal svoji družini".

Podjetje pa mu s takšno omejitvijo glede uporabe opreme dejansko preprečuje, da bi počel tisto, kar zna edino početi, kar je po mnenju pravnega zastopnika ameriškega šampiona v neposrednem nasprotju s kalifornijskimi zakoni o svobodnem gospodarskem in poslovnem delovanju.

Miller, ki je imel v belem cirkusu sloves "divjega in najbolj glasnega" tekmovalca, se je lani na podlagi težav s poškodbami odločil za umik iz tekmovalnega športa. Njegova vrnitev ni bila postlana z rožicami, na svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku je nastopil v superveleslalomu in se huje poškodoval.

Če bo Miller uresničil napoved, bo vsekakor eden najstarejših udeležencev belega cirkusa. Prihodnji mesec bo dopolnil 39 let starosti. Na olimpijskih igrah v Sočiju je osvojil bronasto kolajno v superveleslalomu in postal najstarejši dobitnik olimpijske kolajne v alpskem smučanju.

Miller je po zadnji poškodbi, ki jo je staknil lani, svoje ime in obraz posodil izdelovalcu smuči Bomber, s katerim sodeluje pri razvoju. Za Bomber smuči izdelujejo v Italiji, medtem ko ima nizozemski Head tovarno smuči v Avstriji, v Kennelbachu.

Miller je lastnik šestih olimpijskih kolajn, edino zlato je osvojil pred šestimi leti v Whistlerju v superkombinaciji, ter petih kolajn s svetovnih prvenstev, štirih od tega zlatih. V letih 2005 in 2008 je bil zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala v alpskem smučanju.