© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rp
rp
19.06.2015 10:00:07

Čakajoč na proračun ekip

Arsen Perić

Težko pričakovana seja alpskega zbora je minila mirneje, kot je večina pričakovala, in bila, če odštejemo čakanje na sklepčnost, končana v manj kot dveh urah.

Prav veliko polemik ni povzročilo niti finančno poročilo. Od delegatov je bil še najglasnejši predstavnik SK Triglav Borut Hrobat, ki je bil mimogrede vpleten v afero Vanessa Mae kot vodja tekmovanja na Krvavcu. Poročilo se mu je 45 dni po sezoni še vedno zdelo zgolj preliminarno, a mu je predsednik zbora Iztok Klančnik odgovoril, da glede na stanje, ki ga je dobil, in stare dolgove, te je navedel tudi direktor zveze Jurij Žurej, ni šlo drugače. Cilj Klančnika pa je, da bi bile ekipe za sezono 2016/17 izbrane že 15. marca.

Da so zadnjo sezono izpeljali do konca v skladu z zastavljenimi cilji, je pojasnil tudi prejšnji začasni vodja panoge Blaž Lešnik. Novega ne bo, saj je, kot smo v Ekipi že pisali, Pavli Čebulj po zgolj dveh mesecih umaknjen s te funkcije. Klančnik je še enkrat ponovil, da bolj kot strokovnega potrebuje poslovnega vodjo, to vlogo bo prevzel dosedanji vodja marketinga Joško Križan. Po posredovanju Hrobata, sicer očeta mladinskega svetovnega prvaka v superveleslalomu Mihe Hrobata, za potrditev Križana kot poslovnega vodjo niso glasovali, saj morajo za to najprej spremeniti statut, ki še vedno predvideva tudi vodjo panoge. Po besedah Žureja je predlog za njegovo spremembo že v obravnavi.

Ekipe za novo sezono so bile potrjene na način, kot je bilo zapisano že v predlogu, odgovorni trenerji pa še vedno ne vedo, koliko denarja bodo imeli na voljo za izpeljavo programov. Okvirni proračun za novo sezono sicer znaša milijon in skoraj 400 tisoč evrov, a jih 300 tisoč takoj pade na odplačilo prejšnjih dolgov, prav tako pa še niso končani vsi dogovori s sponzorji.

Kar zadeva smučarje, bo pri moških stalnih članov prve ekipe zgolj pet; v tehničnih disciplinah sta to Žan Kranjec in Matic Skube, v hitrih pa Klemen Kosi, Boštjan Kline in Martin Čater. Miha Kürner in Mišel Žerak se bosta po besedah Berganta ekipi priključevala glede na finančne zmožnosti, odvisno tudi od tega, ali mu bodo zagotovili še pomočnika. Podobno je tudi z izkušenima smukačema Andrejem Špornom in Rokom Perkom, na katera trener Peter Pen, ki upa na 60 dni smučanja do prve tekme, računa za trening v čilski La Parvi. Koliko bodo tekmovalci brez statusa, ob zadnji četverici je takšen še Skube, morali prispevati iz svojega žepa, bo jasno potem, ko bo dokončno znan proračun posameznih ekip.

Kot je bilo zapisano že v programu, bo na južno poloblo odpotovala le ekipa za hitre discipline, fantje iz tehničnih disciplin in dekleta se bodo morali zadovoljiti s treningi na ledenikih. Ženska ekipa za svetovni pokal, ki se je razdelila na specialistke za hitre in tehnične discipline, bo vadila zgolj na avstrijskih ledenikih, saj so tudi tisti v Švici po besedah trenerja Šteharnika zanje predragi.
***zurej klancnik***


Sestava ekip za svetovni pokal
MOŠKI
Ekipa za tehnične discipline: Matic Skube, Žan Kranjec
Ekipa za hitre discipline: Klemen Kosi, Boštjan Kline, Martin Čater
Tekmovalci, ki se bodo na predlog strokovnega sveta priključevali trening skupinam: Rok Perko, Andrej Šporn, Miha Kürner, Mišel Žerak

ŽENSKE
Tehnične discipline: Ana Drev, Ana Bucik, Katarina Lavtar, Tina Robnik
Hitre discipline: Ilka Štuhec, Maruša Ferk, Vanja Brodnik