© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Stane Kadunc
Stane Kadunc
16.09.2016 20:49:58

Po razpadu Triglava v vlogi favorita Kamničani

Trebanjke komaj čakajo, da se začne prvenstvo...
Trebanjke komaj čakajo, da se začne prvenstvo...
psno

Danes se bo začelo novo državno prvenstvo v moški in ženski ligi. Naslov prvakov bodo branili Celjanke in Triglav iz Kranja. Slednji je ostal brez ekipe, ki se je raztepla po vsej Sloveniji.

V Kranju se je ob koncu zadnje sezone naredil pretres in vsi igralci prve ekipe so skupaj s predsednikom kluba odšli. Ne bomo se spuščali v to, kdo je bil glavni krivec. V novi sezoni bodo tako njihove barve branili igralci druge ekipe, ki so se doslej kalili v ligi 1. B, in z gotovostjo lahko trdimo, da bodo med glavnimi kandidati za izpad iz lige. V prestopnem roku so najboljši posel opravili v Kamniku, kamor so pripeljali izvrstnega Janžeta Lužana. Poleg tega se je vrnil še Aleš Prosen, ki bo zaostril konkurenco za sestavo ekipe. Calcit bo imel največjo konkurenco v Konstruktorju. Mariborčane je zapustila legenda Franc Kirbiš, vendar se je v njihove vrste vrnil reprezentant Sandi Sajko, v paketu z njim pa je prišel še en reprezentančni kandidat Aleš Blaž. Da bo konkurenca še nekoliko bolj zaostrena, bo poskrbel še mladi reprezentant Denis Narat, ki je prišel iz Trbovelj. Tako so delnice varovancev Bojana Pihlarja močno zrasle.

V ozadju bo potekal boj za preostali mesti za Evropo. Zanju so prvi kandidati igralci Bresta, ki ostajajo v nespremenjeni postavi. Spomladi so v Cerknici imeli ogromno težav s poškodbami in boleznimi, a glede na to, da se je situacija normalizirala, bodo Cerkničani nevaren nasprotnik tudi za obe favorizirani ekipi. V ta boj bodo posegli tudi Postojnčani, ki so na krilih reprezentančnega trenerja Robija Blahe spomladi napravili velik napredek v kakovosti. Ekipa Proteusa bo letos tako še toliko bolj kompaktna, edini minus bo morda - mladost. Poleg tega so v Postojni prvič opravili tudi kompletne priprave, ki so jih v glavnem financirali kar igralci sami. Zelo uspešni so bili na tržnici tudi v Tržiču, saj so iz vrst prvaka iz Kranja pripeljali Davorja Sobočana in Grego Bajžlja. Litija, ki je letos tudi naša predstavnica v pokalu NBC, ostaja v enaki zasedbi. Tu so še Hrastničani, ki so izgubili zelo koristnega Bortka, a iz Kočevja privabili izvrstnega Zlatka Pajniča, poleg tega se je vrnil Bogdan Hribar. Po naših predvidevanjih bi se oni lahko veliko lažje od Litijanov podali v boj za uvrstitev v prvo četverico.

Preostale tri ekipe pa se bodo borile za obstanek. Goričani so v prestopnem roku veliko izgubili z odhodom Makedonca Maneva, novinci iz Konjic so se okrepili s kegljaško slovensko legendo Francem Kirbišem in izkušenim Mirom Žnidaričem. Morda v najtežjem položaju so zdaj Kranjčani, ki so praktično brez A-ligaških izkušenj. Toda ne smemo jih prehitro odpisati, saj je Triglav že doživljal težke udarce, pa se je vedno postavil na noge.


CELJANKE BREZ KONKURENCE

V ženski elitni ligi tokrat prestopni rok ni bil tako stresen. Celjanke so tudi letos glavne in edine favoritinje za novo zvezdico. Pred prvenstvom so se še okrepile s svojo nekdanjo igralko Patricijo Bizjak in Klavdijo Farasin iz propadlega Maribora. Glavni podvig za Celjanke je bila izpeljava prestopa reprezentantke Anje Ulaga, za katero so morale pošteno seči v blagajno in plačati Postojnčanom. V ozadju pa bo potekal boj za preostala tri mesta za Evropo. V njem imajo najmočnejše karte tudi tokrat v Cerknici, kjer ostajajo v nespremenjeni obliki. Preostala kandidata sta Triglav in Kamnik. Tudi mlade Postojnčanke bi se kljub pomanjkanju izkušenj morale vmešati v ta boj za prestižna mesta. Ne smemo pa pozabiti tudi Tržičank, ki zdaj slonijo predvsem na sestrah Mejač in so lahko zelo neugodne za vsakega tekmeca. Podobne cilje imajo tudi v edinem mariborskem ligašu Miklavžu, ki bo prvenstvo začel malce močnejši kot v lanski sezoni.

Preostale tri ekipe, Impol in oba novinca, Trebnje in Adrio, čaka hud boj za obstanek med najboljšimi. Bistričanke so si lani nabrale nekaj izkušenj in bo za njih malce lažja sezona. Dolenjke so ostale v nespremenjeni postavi, toda obenem se vračata dve mamici iz porodniškega dopusta in verjamejo, da bi jim tokrat lahko uspelo obstati v ligi. V morda najtežjem položaju pa so Ankarančanke. V prestopnem roku so izgubile Belcijanovo in Prosenovo, nadomestilo pa našle v dveh izkušenih Postojnčankah, Možetovi in Ceglarjevi. Toda s tem je ekipa postala še starejša in že v tem pogledu ne morejo imeti kakšnih večjih ambicij.

Tudi v nižjih ligah se obeta zelo zanimivo prvenstvo. Kar precej ekip se je okrepilo. V novem B ligašu na Jesenicah so pogledali tudi čez mejo v Avstrijo in od tam pripeljali dva igralca, Markusa Dobovičnika in Andreasa Wranna. Že lani se je končno vrnilo kegljanje tudi v Ljubljano. Glavna krivca sta Primož Pintarič, ki je prevzel Ograjco, in Taborska Jama, ki ima za trenerja Belcijana. V ligo je prišla tudi Slavija Štojs, kjer je v glavni vlogi Robi Blaha, sicer trener reprezentance in tudi Proteusa, ki še vedno odlično igra. Tako bomo vseskozi gledali odlične dvoboje na Maksu Percu in na Staničevi.



Pari prvega kroga
1. A, liga moški
Triglav - Proteus (14.00)
Konjice - Litija (14.00)
Konstruktor - Ljubelj (16.00)
Enemon - Gorica (17.00)
Calcit - Brest (17.00)
1. A liga, ženske
Adria - Ljubelj (13.00)
Triglav - Proteus (14.00)
Kamnik - Brest (14.00)
Celje - Miklavž (14.30)
Trebnje - Impol (17.00)
Se v Postojni s trenerjem Blaho obetajo lepši časi?